Czy szczupły jestem przez chorobę?
Moderator: Moderatorzy
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Wiecie co, ja np. nie mam celiakii (badałam się) a też jestem szczupła. Przecież jak się dowiedzieliśmy o tym, że jest to choroba genetyczna to byłam pierwsza podejrzana, że też jestem chora. Mój mąż za to szczupły nie jest, ale ciągle się nie przebadał. Jeśli w końcu to zrobi to napiszę jaki jest wynik.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Ja też mam "podejrzanych" w rodzinieGosiaM pisze:Przecież jak się dowiedzieliśmy o tym, że jest to choroba genetyczna to byłam pierwsza podejrzana, że też jestem chora.

Też jestem szczupły, całe życie byłem szczupły i chyba tak już zostanie.
Na diecie jestem od ok. dwóch lat, od tamtej pory moja masa zmieniła się nieznacznie (w granicach błędu statystycznego
), a ostatnie badania wykazały brak zaniku kosmków, czyli organizm powinien wszystko wchłaniać jak należy. Mimo to nie przytyłem, wyglądam tak jak przed dietą.
Zmieniło się natomiast moje samopoczucie i co najważniejsze - mniej choruję na różnego rodzaju przeziębienia, itp.
ps.fajnie byłoby mieć kilka kg więcej
Na diecie jestem od ok. dwóch lat, od tamtej pory moja masa zmieniła się nieznacznie (w granicach błędu statystycznego
Zmieniło się natomiast moje samopoczucie i co najważniejsze - mniej choruję na różnego rodzaju przeziębienia, itp.
ps.fajnie byłoby mieć kilka kg więcej

- Małgorzata
- -#Moderator
Uważam, że to osobnicza sprawa, po prostu geny. Każdy z nas jest inny, ma inne wyposażenie genetyczne od rodziców i przodków. Z drugiej strony jeśli jest się na odpowiedniej dla swojego organizmu diecie, poza tym pełnowartościowej i ilościowo i jakościowo i organizm ogólnie jest zdrowy to raczej nie powinno się być ani zbyt chudym ani zbyt grubym (tak logicznie rzecz borąc..). Moje dziecko przed diagnozą było wynędzniałe jak patyczek, teraz po 2,5 roku diety Michał jest już po prostu szczupły i myślę, że nigdy gruby nie będzie.
A ja się cieszę, bo uważam, że chudsi są dużo zdrowsi, dłużej żyją i ogólnie mają mniej problemów
Ostatnie badania wskazują nawet, że dla zdrowia lepiej jest nie dojadać niż jeść nawet trochę za dużo.
A ja się cieszę, bo uważam, że chudsi są dużo zdrowsi, dłużej żyją i ogólnie mają mniej problemów

Ostatnie badania wskazują nawet, że dla zdrowia lepiej jest nie dojadać niż jeść nawet trochę za dużo.
- GosiaM
i o wiele łatwiej im się żyje!!Małgorzata pisze:uważam, że chudsi są dużo zdrowsi, dłużej żyją
Zgadzam się z Tobą Małgosiu.
Racja, ja o tym słyszałam już jakiś czas temu. Poza tym jest nawet takie powiedzenie, że "obżarstwo to grzech"Małgorzata pisze: Ostatnie badania wskazują nawet, że dla zdrowia lepiej jest nie dojadać niż jeść nawet trochę za dużo.
Niestety wciąż panuje przekoananie, że"grube jest zdrowe". Szczupła osoba jest z reguły narażona na głupie komentarze typu: "nic nie jesz, wciąż się odchudzasz, jak ty wygladasz"? Spróbowalibyście powiedzieć jakiś epitet osobie puszystej, to usłyszycie, że "nie wolno się śmiać z grubaska, bo być może jest chory itp. itd" A chudy to nie może być chory? Szczupłego trzeba stłamsić, dobić i ukarać za jego sylwetkę. ](*,)
- Małgorzata
- -#Moderator
- skrzypcowy
- Nowicjusz
manu jeśli Cię to pocieszy to ja po 2 miesiącach od rozpoczęcia (nowej) diety zacząłem tyć.... Dzisiaj moja współlokatorka rzekła do mnie: "Szymonie chyba zaczynasz nabierać sadła bo jak staniesz z boku to wydajesz się taki jakiś.... pełniejszy"
Szczerze mówiąc to jestem zaskoczony bo poprzednim razem kiedy byłem na bezglucie nie przytyłem ani grama.... Tylko że wtedy jeszcze nie miałem tej wiedzy którą mam teraz i zdarzało mi się (teraz sobie to uświadamiam) jeść zabronione produkty. Poza tym szefem w kuchni była moja babcia a dla niej nie było znaczenia czy będzie trzymała ryż dla mnie w jednym garnku razem z makaronem dla reszty rodziny
Teraz mieszkam sam i sam sobie gotuje - widać z tego że wyszło mi to na zdrowie
A jeśli koniecznie chcesz przytyć to możesz pić sobie codziennie odwar z kozieradki. To takie sprytne ziółko które wzmaga w sposób naturalny produkcję hormonów płciowych w organizmie (co najważniejsze - bez zadnych nieporządanych skutków ubocznych). Przybierzesz na masie w zdrowy sposób... Przy okazji podleczysz sobie jelita bo kozieradka wpływa na nie regenerująco i osłaniająco
[ Dodano: Nie 26 Lis, 2006 22:10 ]

[ Dodano: Nie 26 Lis, 2006 22:10 ]
hehe ja, kogoś kto komentuje moją sylwetkę wyśmiewam prosto w twarz i Tobie też radzę "odbijać piłeczkę". Może dzięki temu ktoś się czegoś nauczyania pisze:Niestety wciąż panuje przekoananie, że"grube jest zdrowe". Szczupła osoba jest z reguły narażona na głupie komentarze typu: "nic nie jesz, wciąż się odchudzasz, jak ty wygladasz"? Spróbowalibyście powiedzieć jakiś epitet osobie puszystej, to usłyszycie, że "nie wolno się śmiać z grubaska, bo być może jest chory itp. itd" A chudy to nie może być chory? Szczupłego trzeba stłamsić, dobić i ukarać za jego sylwetkę. ](*,)

Dzieki skrzypcowy za porade, podobnie jak Ty stosuje diete juz 2 miesiace, tylko niestety nic nie przytylem caly czas jestem strasznie chudy. Moze to przez moj metabolizm, moja mam jest strasznie szczupla, no ale kurcze bardzo chcialbym przytyc chociaz kilka kg, bo mam 182cm a waze 57kg:|:| dla mnie to jest dziwne!! no niby zmiany skurne minely ale nie wiem dlaczego nic nie idzie w kg:/Naprawde strasznie ubolewam nad tym, kazdy mi glupio docina ze jestem chudy bo nic nie jem, a przeciwnie strasznie duzo jem i nic!!!!!!!Sprobuje pic ten wywar co skrzypcowy podales, moze akurat.

- skrzypcowy
- Nowicjusz
Dla wszystkich "chudzielców" znalazłam taką oto stronę:
http://www.niedajsiezjescchorobie.org/index.php
Może coś pomoże? Ja też raczej z tych wątłych... Właśnie obliczyłam swoje BMI=19. Mogłoby być lepiej.
http://www.niedajsiezjescchorobie.org/index.php
Może coś pomoże? Ja też raczej z tych wątłych... Właśnie obliczyłam swoje BMI=19. Mogłoby być lepiej.

- Małgorzata
- -#Moderator
- GosiaM
Mi wyszło 18 

- skrzypcowy
- Nowicjusz