"Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało projekt kolejnej nowelizacji rozporządzenia w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. z 2002 r. Nr. 220, poz. 1856, Dz.U. 2004 r., Nr. 58, poz 563). -Wprowadza ona obowiązek umieszczania na etykiecie środków spożywczych wykazu substancji alergennych wykorzystanych przy ich produkcji. Poza tym pojawiają się drobne zmiany w zakresie oznaczeń stosowanych na wyrobach czekoladowych i sokach. Zgodnie z nowelizacją środki spożywcze w opakowaniach oznakowanych przed 25 listopada 2005 r. w sposób niespełniający nowych wymagań będą mogły pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania się ich zapasów. Projekt jest już po uzgodnieniach międzyresortowych."
Myślę, że jest to dla nas optymistyczna informacja. Wnioskuję, że producenci będą musieli teraz m.in. określać pochodzenie np.syropu glukozowego, skrobi,octu itp. lub jeśli nie będą chcieli się rozpisywać umieszczą informację, że produkt zawiera gluten