Celiakia a ciąża 2
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Witam u mnie celiakie wykryto w wieku 7 lat a teraz mam 21 diete raz przestrzegalam raz nie w wieku 14 lat powiedzialno mi ze juz nie musze miec diety bardzo sie z tego cieszylam ale kiedy w wieku 17 lat nastal nawrot mchoroby to nie bylo juz tak wesolo. Nastepnie jakis rok mialam diete a pozniej juz nie do momentu kiedy tydzien temu dowiedzialam sie ze jestem w 6 tygodniu ciazy:) bardzo sie z tego ciesze pozdrawiam
ja zawsze po prowokacji także stopniowo przechodziłam na dietę (nie trwało to miesiąc, a tydzień, dwa
) dla kogoś kto nie utrzymywał dotąd diety po pierwsze jest to chyba największy problem emocjonalny, ale i może szczególnie w ciąży (moim zdaniem) trochę "zdezorganizować" organizm
ja np w ciąży mimo, że dotąd byłam bezobjawowo zaczęłam strasznie reagować na najmniejszą ilość glutenu i zawartość niektórych konserwantów
moze i mozna też tak raz "ciach"

moze i mozna też tak raz "ciach"

Elevit? Nie ma go na liście leków b/glut... Może ja mam nieaktualną listę. Czy ktoś ma w miarę aktualną i mógłby podać linka? A jakie żelazo brałyście? Czy tardyferon jest dobry i jak go brać? I czy po elevicie/tardyferonie/itp. nie było żadnych "historii" z wc i czy wyniki były ok? Dużo pytań...ale jakby ktoś miał cierpliwość, to dziękuję 

Ja przez całą ciążę brałam Elevit (ale my z Agniesią chodziłyśmy do tego samego lekarza) a żelazo to też brałam, ale nie mogę sobie przypomnieć jakie (napiszę Ci na priva jak znajdę). Wyniki miałam dość dobre przez całą ciążę. Po witamininach i żelazie nie miałam żadnych sensacji łazienkowych. Tardyferonu nie znam, ale zgłoś lekarzowi że masz celiakię to doradzi Ci żelazo łatwiej przyswajane i dobrze wchłaniane. ogólnie to przede wszystkim dbaj żeby jeść różnorodnie bo to bardzo ważne.