jak dlugo spozywac gluten przed biopsja?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

llucas83
Nowicjusz
Nowicjusz

jak dlugo spozywac gluten przed biopsja?

Post autor: llucas83 »

ok
Ostatnio zmieniony wt 18 lis, 2014 12:03 przez llucas83, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: miszczPZ »

przepraszam, że pytam, ale dlaczego jesteś pewien, że masz celiakię skoro nie miałeś robionej biopsji?
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
lilian_alison
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lilian_alison »

mam takie samo pytanie.jestem na diecie i moje objawy ustapily w duzym stopniu,ale teraz bym chciala sie przekonac na 100%.czy 2 tyg wystarcza aby sie wytoworzyly przeciwciala?
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Patka »

oj chyba celiakia Cie przed wojskiem nie uchroni ...
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Patka pisze:oj chyba celiakia Cie przed wojskiem nie uchroni ...
raczej uchroni. Wojsko nie jest zdolne zapewnić wyżywienia bezglutenowego. Było już na Forum.
Awatar użytkownika
Patka

OJ NO ŁADNE KWIATKI ... :D
llucas83
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: llucas83 »

ok
Ostatnio zmieniony wt 18 lis, 2014 12:03 przez llucas83, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patka

zapewne jesteś skąpoobjawowy niestety lekarze maja wiedzę skromną powiedz iz zacząłeś jesxc gluten i koszmarnie sie czujesz ... jeśli nie chce ci dac skierowania idź do innego ogólnego lub prywatnie ...
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

llucas83! Opisane przez Ciebie objawy mogą, aczkolwiek nie muszą wskazywać na szkodliwe działanie glutenu. Biopsja to dobry pomysł. Tylko, że prowokacja przed biopsją (ponieważ jak rozumiem jadasz gluten sporadycznie) powinna trwać minimum 6 miesięcy. Przeciwciała pojawiają się we krwi szybciej, ale jak szybko to trudno powiedzieć, bo zalezy to od konkretnej osoby. U jednej wystarczą 2-3 tygodnie i jest bardzo wysoki poziom przeciwciał, u innej po pół roku nie ma ich wcale. Dlatego biopsja jest rozstrzygająca. Ale na zniszczenie kosmków niestety trzeba sobie "zapracować" jedząc gluten w dużych ilościach. Trudno więc na Twoje pytanie odpowiedzieć jednoznacznie. Poza tym oprócz celiakii są też inne choroby glutenozależne, choćby alergia na gluten, która jest zupełnie inną chorobą, a w dodatku trudniejszą do zdiagnozowania. W testach skórnych alergie pokarmowe na ogół "nie wychodzą". Ale czy zdiagnozowana celiakia uchroni Cię przed wojskiem, tego niestety nie wiem. Może ktoś mądrzejszy będzie wiedział??? :zdziw:
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

kabran pisze:Ale czy zdiagnozowana celiakia uchroni Cię przed wojskiem, tego niestety nie wiem
link: topics9/wku-jak-z-wojskiem-jest-vt361.htm
Awatar użytkownika
smerfetka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: smerfetka »

mi objawy ilucasa nie wskazują na celiakie , gdyby to była celiakia to miałby duzą niedowage, biegunki , bóle brzucha i głowy , jak jakies uczulenie to przy chorobie duhringa , jednak zawsze warto się przebadać .
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

llucas83 pisze:od okolo 4 lat doszlo co jakis czas mocne luszczenie sie skory na brwiach a takze czerwienienie sie twarzy glownie poliki i pod oczami,..., oraz lupiez glowy mam chyba od zawsze
Twoje objawy pasują do łojotokowego zapalenia skóry. A co na to dermatolog?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

smerfetka pisze:gdyby to była celiakia to miałby duzą niedowage, biegunki , bóle brzucha i głowy
to są najczęstsze objawy... ja mam nadwagę, a mimo to lekarka, która zdiagnozowała moją córę, sugerowała mi badania na celiakię. Na tym polega paskudztwo celiakii, że trzeba ją próbować diagnozować na różne sposoby, bo ma wiele kombinacji objawów.
lilian_alison
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lilian_alison »

u mnie objavy byly podobne jak u llucas83.lekarze mnie leczyli na tradzik ale nic niepomagalo przez 7 lat.dodam ze moja skora jest sucha a i tak krostki vychodzily mi.moim zdaniem to moze byc od celiaki bo przeciez przy niej nastepuje niedobor witamin a to jak wiadomo zle wplywa na skore a takie dluzsze niedobory to totalne spustoszenie.skora byla glovnym probleme.oprocz tego ciagle zmeczenie,obnizona zdolnosc koncentracji,zalamanie nervove,zavsze bylam szczuplutka a niektorzy uvazali ze chuda.
przeszlam na ta diete i tez zauwazylam poprave i nieviem czy to zbieg okolicznosci.pozatym zauwazylam tez poprave ogolnej spravnosci fizycznej.przedtem to mialam vrazenie ze praktycznie vszystko mi szkodzi-moze na skutek zniszczonych kosmkov dochodzilo do kolejneych alergii.nievyleczylam jeszcze skory ale po tych 7 latach tylko to przynioslo efekt i to spory.mam v planach zrobic provokacje i sie przekonac rovniez.
pozdrawiam
sisi
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: sisi »

A nam w piątek lekarz powiedział, że według ostatnich badań wystarczy 2 miesięczna prowokacja glutenem ;) i że wcale to nie muszą być duże ilości glutenu ;)
Ważne by gluten pojawiał się w diecie dzień w dzień przez okres 2 msc

Niestety nie spytałam jakie badania miał na myśli...
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
ODPOWIEDZ