Choroba Duhringa a ciążą?!
Moderator: Moderatorzy
Choroba Duhringa a ciążą?!
Mam 25 lat i wkrótce wychodzę za mąż!Mam chorobę Duhringa od 1988roku-żle leczoną która wciąż daje objawy,w związku z tym muszę przyjmować Dapsone! Oczywiście planujemy z narzeczonym mieć dzieci,ale bardzo boję się okresu ciąży i tego czy moje dziecko ma szanse być zdrowe?Czy choroba nie ma złego wpływu na rozwój płodu?Jeśli ktoś był w takiej sytuacji proszę o pomoc i wsparcie!Pozdrawiam serdecznie!
kasiuniu - to chyba pytanie nie do nas tylko do lekarza. Jakbyś nie brała leków, to oczywiście odpowiedz byłaby taka sama jak przy klasycznej "celiakii", czyli przestrzegaj rygorystyczne diety - i "do dzieła" 
Natmiast przy przyjmowaniu tak silnych leku jak leki przeciwko chorobie Duhringa - na to pytanie już tylko lekarz może odpowiedzieć. Czy branie leku będzie bezpieczne dla dziecka, albo czy możesz go na te 9 miesięcy odstawić.
Natmiast przy przyjmowaniu tak silnych leku jak leki przeciwko chorobie Duhringa - na to pytanie już tylko lekarz może odpowiedzieć. Czy branie leku będzie bezpieczne dla dziecka, albo czy możesz go na te 9 miesięcy odstawić.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Droga Olu już zapytałam jednego lekarza-o ile można go tak wogóle nazwać,to mi powiedział że trzeba spróbować!Sęk w tym że kiedys słyszałam o dziewczynie która w dzieciństwie była pełnoobjawową ,,celiaczką" i z czasem wróciła do normalnej diety wyszła za mąż i zaszła w ciążę-urodziła córeczkę z wadami wielonarządowymi która póżniej niestety zmarła.Ja jestem nowa na forum i nie wiem nic o tym temacie!Jeśli jest ktoś kto wie gdzie mam się wcześniej udać,do jakiego specjalisty i gdzie,to bardzo proszę o pomoc!Jestem przerażona,a zarazem pełna nadzieii że będzie dobrze!Pozdrawiam [-o<
Jak czytam coś takiego, włos jeży mi się na głowie. Koniecznie spytaj innego lekarza. Toretycznie, to ja się zgadzam z tym zdaniem, spróbować trzeba, ale powinnaś się dowiedzieć jaki konsekwencje niesie za sobą zażywanie leków w ciąży. Po co ryzykować niepotrzebnie zdrowie dziecka?kasiunia pisze:Droga Olu już zapytałam jednego lekarza-o ile można go tak wogóle nazwać,to mi powiedział że trzeba spróbować!
Nie mam pojęcia do jakich specjalistów powinnaś się zgłosić - ja bym chyba uderzała do dermatologa i do ginekologa. Nie ma się co martwić na zapas, może się okaże że wcale nie jest tak tragicznie!
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Re: Choroba Duhringa a ciążą?!
Witam,
ja również mam chorobę Duhringa zdiagnozowaną w czerwcu tego roku od tego momentu jestem na ścisłej diecie. Aczkolwiek chorowałam już jakieś dwa lata wcześniej (sądząc po występowaniu objawów skórnych) nie zdając sobie z tego sprawy. W tym czasie byłam w ciąży jadłam wszystko normalnie ( na czas ciąży wysypki ustąpiły) i urodziłam ZDROWEGO SYNKA:) więc nie ma przeciwwskazań do zajścia w w ciąże przy tej chorobie. Co prawda urodziłam wcześniaka prawdopodobnie przez skurcze spowodowane niedoborami magnezu- być może związane było to z moją chorobą ale synek urodził się duży, zdrowy (10 pkt.) i wspaniale się rozwija.
ja również mam chorobę Duhringa zdiagnozowaną w czerwcu tego roku od tego momentu jestem na ścisłej diecie. Aczkolwiek chorowałam już jakieś dwa lata wcześniej (sądząc po występowaniu objawów skórnych) nie zdając sobie z tego sprawy. W tym czasie byłam w ciąży jadłam wszystko normalnie ( na czas ciąży wysypki ustąpiły) i urodziłam ZDROWEGO SYNKA:) więc nie ma przeciwwskazań do zajścia w w ciąże przy tej chorobie. Co prawda urodziłam wcześniaka prawdopodobnie przez skurcze spowodowane niedoborami magnezu- być może związane było to z moją chorobą ale synek urodził się duży, zdrowy (10 pkt.) i wspaniale się rozwija.
po 8 latach od mojego pierwszego postu
Jestem mamą dwójki dzieci Maciek 6lat i Marta 3lata.
W czsie ciąży byłam na ścisłej diecie.Przy obydwu ciążach choroba jakby nie istniała,objawy wracały ok.6 mcy po porodzie.
Ze względu na obciążenie genetyczne pozostajemy z dziećmi pod kontrolą poradni gastroenterologicznej dla dzieci.
Maciej ma nietolerancję laktozy więc jest pod ścisłym nadzorem, mimo ujemnego testu eTTg nadal podejżany o celiakie.
Marta teraz będzie miec badania,bo są problemy z brzuszkiem. Niestety my chorujący na celiakie czy Duhringa musimy się liczyć że możemy to podarować naszym pociechom
U mnie w domu stosujemy dietę bezglutenową,bezlaktozową i podstawową
pozdrawiam was serdecznie

Jestem mamą dwójki dzieci Maciek 6lat i Marta 3lata.
W czsie ciąży byłam na ścisłej diecie.Przy obydwu ciążach choroba jakby nie istniała,objawy wracały ok.6 mcy po porodzie.
Ze względu na obciążenie genetyczne pozostajemy z dziećmi pod kontrolą poradni gastroenterologicznej dla dzieci.
Maciej ma nietolerancję laktozy więc jest pod ścisłym nadzorem, mimo ujemnego testu eTTg nadal podejżany o celiakie.
Marta teraz będzie miec badania,bo są problemy z brzuszkiem. Niestety my chorujący na celiakie czy Duhringa musimy się liczyć że możemy to podarować naszym pociechom

U mnie w domu stosujemy dietę bezglutenową,bezlaktozową i podstawową

pozdrawiam was serdecznie

kasiunia, jak ten czas zleciał, co?? i ileż zmian! 2 nowe życia
!
czy dzieci też są na diecie bezglutenowej?

czy dzieci też są na diecie bezglutenowej?
Nie ma na razie potrzeby stosowania u dzieci diety bezglutenu.Lecz jesteśmy pod opiekę lekarską.Syn ma dietę bezlaktozową i nadal pozostaje podejrzany mimo ujemnych badań. Ja jestem bezglutenowa,lecz zdarza mi się grzeszyć i podjadam
Pozdrawiam gorąco wszystkich bezglutenowców

Pozdrawiam gorąco wszystkich bezglutenowców