Bananowiec
Moderator: Moderatorzy
Bananowiec
Ciasto bananowe
4 bardzo dojrzałe banany
25 dag mąki lub mixu
20 dag cukru
5 dag stopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag siekanych orzechów i/lub rodzynek
szczypta soli
Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę/mix, jajo, sól i sodę oraz masło. Wymieszać.
Dodać rodzynki i/lub orzechy, i po raz ostatni wymieszać.
Formę (taką regularną keksówkę - to chyba 25 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką bg, wlać ciasto.
Piec około 1 godziny w 160 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto już nie klei się do niego.
zdięcie 1
zdjęcie 2
4 bardzo dojrzałe banany
25 dag mąki lub mixu
20 dag cukru
5 dag stopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag siekanych orzechów i/lub rodzynek
szczypta soli
Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę/mix, jajo, sól i sodę oraz masło. Wymieszać.
Dodać rodzynki i/lub orzechy, i po raz ostatni wymieszać.
Formę (taką regularną keksówkę - to chyba 25 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką bg, wlać ciasto.
Piec około 1 godziny w 160 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto już nie klei się do niego.
zdięcie 1
zdjęcie 2
Ostatnio zmieniony wt 26 wrz, 2006 07:29 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
a jak wygląda!!! piękne Agniesiu!
już wiem co upiekę w tym tygodniu
[ Dodano: Nie 01 Paź, 2006 11:33 ]
zgodnie z zapowiedzią - bananowiec na moim stole!
piękny! pachnący! dodałam jeszcze cynamon, jedno jajko więcej, cukier waniliowy. myślę, że odrobina rumu (bądź aromatu) by nie zaszkodziła, ale niestety nie miałam. pewnie wiórki kokosowe też mogłyby być - ale ja nie lubię. orzeszków i rodzynek nie żałowałam 


[ Dodano: Nie 01 Paź, 2006 11:33 ]
zgodnie z zapowiedzią - bananowiec na moim stole!


Myśmy z córką też dziś piekły, a w zasadzie to ona robiła, a ja dyskretnie pomagałam...
Super-ciasto. Dokonałam jednak pewnych modyfikacji (jak to ja
) - zamiast 1 jajka dałam 3, białko ubite z 1/2 cukru na sztywno, żółtka ukręcone z resztą cukru do białości. Reszta jak w oryginale. Jak dla mnie, to słodkie w sam raz. Dzięki Agniesiu! 

- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Ciasto bananowe z agarem, na prosbe kluni2 i Margot
Ciasto nr 1
200 ml cukru
100g masla
2 jajka
3 dojrzale banany
400 ml maki ( mieszanka skrobi i maki kukurydz., ziemniaczanej, ryzowej, w dowolnych proporcjach)
agar-agar ( Lyzeczka lub dwie powinno wystarczyc )
2 plaskie lyzeczki proszku i cukru wan.
100 ml mleka
100-200 ml platkow migdalowych, nie koniecznie
Piec: 175*C/45 min na dole w piekarniku, w keksowce lub malej okraglej foremce.
Ciasto nr 2
575g cukru (ja uzywam polowe)
250g masla
4 jajka
4 dojrzale banany
550g maki ( jak wyzej)
agar-agar ( 2-3 lyzeczki)
4 plaskie lyzeczki proszku i cukru wan.
2 plaskie lyzeczki sody oczysz.
100 ml mleka
Piec: 180*C/30 min na dole w piekarniku, w duzej, plytkiej blasze.
Wykonanie
Utrzepac jajka z cukrem do bialosci. Banany rozgniesc widelcem. Roztopic i przestudzic maslo. Wymieszac make z agarem i proszkiem. Polaczyc wszystko ostroznie z jajkami.
Mozna tez osobno ubic piane z bialek i na koncu dodac do utrzepanych zoltek, polaczonych z pozostalymi skladnikami.
Obydwa przepisy sa wyprobowane. Wg mnie smaczniejsze jest ciasto nr 2.
Wg poradnika Dziecko, na kilogram skrobi kukurydzianej dodac 10g guaru lub ksantanu.
[ Dodano: Sro 07 Mar, 2007 09:11 ]
Ciasta pieklam tez z mixem chlebowym, wtedy nie potrzeba juz agaru.
200 ml cukru
100g masla
2 jajka
3 dojrzale banany
400 ml maki ( mieszanka skrobi i maki kukurydz., ziemniaczanej, ryzowej, w dowolnych proporcjach)
agar-agar ( Lyzeczka lub dwie powinno wystarczyc )
2 plaskie lyzeczki proszku i cukru wan.
100 ml mleka
100-200 ml platkow migdalowych, nie koniecznie
Piec: 175*C/45 min na dole w piekarniku, w keksowce lub malej okraglej foremce.
Ciasto nr 2
575g cukru (ja uzywam polowe)
250g masla
4 jajka
4 dojrzale banany
550g maki ( jak wyzej)
agar-agar ( 2-3 lyzeczki)
4 plaskie lyzeczki proszku i cukru wan.
2 plaskie lyzeczki sody oczysz.
100 ml mleka
Piec: 180*C/30 min na dole w piekarniku, w duzej, plytkiej blasze.
Wykonanie
Utrzepac jajka z cukrem do bialosci. Banany rozgniesc widelcem. Roztopic i przestudzic maslo. Wymieszac make z agarem i proszkiem. Polaczyc wszystko ostroznie z jajkami.
Mozna tez osobno ubic piane z bialek i na koncu dodac do utrzepanych zoltek, polaczonych z pozostalymi skladnikami.
Obydwa przepisy sa wyprobowane. Wg mnie smaczniejsze jest ciasto nr 2.
Wg poradnika Dziecko, na kilogram skrobi kukurydzianej dodac 10g guaru lub ksantanu.
[ Dodano: Sro 07 Mar, 2007 09:11 ]
Ciasta pieklam tez z mixem chlebowym, wtedy nie potrzeba juz agaru.
W tzw. międzyczasie oglądania meczu piekę bananowca. Wg przepisu Agniesi+ modyfikacje własne i kabran
Dziś dodałam jeszcze połamaną gorzką czekoladę (goplana) i troszkę prażonego słonecznika i sezamu
Tak już mam, że sezam i słonecznik dodaję do wszystkiego - od słatek, przez makarony, ciasta, kanapki i wszelkie desery
A jak jeszcze mi mało, to taka sypka przegryzka dodatkowo z rodzynkami
Może to dlatego, że sezam ma dużo wapnia a słonecznik dobrych tłuszczy??A może po prostu taki ze mnie łasuch?








-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
Upiekłam-ja zastosowałam mąkę Schar mix C. Ciasto naprawdę fantastyczne, mięciutkie, pulchniutkie i totalnie Wszystkim smakowało. Dziekuję bardzo za przepis Agniesiu.Agniesia pisze:Ciasto bananowe
4 bardzo dojrzałe banany
25 dag mąki lub mixu
20 dag cukru
5 dag stopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag siekanych orzechów i/lub rodzynek
szczypta soli
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się