Puchnące nogi- pomóżcie
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Puchnące nogi- pomóżcie
Witam jestem na tym forum od niedawna. Celiakie wykryto u mnie gdy miałam roczek. Po pieciu latach diety wróciłam do normalego trybu zycia, bo wg. lekarzy byłam juz zdrowa. Teraz mam 23 lata i choroba wróciła, przez rok badano mnie na wszystkie sposoby (leczac mnie na chorobe Crohna, jelito drażliwe, nawetn zapalenie jelita grubego, nie wspominając o trzustce i wrzodach na żołądku). Mój stan był tragiczny, gdy w koncu trafiłam do szpitala w Poznaniu im, Przybyszewskiego. Tam zajeto sie mna naprawde bardzo dobrze. Mam jednak problem bardzo puchna mi nogi zcasami sa to tylko łydki i stopy a czesto tez bywa tak ,ze puchna mi strasznie całe uda, tak ze nie moge założyc nawet spodni dresowych. Dodatkowo mam silne bole stawów ( co jak juz czytałam tez moze byc spowodowane ta choroba). Nogi tak strasznie mi puchna ,ze boje sie iz któregos dnia wstane i nie bede miała w czym isc do pracy, bo nie założe butów!!!!!!! Czy to moze byc spowodowane celiakią???? 

- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Pytanie ile jestes na diecie?? i na ile scisla jest to dieta, bo podejrzewam, ze Twoje dolegliwosci sa reperkusja niestosowania diety przez wiele lat i patrzac na to chlodnym okiem-jeli przez ok 20lat nie bylas na diecie, a jestes na niej od kilku np. miesiecy to trudno wymagac od organizmu, zeby tak szybko sie zregenerowal; bole stawow wystepuja w nieleczonej celiakii, choc nie sa jakims objawem pojawiajacym sie u wszystkich, mozliwe, ze brak diety spowodowal juz spustoszenia w organizmie, ktore tak latwo sie nie poddadza i poza stosowaniem diety beda wymagaly innej diagnostyki i leczenia. Mozliwe ze sa problemem stricte krazeniowym i z celiakia nie maja nic wspolnego, zwlaszcze jesli po dluzszym stosowaniu diety(ok roku) nie bedzie widac zadnej poprawy.
-
- Nowicjusz
o ile dobrze pamiętam, problem ze stawami miałam bardzo długo jak jeszcze chodziłam do podstawówki
. Jednak nogi zaczeły mi puchnąć dopiero od jakis 5 miesięcy. Klasycne objawy celiaki miałam miniej wiecej od roku zanim lekarze "doszli" ze to celiakia.... Jednak nigdy przed tem nie miałąm problemów z opuchlizną, nie miałam biegunek buli brzucha. mozna powiedzieć ,ze to przyszło z nienacka, z dużym impetem i zabrało sie za mnie solidnie
Na diecie jestem od lipca od czasu kiedy wyszłam ze szpitala, bardzo przestrzegam tej diety, nie jadam kompletnie niczego co brzmi podejrzanie. Raz tylko sobie narobiłam, bo uwielbiam sezamki ( a propos sezam można jesc ????) kupawałam sezamki i na nich było napisane syrop glukozowy, i było ok!!! któregos dnia nie spojrzałam a kupiłam innej firmy a tam użyty był syrop skrobiowy...no i rewolucje wróciły....Teraz nie kupuje nic co jest "zapakowane" staram sie sama przyządzac wszystko. czasami idzie zwariowac
Dietedyczka powiedziała mi ,ze przy tej diecie nie powinnam jesc nic ostrego nic słodkiego nic nadymającego...ech a co jeszcze zostało opróc tej wody i bezglutkowej mąki :? 

- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Juz sie rozpisalam i....nie poszlo; w skrocie-za krotka dieta, by wszystko wrocilo do normy; nie martw sie tak; dieta lekkostrawna jest tylko na pocaatku, zeby pomoc organizmowi dojsc do siebie; pozniej ani pikantne, ani rozdymajace od czasu do czasu nie zaszkodzi. Zrob densytometrie-mozesz miec totalna osteoporoze; oraz mikroelementy i proby reumatoidalne; zeby uzupelnic niedobory i ew. podleczyc lekowo w zakresie stawow.