Przedstaw się :)

Jesteś nowy na forum?
Przedstaw siebie innym użytkownikom, zapoznaj się z instrukcją funkcji Szukaj.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olcia
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: olcia »

Witam!
Mam 26 lat, chorowałam na celiakie od urodzenia. W wieku 7 lat lekarze zadecydowali, że nie muszę już być na diecie bezglutenowej. Niestety, ale chroba powróciła i chyba muszę ponownie być na diecie. Przyznaję, że trochę przeraża mnie wszystko, co wiąże się z tą chorobą...... (podobno u osób dorosłych jest to choroba trzewna).
Maja113
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Maja113 »

Czesc wszystkim!
2 dni temu dowiedziałam sie ze nigdy nie powinnam była jeść glutenu... mam 27 lat. Przeszłam wiele: astma, anoreksja, nerwica, depresja, osteoporoza, anemia, układ hormonalny przestał funkcjonować kilka lat temu...itd
Moja rodzina jak zwykle wszystkiemu zaprzecza, umniejsza, ogólnie podejście jak zwykle: "radz sobie sama"!
No i jestem sama - depresja jak sie dowiedzaiłam ze nie musialam tego wszystkiego przechodzic w swoim zyciu... ;(
Nie wiem co to znaczy ścisła dieta prze 2 lata w przypadku bezglutenowca?moge surowe owoce? kawa? duż pracuje, bez kawy nie przezyje...
Czy moge prosić o jakieś wskazowki od czego zaczac swoje "nowe " zycie?
mama Konrada
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mama Konrada »

Witam
Nazywam się Agnieszka i pojawiam się na tym forum gdyż mój syn jest na diecie bezglutenowej i bezmlecznej z powodu autyzmu. Proszę o kontakt rodziców, którzy są tu z powodu tej chorby dziecka.
jola j
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jola j »

Witajcie

Jestem ciocia 3-letniej Agniesi, ktora ma problemy pokarmowe. Pediatra u ktorej leczy sie mala jest raczej niedoinformowana. Tezy na zdrowie dziecka sa wystawiane z palca. Mala jest pod opieka alergologa i faktycznie wyszlo jej uczulenie na gluten okolo 3+ . Agniesia jak na swoj wiek (3 lata) nosi jeszcze ubranka jak niemowlak, nie ma apetytu, duuuuzo pije a malo je, skarzy sie na bole brzucha, jak dla mnie to brzuszek ma opuchniety. W niemowlectwie miala dlugotrwale kolki i kilkanascie chorob z leczeniem antybiotykowym. Robi 3 kupki dziennie, przy czym nie sa to biegunki. Jest naprawde malutka , wazy jakies 10 kg i od roku waga stoi w miejscu.

biedne dziecko :(
mamamaria3
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mamamaria3 »

Witajcie, jestem mamą dwóch synków - 3 letniego Gabrysia uczulonego między innymi na pszenicę i 1.5 rocznego Jasia silnego alergika uczulonego też na gluten. NIe mają stwierdzonej celiaki ale mam nadzieję, że mogę odwiedzać to forum. Pozdrawiam serdecznie, Maria
zochagrubego
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zochagrubego »

Witam,
mam na imię Marta,mam 28 lat i od urodzenia choruje na celiakie.Do diety całe "dorosłe" życie podchodziłam na zasadzie zdrowego rozsądku.Teraz myslę o dziecku,wiec postanowiłam sie trochę przyłożyć i doznałam szoku,gdyż połowa produktów spozywanych przeze mnie(jogurty,mięso mielone,czekolada i wiele innych) zawiera śladowe ilości...,wiadomo.Teraz zaczytuję sie w forum i nadal łapię sie za głowę,ale mam nadzieję,że do czasu zajścia w ciążę oswoję sie na nowo i nauczę czytac etykiety. :043:
Awatar użytkownika
Paulina:)
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Paulina:) »

Witam serdecznie!
Mam na imię Paulina,choruje na chorobę Durhinga(skórna celiakia)od 1.5 roku.Mam 15 lat.Dopiero od niedawna mogę powiedziec ze nie mam objawów celiaki dłuższy czas-juz sporo wiem i mam prawie zawsze" czysta skore" Mam b.ostra postac celiaki.POZDRAWIaM
Awatar użytkownika
lilitek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Dzień dobry.

