Bułeczki z ziarenkami (bez mleka, jajek, glutenu)
Autor: Monika Beck-Pietrzak
Składniki:
- blacha z 12 wgłębieniami (firmy Kaiser)
- 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- ok. 350 ml ciepłej wody
- 1 i 1/2 dag drożdży
- sól
- 1 czubata łyżka słonecznika
- 1 płaska łyżeczka ziarna sezamowego
- 2 płaskie łyżeczki płatków gryczanych
- sezam albo słonecznik do posypania bułek
Sposób przyrządzania:
Włącz piecyk na najwyższą temperaturę. Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw na 5 min w ciepłym miejscu. 300 ml ciepłej wody wlej do naczynia, dodaj drożdże, olej, sól wymieszaj z mąką, dodaj pozostałe składniki. Ciasto włóż do foremek wysmarowanych tłuszczem (do 3 wysokości). Wlej po 1 niepełnej łyżeczce wody na wierzch każdej bułeczki i natnij ją na krzyż. Postaw na 10 min do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę możesz po wierzchu posypać sezamem albo słonecznikiem. Wstaw do gorącego pieca o temperaturze powyżej 250°C, piecz ok. 15 min, aż będą brązowe.
Bułeczki z ziarenkami (bez mleka, jajek, glutenu)
Moderator: Moderatorzy