Bede wdzieczna za odpowiedz, jestem w lekkiej depresji.....I mam dosc.
Mam 23 lata celiakia + reflux zoladkowo-przełykowy, wiec lacze sie z wszystkimi w mojej sytuacji w bolu

Dieta bezglutenowa od lat jest moja codziennoscia i od dawna nie mam z nia problemu, jednak polaczenie jej z dieta refluksowa to po prostu KOSZMAR. Probowalam jej przestrzegac (refluksowej) ale przde wszystkim w sezonie letnim to niemozliwe

Te wszystkie grille, pieczone kiełbaski, karkówka na ostro i wszyscy ochoczo popijajacy %%% - jak dla mnie nie do przezycia. W tj chwili moje zycie towarzyskie sie sypie, poswiecam sie raz w miesiacu i wypijam pare kieliszkow bialego wina, za co pokutuje nastepne 2-3 dni. Przeczytalam juz setki postow na wielu forach i jestem zalamana- ludzie po 10 lat mecza sie z refluxem i generalnie nikt sie wyleczyc nie moze. To tak gwoli narzekania, bo moji znajomi, chlopak i rodzina maja juz dosc moich ciaglych placzow, odwolywania wyjsc i spotkac "bo brzuch znow boli, "przeciez kazdego czasem boli, nie przesadzaj" - pewnie wszyscy to znamy

Zreszta sama tez bym pewnie miala dosc celiaka- refluksiarza, sama nie wiem jak moj chlopak jest w stanie ze mna wytrzymac biorac pod uwage ze przez 20 dni w miesiacu-jak dobrze pojdzie- czuje sie w miare ok. Do tego mam jeszcze AZS i ciagle problemy ze skora, zaczynam podejrzewac ze moji rodzuce byli rodzenstwem, piekne geny

))), wyjsciem zawsze jest anorexia szkoda ze kocham jesc <zarcik>
czy ktos z was slyszal o nowatorskiej metodzie leczenia refluksu, wkladajac do przelyku kulke z kolcami?to zawsze bylaby szansa na odrobine normalnosci.
Cyt z epacjent.pl:
Pierwsze w Polsce urządzenie do leczenia choroby refluksowej przełyku pracuje od niedawna w Klinice Chirurgii Ogólnej Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 1 w Lublinie. Aparat Stretta wykorzystuje ultradźwięki wysokiej częstotliwości.
Pacjentowi wprowadza się do przełyku sondę zakończoną balonikiem. Kolce, które się z niego wysuwają, wbijają się w ścianę przełyku i przewodzą ultradźwięki z generatora. To przełom w leczeniu refluksu uznanego za chorobę cywilizacyjną. Teraz z tego dobrodziejstwa mogą korzystać także mieszkańcy Lubelszczyzny.
- To jedno z nielicznych takich urządzeń w Europie, jedyne w Polsce - mówi Prof. Grzegorz Wallner, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej Szpitala Klinicznego nr 1 w Lublinie. - Efektem zabiegu jest pogrubienie warstwy mięśniowej przełyku. Działanie sondy można przyrównać do zasady wentylu w dętce rowerowej. Po zabiegu mięśnie ulegają naprężeniu i pogrubieniu w wyniku czego nie dochodzi do zarzucania treści z żołądka do przełyku.
Zabieg wykonuje się w znieczuleniu dożylnym, bez usypiania chorego. Dwaj pacjenci, którzy byli już leczeni tą metodą, następnego dnia po zabiegu wyszli ze szpitala do domu. Kolejny ze Szczecina podda się niebawem takiej kuracji w lubelskiej klinice.