
Zalewajka
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 363
- Rejestracja: pn 17 lip, 2006 00:31
- Lokalizacja: Łódź
Zalewajka
Umie ktoś zrobić zalewajke bezglutenową? Stoi u mnie w kuchni gar zalewajki, ale ja moge tylko popatrzeń... więc jakby ktoś umiał... niech się podzieli przepisem 

- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Zobaczcie co znalazłam:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2343
bo też nie bardzo wiedziałam :-)
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2343
bo też nie bardzo wiedziałam :-)
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
PrzeczytałamGosiaM pisze:Zobaczcie co znalazłam:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2343
bo też nie bardzo wiedziałam :-)


"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Dla mnie to jest przepis na żurek po prostu. Ktoś mi kiedyś powiedział, że zalewajkę robi się na wodzie z kiszonej kapusty. Zrobiłam więc kiedyś moim bezglutkom i ku mojemu zaskoczeniu była ta zupa podobna bardzo do żurku. Ugotowałam najpierw wywar z kości, do tego można dodać boczek, różne kiełbasy (jak kto lubi), przyprawy (koniecznie majeranek), a potem dodać wody z kiszonej kapusty,dolewać stopniowo, żeby uzyskać pożądaną kwaśność, zagęściłam to wszystko mąką ziemniaczaną, dodałam śmietany, ziemniaki i było super.
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Re: Zalewajka
zalewajka to zupa zrobiona z kiszonego białego barszczu, z ziemniakami, zabielana śmietaną. barszcz kisi się z mąki razowej, wody, drożdży i czosnku, po kilku dniach stania w cieple jest gotowy.Gosiuuunia pisze:Umie ktoś zrobić zalewajke bezglutenową? Stoi u mnie w kuchni gar zalewajki, ale ja moge tylko popatrzeń... więc jakby ktoś umiał... niech się podzieli przepisem
Roksana
Wielkie dzięki, ale niewiele to pomogło chyba.... Poza tym w/w przepis to chyba barszcz, nie zalewajka.Roksana Majcher pisze:barszcz kisi się z mąki razowej,
Ja proponuję, żeby spróbować tak:
Autor przepisu: MaciekKrzysztofJa nie bawie się się już w zakwasy. Żurek robię szybko i jak twierdzi rodzina nie czuć różnicy między zwykłym a bezglutenowym. Oto mój przepis:
5 kromek chleba (bezgluten powszedni lub jakiś inni ciemny razowy) zalewam 2 litrami wody i dodaję zamoczone grzyby suszone. Dodaję 2 rozgniecione ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kawałek czegoś wędzonego (boczek, wędzone kości ale tylko z pewnego żródła). Całość gotuję aż do rozgotowania chleba. Wtedy żurek ma raczej gęstą konsystencję. Zakwaszam cytryną, można podprawić kwaśną śmietaną.
Po około 2 godzinach jak się przegryzie można podawać z jajkiem kiełbasą itd. /
Źródło: topics12/zurek-vt1132.htm
A żeby być w zgodzie z tradycją zalewajki, dodać od razu pokrojone ziemniaki. Wg mnie ów przepis jest rewelacyjny, robi się szybko, łatwo i przyjemnie. A sok z kiszonej kapusty? Ja nie słyszałam o niczym takim... Ale można też spróbować. Zamiast wody.
- Kasia-mama
- Forumowicz
- Posty: 132
- Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
- Lokalizacja: Kraków
Witam,
W sprawie żurku /lub/i zalewajki dorzucę 3 grosze : zakisiłam ostatnio na oko trochę mąki " razowej z Bezglutenu + 1,5 kromki kołacza razowego z firmy Bezgluten + 3 ząbki czosnku+ liść laurowy w glinianym garnku pod przykryciem .Po 4 dniach kiedy zkwas był lekko kwaśny zagotowałam razem z pokrojonymi w kostkę ziemniaczkami ( czyli zalewajka
) z kiełbasą śląską z firmy "Żywiec zawsze dobre" pokrojoną częściowo w kostkę a częściowo w całości . Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, majerankiem + odrobina cebulki drobno w kostkę pokrojona i przesmazona na maśle . Super !!!
Smakowało wszystkim ! A najbardziej mojemu ojcu.
Pozdrawiam
W sprawie żurku /lub/i zalewajki dorzucę 3 grosze : zakisiłam ostatnio na oko trochę mąki " razowej z Bezglutenu + 1,5 kromki kołacza razowego z firmy Bezgluten + 3 ząbki czosnku+ liść laurowy w glinianym garnku pod przykryciem .Po 4 dniach kiedy zkwas był lekko kwaśny zagotowałam razem z pokrojonymi w kostkę ziemniaczkami ( czyli zalewajka

Smakowało wszystkim ! A najbardziej mojemu ojcu.
Pozdrawiam

Gaga
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
BARSZCZ WIGILIJNY
kg burakow ugotować, obrac ze skory i po wystygnięciu zetrzeć na tarce na grubych otworach,
w osobnym garnku zalac wrzaca woda i gotowac do "rozpadnięcia": 3 duże kwasne! jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartki)
3 cebule, 3 grzybki suszone (można ewent. kilka pieczarek, ale z grzybkami leśnymi smak jest wyraźniejszy-i te przysłowiowe 3 grzybki w barszcz
),
2 ząbki czosnku.
Po ugotowaniu ww wywaru dodać go do startych buraków i zalać wrzatkiem, zagotować a nastepnie pozostawic na godzinę. Nastepnie doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny (pół powinno wystarczyć, chyba,że ktoś preferuje bardziej kwasny) i jeszcze raz zagotowac. (P.S. Zagotować tzn. do zawrzenia-krótką chwilę a nie gotować i gotowac długo).
Następnie całą zawartosć garnka przecedzić przez gęste sito i ....barszcz wigilijny gotowy.
Najsmaczniejszy z uszkami z pieczarkami. Smacznego!
kg burakow ugotować, obrac ze skory i po wystygnięciu zetrzeć na tarce na grubych otworach,
w osobnym garnku zalac wrzaca woda i gotowac do "rozpadnięcia": 3 duże kwasne! jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartki)
3 cebule, 3 grzybki suszone (można ewent. kilka pieczarek, ale z grzybkami leśnymi smak jest wyraźniejszy-i te przysłowiowe 3 grzybki w barszcz


2 ząbki czosnku.
Po ugotowaniu ww wywaru dodać go do startych buraków i zalać wrzatkiem, zagotować a nastepnie pozostawic na godzinę. Nastepnie doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny (pół powinno wystarczyć, chyba,że ktoś preferuje bardziej kwasny) i jeszcze raz zagotowac. (P.S. Zagotować tzn. do zawrzenia-krótką chwilę a nie gotować i gotowac długo).
Następnie całą zawartosć garnka przecedzić przez gęste sito i ....barszcz wigilijny gotowy.
Najsmaczniejszy z uszkami z pieczarkami. Smacznego!
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
Kiedy zupa jest "Zalewajką" a kiedy "Żurkiem&
Różnica jest niewielka, ale jest. Zalewajka, to coś w rodzaju kartoflanki, zupa nie jest zabielana. W tradycyjnej kuchni 'zalewało" się ją kiszonym barszczem /kwasem/ i nie dodawano do niej majeranku. Jedyną przyprawą jest sól i liść laurowy. Ja zalewajkę "zalewam" łyżeczką wody z kiszonych ogórków. I jest pyszna. Natomiast z tej "zalewajki" robi się Żurek przez dodanie majeranku i podprawienie jej śmietaną. Ja nie mogę żadnych produktów mlecznych, więc zabielam 1 łyżeczką majonezu...