Afrykanera z owocami według Vixi

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz

Afrykanera z owocami według Vixi

Post autor: vixi »

Jest to przepis na ciasto które piekę od zawsze i zawsze wychodzi. Przepis na taką średnią blachę - na dużej będzie po prostu ciut cieńsze.

SKŁADNIKI:

- szklanka cukru
- cukier waniliowy (może być z cynamonem)
- kostka margaryny (najlepiej palma)
- 8-10 łyżek wody
- 6 łyżek kakao (prawdziwego gorzkiego - najlepiej decomoreno)

podane składniki w wyżej wymienionej kolejności wrzucić do garnka (margarynę wcześniej pokroić na cząstki) i postawić na wolniutki ogień tak żeby powoli składniki się połączyły - mieszać od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Jak pojawią się pierwsze oznaki zagotowania czyli bąbelki - zdjąć z ognia i ostudzić.

Kiedy już masa ostygnie - tylko nie za bardzo żeby nie była za gęsta - ma być taka temp. żeby jaja się nie scieły. Teraz dodajemy:

- 4-5 żółtek
- 2 szklanki mąki (może być zwykła mieszanka a można na koncentracie z bezglutenu do biszkoptu - w zasadzie wychodzi z każdej mąki)
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

teraz składniki dokładnie wymieszać mikserem żeby nie było grudek a potem dodać ubitą z pozostałych białek pianę i wymieszać delikatnie łyżeczką. Wylać na blachę wcześniej przygotowaną - wysmarowaną i posypaną mąką, bułką tartą lub kaszką kukurydzianą. Na wierzch ułożyć owoce - jakie kto chce - może być dużo może być mało jak kto lubi - mogą być nawet zamrożone. PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI Z TERMOOBIEGIEM. jeśli bez termoobiegu to trochę więsza temp. Po 30 minutach jest gotowe - można sprawdzać patyczkiem ale w zasadzie tyle się piecze i nie trzeba. Stosuję różne urozmaicenia - dodaję orzechów, migdałów, rodzynek, skórki cytrynowej lub pomarańczowej a nawet kokosu, posypuję cukrem pudrem lub polewą czekoladową...wczoraj je upiekłam i teraz pomyślałam że mogłam zrobić zdjęcie ale może zrobię zdjęcie połowy blachy lub osobnego ciasteczka i potem zamieszczę w albumie. SMACZNEGO
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Asia S. »

Vixi, a piekłaś ten placek bez kakao? Sorry może głupie pytanie, ale teraz nie mogę kakao, a mam ochotę upiec ten placek, bo prze ostatnie trzy miesiące tylko biszkopt :?
Obrazek
Awatar użytkownika
vixi

-vt1403.htm#11188 oto link do przepisu, który zamieściłam specjalnie dla ciebie...pozdrawiam
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Asia S. »

Dziękuję ci bardzo, Vixi jesteś super!
Obrazek
Awatar użytkownika
Paroowa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Paroowa »

A moznaby margaryne zastapic maslem?
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Zawsze można zastąpić margarynę masłem :D . Odwrotnie za to nie zawsze, bo jak ktoś jest bezmleczny, to tylko bezmleczną margarynę może, a masła nie. Ja piekłam to ciasto z masłem właśnie i wyszło super (margaryny nie używam nigdy)! Smacznego (w imieniu Vixi) :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Agniesia »

vixi, ten Twój przepis na Afrykanerę z owocami, przypomina mi przepis na ambasadora (murzynka), mam taki przepis w swoich zbiorach a na forum widziałam, że kfiatek podawał.
Chodzi jednak o to, że nie pomyślałam, że można dodać tyle różnych dodatków. Owszem jak jeszcze byłam glutenowa to zdarzyło się, że dodawałam wiśnie takie ze słoika wydrylowane ale zupełnie o tym zapomniałam. A ciasto przez takie dodatki nabiera zupełnie innego charakteru. Niby nic takiego a ile może być różnych wariantów :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Paroowa
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Paroowa »

Ok, bo ja nie jestem celiakiem, mam tylko alergie pokarmowa na 3 zborza, do tego np. nikiel ktory wystepuje wlasnie w margarynie, do tego w czekoladzie ](*,) i orzeszkach :-( Na szczescie nie jestem bezmleczna
Awatar użytkownika
vixi

wiesz nie znam ambasadora - ale afrykanerę sama tak nazwałam no i jest to przepis rodzinnie zkomponowany i stosowany od kiedy byłam malutka...
Awatar użytkownika
Elwira
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Elwira »

Vixi twój przepis jest genialny. Ciasto które wg niego zrobiłam jest pierwszym bezglutenowym (oprócz biszkoptu), które mi wyszło, a do tego bardzo smaczne. Z czystym sumieniem mogę go polecić wszystkim bezglutenkom i glutenkom. :=D>:
Elwira
Awatar użytkownika
vixi

bardzo się cieszę, najważniejsze jest to że to ciacho nie może nie wyjść :) a ja ze swej strony mogę powiedzieć że jest to moje ulubione ciacho
jomate
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: jomate »

no właśnie skąś mi sie ten przepis wydawał znajomy i juz wiem !! u mnie w domu to ciasto to MURZYNEK :D Spróbuje jego b/glutenowa wersje córce zrobic , zastanawiam sie tylko jak cukier zastapic ksylitolem , chyba bede musiala znów na liza piec:))
ODPOWIEDZ