Poziom żelaza w Celiakii.

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: -ania- »

Przed diagnozą miałam 7 żelaza. Wspomogli mnie dożylnie do 150 :D potem spadło do 50. Tak miało być. Następnie po kilku miesiącach diety - wynik 80 :D W czerwcu planuję zrobić ponownie wyniki.
Domięśniowo nie każdy może dostać. Mi dali i miałam zapaść :(
kabran pisze:I nie śmiejcie się już z tego jabłka....
No co Ty, kabran, już daaaawno też to słyszałam. Ale nie probowałam. Mało wiary we mnie w medycynę czary-mary :P Choć w wywodach o jonach, przenikaniu itp magicznych historiach pewno jest coś na rzeczy. :okulary:
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: asiar »

Też znam receptę na żelazne jabłuszka.
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

żelazne jabłuszka mogą pomóc tylko przy dobrym wchłanianiu z przewodu pokarmowego.Przy problemach z wchłanianiem pozostaje niestety metoda dożylnego,lub domięśniowego podawania żelaza.
Awatar użytkownika
Natko_
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Natko_ »

Nie dam głowy do poziomu samego żelaza, ale hemoglobine miałam już własnie na tyle "tragiczną", że podawali mi zastrzyki - dwie serie w odstępie kilku miesięcy, każda seria po 10 iniekcji co drugi dzień.

W tabletkach, kroplach i innych medykamentach nie wchlaniałam wcale (robili mi testy na wchłanianie żelaza w szpitalu). Dietą nawet miałam samą nie próbować - znaczy miałam ją wprowadzić (mięcho czerwone, pietruszka, bla, bla, bla), ale na cud nie liczyć ;)

A - zastrzyki dostałam przy poziomie Hb 7, gdzie minimum było 12.
Teraz, po tych seriach zastrzyków i po wprowadzeniu diety mam 11. Niedługo kontrola i dowiem się, ale chyb lepiej
Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: GosiaM »

kabran pisze:koniecznie musi być utrzymane kwaśne środowisko. Tzn. popijać czymś kwaśnym, np. sokiem owocowym.
Gdy w ciąży miałam niski poziom żelaza pan doktor kazał mi żelazo brać na czczo i popijać sokiem grejpfrutowym.
Awatar użytkownika
Patka

Post autor: Patka »

a nie miałaś ze tak powiem rozwolnienia po tym? :oops:
Awatar użytkownika
GosiaM

Post autor: GosiaM »

To było już dawno..., ale nie pamiętam żebym miała jakieś rozwolnienie. W ciąży to było u mnie raczej na odwrót :oops:
jomate
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: jomate »

ja jestem w ciąży, mam niską hemoglobinę i zalecono mi żelazo . Przestałam go w tej chwili łykac bo jak rano na czczo połkne to mi niedobrze i mam paskudne nudnościo-wymioty, jak zjem po jedzeniu to nie mam wymiotów ale biegunke :(( Jak zjem na noc to tak samo . więc prosze o porady jak sobie w sposób naturalny dostarczyć żelaza :))
Awatar użytkownika
Patka

jomate tez mam biegunkę po żelazie jestem w 28 tyg ciąży - dziś może coś sie dowiem ...
Siłaczka200
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Siłaczka200 »

Jomate jaki masz poziom hemoglobiny?Czy robiłaś też badanie poziomu żelaza? Jeżeli masz niski poziom hemoglobiny, to powinno się również skontrolować poz. żelaza. Tak w ogóle, to naturalną rzeczą jest to, że w ciąży wartości hemoglobiny się zmniejszają, m.i. dlatego, że zwiększa się ilość krwi krążącej, zatem jest ona bardziej "rozcieńczona". Wszystko po to, aby dobrze było ukrwione łożysko, przez która krew dopływa do wciąż rosnącego dzieciątka. Zapewne bierzesz jakieś preparaty witaminowo - mikroelementowe, więc jesteś zabezpieczona. Profilaktycznie dobrze by było raz w miesiącu robić sobie 9podczas ciąży) bad. poz. żelaza oraz morfologię. Jeśli lekarz nie da skierowania, to można zrobić prywatnie. Morfologia kosztuje ok. 6 zł. p. żelaza chyba też tyle?! Napisz Jomate ile miałaś ostatnio hemoglobiny?
POZDRAWIAM CIEBIE I TWOJE DZIECIĄTKO :043:
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI!
Awatar użytkownika
Patka

u mnie dziwne morfologia pełna bardzo dobre wyniki tylko to żelazo niskie ... dietę przestrzegam nawet bardzo :!: wiem ze często kobietom spada w ciąży ale inne wyniki wtedy też stąd moje zdziwienie ... ja ma raz w miesiącu pełne badania ...
Wojtek

Post autor: Wojtek »

jeśli chodzi o biegunke po żelazie, to mozna spróbować inny preparat. Może akurat będzuę dobrze. Do dobrych leków należy np. Sorbifer Durules, Resoferon.
Jeśli zas chodzi o niskie żelazo przy prawidłowej hemoglobinie, to w morfologii jest taki wskaźnik MCV (objętość krwinki), który przy niedoborze żelaza jest obniżony.
Awatar użytkownika
Patka

Sorbifer Durules biorę właśnie ten i chyba zmienię :|
Siłaczka200
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Siłaczka200 »

Tak jak pisze Wojtek, trzeba spróbować innych preparatów żelaza jeśli są biegunki. Chociaż niekoniecznie jakiś składnik preparatu (oprócz samego żelaza)powoduje rozwolnienie, w ulotce Ferrum [III} Lek (który bierze moja córka) jest napisane, że reakcją uboczną stosowania preparatów żelaza może być biegunka, zaparcia i in. objawy ze str. przew. pokarmowego. Jeżeli każdy dousny preparat żelaza wywołuje biegunki, lekarz musi indywidualnie dobrać sposób podania i nie można dać mu się zbyć, tylko trzeba wymóc odpowiednie postępowanie! ;)
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI!
Awatar użytkownika
Patka

ale przynajmniej po tym mi sie tak potwornie nie odbija jak nie urok to ... sraczka :)
ODPOWIEDZ