przechowanie chleba
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Polecam pieczywo z "Bezglutenu", chyba najlepsze... I tak jak Koteczek jestem fanem kołaczamagda22102 pisze: testuje te chleby i mi zaden nie smakuje.

A toster jest dla mnie obowiązkowy, po prostu baaardzo mi smakuje taki chlebek jeszcze ciepły.... Nawet nie koniecznie musi być rozmrożony. Ja mam prosty tosterek, ale z zamrożonymi kromkami sobie jakoś radzi. Polecam tostowanie.
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Dziewczyny, a ten kołacz, o którym piszecie jest z jakiej firmy? Bezgluten? Moja córka ostatnio głównie Bezgluten jada, a ja dodam, że mi osobiście ten chlebek smakuje (chlebek odparowuję, albo np. posmaruję masełkiem z obu stron i obsmażam na patelni).
A jeśli chodzi o zamrażanie to też bardzo dużej wagi do daty ważności nie przywiązuję. Chlebek wkładam do zamrażalnika zaraz po kupieniu.
A jeśli chodzi o zamrażanie to też bardzo dużej wagi do daty ważności nie przywiązuję. Chlebek wkładam do zamrażalnika zaraz po kupieniu.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Kołacz jest z bezglutenu, zobacz tutaj:
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/97
Ja jeszcze lubię ten:
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/86
Chleb odsmażany na patelni, zwłaszcza na maśle trochę swoje właściwości "prozdrowotne"
, ale jak dziecku smakuje... Ja wolę z tostera, cieplutki, jak się masełko rozpuszcza...
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/97
Ja jeszcze lubię ten:
http://www.bezgluten.pl/sklep/product_i ... ucts_id/86
Chleb odsmażany na patelni, zwłaszcza na maśle trochę swoje właściwości "prozdrowotne"
-
- Nowicjusz
No, teoretycznie możnaby wymyć, ale... Toster to elektronika, nawet w najprostszym jest trochę kabli+prąd, no wiesz, nie wiem czy to dobry pomysł. A wcale nie musisz robić kolosalnych inwestycji, wystarczy najprostszy model. Ja mam taki za 30,00 zł, sprawuje się bardzo dobrze, ma nawet funkcję odmrażania (przydaje się, ale nie zawsze z niej korzystam, można odmrozić również opiekając). Biorąc pod uwagę częstość użytkowania, to po prostu nie warto inwestować w coś drogiego. Za jakiś czas bez żalu wyrzucisz i kupisz nowy.magda22102 pisze:czy moge wymyc ten.w którym robiłam tosty z chleba pszennego?

P.S. Ja bez tostera nie ruszam się z domu na dłużej niż 2 dni. A na wakacje to obowiązkowo!

- GosiaM
To muszę w końcu kupić drugi toster bo ten, który mam używany był do glutenu.
Kołacz widziałam. Dzięki. Jeszcze nigdy go nie jedliśmy- muszę zwrócić uwagę w sklepie i kupić.
Co do obsmażania chleba na patelni to w sumie robię to sporadycznie.
Kołacz widziałam. Dzięki. Jeszcze nigdy go nie jedliśmy- muszę zwrócić uwagę w sklepie i kupić.
Co do obsmażania chleba na patelni to w sumie robię to sporadycznie.
A ja mam takie pytanka. Pierwsza sprawa to w jakis sposób odparowujecie chlebek żeby był swieższy? Ja zamówiłam teraz paczkę z Glutenexu, ale ten chleb jest dość twardawy. A druga kwestia to taka, że na stronie Glutenexu napisane jest, że opłata kurierem "Next Day" kosztuje 18 zł netto, a ja zapłaciła 28,06 zł. Chyba mnie ktoś w balona zrobił. Nie wiecie jak jest z tymi opłatami za kuriera?
Monika M. - Mama Damianka chorego na cukrzycę i celiakię...
- Małgorzata
- -#Moderator
My preferujemy odświeżanie w mikrofalówce - wystarczy ok. 20 sekund i chlebek jest miękki i ciepły.
Jeśli chodzi o tego kuriera to faktycznie dziwne (spojrzałam na warunki dostawy - nawet jeśli to powyżej 20 kg paczka - powinno być 24 zł...) - jeśli masz wątpliwości złóż reklamację i poproś o wyjaśnienia.
Jeśli chodzi o tego kuriera to faktycznie dziwne (spojrzałam na warunki dostawy - nawet jeśli to powyżej 20 kg paczka - powinno być 24 zł...) - jeśli masz wątpliwości złóż reklamację i poproś o wyjaśnienia.
- GosiaM
Ja odparowywuję na sitku nad małą ilością wody w garnku. Na sitko koniecznie trzeba położyć kawałek gazy żeby chlebek nie nasiąknął wodą. Po odparowaniu chlebek należy położyć na desce lub ściereczce- musi to być coś co wsiąka wodę. Nie polecam talerzyka, ponieważ na nim się woda skrapla i chlebek ją wchłonie.
To może ręczniki papierowe, one dobrze wsiąkają wodę...GosiaM pisze: Po odparowaniu chlebek należy położyć na desce lub ściereczce- musi to być coś co wsiąka wodę. Nie polecam talerzyka, ponieważ na nim się woda skrapla i chlebek ją wchłonie.
Monika M. - Mama Damianka chorego na cukrzycę i celiakię...