Post autor: lilitek »

Dzień dobry. Nazywam się Dorota i jestem z Wrocławia. Mam 18 lat... Wczoraj dostałam wyniki badań i okazało się, że powinnam się "zaprzyjaźnić" z tą stroną... Pozdrawiam wszystkich !! Bez wyjątku !! ;)
God Is A Dj... Life Is A DanceFlooR
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

A kto polecił Ci tą stronę, jeśli można wiedzieć ? :)
Awatar użytkownika
Trillion
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Trillion »

Maja113 pisze: astma, anoreksja, nerwica, depresja, osteoporoza, anemia, układ hormonalny (...) Moja rodzina jak zwykle wszystkiemu zaprzecza, umniejsza, ogólnie podejście jak zwykle: "radz sobie sama"!
No i jestem sama(...)
Nie, nie jestes sama!
Inaczej wszyscy bylibysmy sami - calkiem spory tlum ludzi pozostawionych kazdy samemu sobie
I na tej samej zasadzie wszyscy inni rowniez musieli by byc sami - kazdy na swiecie pozostawiony samemu sobie - bo nie ma czlowieka, ktoremu nie byloby nic i ktorego otoczenie by w jakis sposob nie umniejszalo
Nie patrz na to co mysla i mowia o tobie, pamietaj ze masz isc naprzod
Celiakia od maleńkości; ponownie zdiagnozowana 2005 (Marsh III)
Awatar użytkownika
lilitek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lilitek »

Rafal_tata pisze:A kto polecił Ci tą stronę, jeśli można wiedzieć ? :)
poleciła mi ją mama, która przeczytała artykuł w "Oliwii" i tak oto tu trafiłam ^^
God Is A Dj... Life Is A DanceFlooR
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

zochagrubego pisze:Do diety całe "dorosłe" życie podchodziłam na zasadzie zdrowego rozsądku.Teraz myslę o dziecku,wiec postanowiłam sie trochę przyłożyć
Mam nadzieję, że nikt nie wyrzuci ojeg postu z tego tematu, ale naprawdę jedynym efektem zdrowego rozsądku przy diecie bg wydaje mi się jej bezwzględne przestrzeganie. Inne postępowanie jest dla mnie wyrazem kompletnej niedojrzałości i przystoi osobnikom w wieku lat powiedzmy pięciu ;-)
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
gabinia
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gabinia »

Witam serdecznie!

Jestem mamą 8 -letniej Julki i 17 -miesięcznego Tomka.
Julka od 6,5 roku jest na diecie bezglutenowej. A kwietniowy wynik biopsji dał nam jasny obraz ,że mamy do czynienia z celiakią.

U Tomka powoli wprowadzamy gluten ale badania mamy dopiero w grudniu więc okarze się czy jest zdrowy.

Bardzo się cieszę ,że znalazłam to forum.To prawdziwa kopalnia wiedzy.Załuję tylko że nie znalazłam was wcześniej.Czytam codziennie po trochu i czasami szczęka mi opada ,bo dowiaduję się tu rzeczy o których nie miałam pojęcia.
Dziękuję ,że jesteście ! <aniol>
Edyta93
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Edyta93 »

Hej:) Jestem Edyta i jestem juz 14 lat na diecie...od urodzenia:(:) :|
EMILA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: EMILA »

Cześć jestem Emila, mam 27 lat. Na celiakie chorowałam do 6 roku życia,potem lekarz powiedział że jestem zdrowa i jadłam wszystko aż do teraz. Od kilku miecięcy nie czułam się najlepiej poczytałam trochę w internecie na temat celiaki bo podejrzewałam że to może to. Zrobiłam wyniki 2 tygodnie temu i miałam rację nawrót choroby. Pierwszy raz loguje się na forum więc jesli będe coś żle robiła to proszę o radę i pomoc. Dzięki
ODPOWIEDZ