Jakie macie objawy po zjedzeniu czegoś glutenowego

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Pijący kawę moi znajomi (ja pijam tylko po to, żeby o 9-tej rano złapać ostrość w monitorze :wink: ) radzili mi, żebym dolewał zawsze trochę mleka, co uchroni mnie przed rychłym spotkaniem z porcelaną i wzdęciami. Może to być niewielka ilość, gdyż mleko osłabia działanie kofeiny, więc albo rybki, albo rower.
Czy ktoś może mleko to już jest inna bajka, ale wątek zszedł na kawę :wink:
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: vixi »

JUŻ GDZIEŚ PISAŁAM że ogólnie kawa nawet u zdrowych osób prowadzi do porcelanki szczególnie poranna i o zgrozo na czczo - więc to myśle nie chodzi o celiakię...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kfiatek »

vixi pisze:prowadzi do porcelanki
ciekawe określenie :D
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
silverka
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: silverka »

Mi też się podoba :) Takie... kulturalne :)
Awatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: edyta »

Oooo a ja myślałam, że tylko ja mam tak na kawę i wszyscy sie na mnie patrzą dziwnie bo dla nich to nie zrozumiałe :lol: a naprawdę nigdy nie pijam kawy na czczo!

Z innych objawów to standardowe, zawsze delikatny żołądek, to co innych nie ruszy, mnie struje, pokój z porcelaną jak określiliście, to istotne miejsce w moim domku i nie tylko :lol: mój mąż zawsze odruchowo już sprawdza, gdzie mogę się udać jak jestesmy w nowym miejscu- przewodniki możemy pisać szczegółowe jak już kiedyś napisałam. Do tego poddatność na infekcje, problemy skórne, częsty ból żołądka, niski poziom żelaza. U mojego małego to samo i dodatkowo niski poziom witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, E, D. Poza tym wyglądamy na okaz zdrowia bez braków w masie ciała, bardzo żywi jesteśmy co wg lekarza świadczyło o naszym ogromnym zdrowiu :P
mamuśka Mariuszka
Awatar użytkownika
RENIUCHNA 1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: RENIUCHNA 1 »

Kawa na czczo czasami tylko na to czekam jak mi sie tak wszystko zablokuje po dobrym jedzonku :d
A ze my celiacy mamy też i częste zaparcia to chyba kawka nie przeszkadza? Zresztą dla nas chyba najbezpieczniejsza jest słaba rozpuszczalna z mleczkiem :p

Może ktoś mi powie czy przytył przy tej chorobie ?
Ja keidyś jak nie wiedziałam co mi jest wymiotowałam ,miałam biegunki i schódłam tak że nie mogłam uwierzyć!
miałam objawy już jak miałam 5lat potem było ok nawet wiem jak smakuje zboże :wink: po urodzeniu 2-go dziecka nawróciło się i to był koszmar taka celiakia nazywa się ,,latentną,,-może ktoś z was już o tym słyszał.
Teraz będąc na diecie wcale nie jestem taka zadowolona z mojego wyglądu :wink: .mój syn też bardzo przytył!!!!!!!

Fakt że co zjadł zaraz przelatywało przez niego jak przez sito :(
Czy celiakia może być powodem do tycia?
Czy wy w szyscy jesteście szczupli?
Ostatnio zmieniony czw 05 paź, 2006 21:58 przez RENIUCHNA 1, łącznie zmieniany 1 raz.
...GLUTENKA
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Gosiuuunia »

ja jestem szczupła, czekam aż mi troche kilogramów przybędzie :)
Awatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: smerfetka »

ja od pewnego czasu caly czas chudne ... Ostatnio w ciagu miesiaca schudlam 3 kg :P jednak wole chudnac jak tyc :) no a tez jestem szczupla
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

RENIUCHNA 1 pisze:A ze my celiacy mamy też i częste zaparcia to chyba kawka nie przeszkadza?
Pierwsze słyszę o zaparciach jako o ubocznym objawie celiakii.
Zresztą dla nas chyba najbezpieczniejsza jest słaba rozpuszczalna z mleczkiem :p
Są teorie, że rozpuszczalna zawiera gluten. Zresztą IMHO z zasady mielona jest zdrowsza od rozpuszczalnej.
Może ktoś mi powie czy przytył przy tej chorobie ? Czy celiakia może być powodem do tycia? Czy wy wszyscy jesteście szczupli?
Nie nie jesteśmy szczupli. Ja ważę zdecydowanie zbyt dużo. Zawsze byłam pulchna, schudłam chorując tuż przed rozpoznaniem, ale po przejściu na dietę wyraźnie przytyłam i nie mogę schudnąć :-(
Mam hipotezę, że przy braku glutenu niszczącego jelita poprawia się wchłanianie pokarmów.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Ola* »

Zdecydowanie szczupła nie jestem. Nadwagi też nie mam, ale gdzie jestem przy górnej granicy BMI - niewiele mi do nadwagi brakuje :(
Echh, że też w moim przypadku ubocznym skutkiem diety nie mogłby być spadek wagi :evil:
Awatar użytkownika
ania
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: ania »

Podobno tyle objawów choroby co i ludzi. W utajonej celiakii właśnie to jest trudne, że objawów jako takich po zjedzeniu glutenu po prostu nie ma albo są takie mylące, np. zmęczenie. Ja osobiście cierpię na przewlekłe znużenie, ale na diecie mi się poprawiło, poza tym od czasu do czasu mam piekielne, bolesne, ogromne "wypryski"
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Gosiuuunia »

ja cały czas jestem zmęczona... mogłabym chodzić spać ok 22 i wstawać ok 9 (dla mnie to jest dużo snu bo i sa tacy co przespaliby cały dzień). Ale myślę że to z niedoboru witamin spowodowynym złym wchłanianiem. W najbliższym czasie będę robić badania krwi, ale bardzo szczegółowe... Ale co do wagi. Ja mam straszne wachania. jako dziecko bylam pulchna... potem schudłam, potem na początku gimnazjum znowu przytyłam, potem schudłam... potem znowu przytyłam, a później pojawiła mi się już widoczna celiakia to znowu zaczełam chudnąć... Troche to zawiłe :P teraz czekam jak przytytje
Awatar użytkownika
Trillion
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Trillion »

a mi po jedzeniu skazonym glutenem wychodza wstretne syfy wokol ust; takie ktore raczej powiedzialabym ze powstaja na tle hormonalnym. nie od razu, oczywiscie. poza tym gorzej sie czuje i latwiej lapie infekcje.
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Pierwsze słyszę o zaparciach jako o ubocznym objawie celiakii. [/quote]
Magdalaena pisze:RENIUCHNA 1 napisał/a:
A ze my celiacy mamy też i częste zaparcia to chyba kawka nie przeszkadza?
Pierwsze słyszę o zaparciach jako o ubocznym objawie celiakii.
Na diecie zaparcia są, jeśli nie spożywamy wystarczająco dużo błonnika.
RENIUCHNA 1 pisze:Czy celiakia może być powodem do tycia?
Czy wy w szyscy jesteście szczupli?
Ja schudłam jak przeszłam na dietę i jeszcze nie wróciłam do tej wagi którą miałam- minęły 4 lata, ale ostatnio wydaje mi się że trochę idzie wzwyż ;)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Magdalaena pisze:Pierwsze słyszę o zaparciach jako o ubocznym objawie celiakii.
Moja Kasia przed przejściem na dietę miała straszne zaparcia, potem było coraz lepiej, ale do dziś jej się czasami zdarzają.

edit: sorry, przeskoczył mi układ klawiatury w systemie :)
Ostatnio zmieniony ndz 10 gru, 2006 04:28 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