Przedstaw się :)
Moderator: Moderatorzy
Witam!
Mam 26 lat, chorowałam na celiakie od urodzenia. W wieku 7 lat lekarze zadecydowali, że nie muszę już być na diecie bezglutenowej. Niestety, ale chroba powróciła i chyba muszę ponownie być na diecie. Przyznaję, że trochę przeraża mnie wszystko, co wiąże się z tą chorobą...... (podobno u osób dorosłych jest to choroba trzewna).
Mam 26 lat, chorowałam na celiakie od urodzenia. W wieku 7 lat lekarze zadecydowali, że nie muszę już być na diecie bezglutenowej. Niestety, ale chroba powróciła i chyba muszę ponownie być na diecie. Przyznaję, że trochę przeraża mnie wszystko, co wiąże się z tą chorobą...... (podobno u osób dorosłych jest to choroba trzewna).
Czesc wszystkim!
2 dni temu dowiedziałam sie ze nigdy nie powinnam była jeść glutenu... mam 27 lat. Przeszłam wiele: astma, anoreksja, nerwica, depresja, osteoporoza, anemia, układ hormonalny przestał funkcjonować kilka lat temu...itd
Moja rodzina jak zwykle wszystkiemu zaprzecza, umniejsza, ogólnie podejście jak zwykle: "radz sobie sama"!
No i jestem sama - depresja jak sie dowiedzaiłam ze nie musialam tego wszystkiego przechodzic w swoim zyciu...
Nie wiem co to znaczy ścisła dieta prze 2 lata w przypadku bezglutenowca?moge surowe owoce? kawa? duż pracuje, bez kawy nie przezyje...
Czy moge prosić o jakieś wskazowki od czego zaczac swoje "nowe " zycie?
2 dni temu dowiedziałam sie ze nigdy nie powinnam była jeść glutenu... mam 27 lat. Przeszłam wiele: astma, anoreksja, nerwica, depresja, osteoporoza, anemia, układ hormonalny przestał funkcjonować kilka lat temu...itd
Moja rodzina jak zwykle wszystkiemu zaprzecza, umniejsza, ogólnie podejście jak zwykle: "radz sobie sama"!
No i jestem sama - depresja jak sie dowiedzaiłam ze nie musialam tego wszystkiego przechodzic w swoim zyciu...

Nie wiem co to znaczy ścisła dieta prze 2 lata w przypadku bezglutenowca?moge surowe owoce? kawa? duż pracuje, bez kawy nie przezyje...
Czy moge prosić o jakieś wskazowki od czego zaczac swoje "nowe " zycie?
-
- Nowicjusz
Witajcie
Jestem ciocia 3-letniej Agniesi, ktora ma problemy pokarmowe. Pediatra u ktorej leczy sie mala jest raczej niedoinformowana. Tezy na zdrowie dziecka sa wystawiane z palca. Mala jest pod opieka alergologa i faktycznie wyszlo jej uczulenie na gluten okolo 3+ . Agniesia jak na swoj wiek (3 lata) nosi jeszcze ubranka jak niemowlak, nie ma apetytu, duuuuzo pije a malo je, skarzy sie na bole brzucha, jak dla mnie to brzuszek ma opuchniety. W niemowlectwie miala dlugotrwale kolki i kilkanascie chorob z leczeniem antybiotykowym. Robi 3 kupki dziennie, przy czym nie sa to biegunki. Jest naprawde malutka , wazy jakies 10 kg i od roku waga stoi w miejscu.
biedne dziecko
Jestem ciocia 3-letniej Agniesi, ktora ma problemy pokarmowe. Pediatra u ktorej leczy sie mala jest raczej niedoinformowana. Tezy na zdrowie dziecka sa wystawiane z palca. Mala jest pod opieka alergologa i faktycznie wyszlo jej uczulenie na gluten okolo 3+ . Agniesia jak na swoj wiek (3 lata) nosi jeszcze ubranka jak niemowlak, nie ma apetytu, duuuuzo pije a malo je, skarzy sie na bole brzucha, jak dla mnie to brzuszek ma opuchniety. W niemowlectwie miala dlugotrwale kolki i kilkanascie chorob z leczeniem antybiotykowym. Robi 3 kupki dziennie, przy czym nie sa to biegunki. Jest naprawde malutka , wazy jakies 10 kg i od roku waga stoi w miejscu.
biedne dziecko

-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Witam,
mam na imię Marta,mam 28 lat i od urodzenia choruje na celiakie.Do diety całe "dorosłe" życie podchodziłam na zasadzie zdrowego rozsądku.Teraz myslę o dziecku,wiec postanowiłam sie trochę przyłożyć i doznałam szoku,gdyż połowa produktów spozywanych przeze mnie(jogurty,mięso mielone,czekolada i wiele innych) zawiera śladowe ilości...,wiadomo.Teraz zaczytuję sie w forum i nadal łapię sie za głowę,ale mam nadzieję,że do czasu zajścia w ciążę oswoję sie na nowo i nauczę czytac etykiety.
mam na imię Marta,mam 28 lat i od urodzenia choruje na celiakie.Do diety całe "dorosłe" życie podchodziłam na zasadzie zdrowego rozsądku.Teraz myslę o dziecku,wiec postanowiłam sie trochę przyłożyć i doznałam szoku,gdyż połowa produktów spozywanych przeze mnie(jogurty,mięso mielone,czekolada i wiele innych) zawiera śladowe ilości...,wiadomo.Teraz zaczytuję sie w forum i nadal łapię sie za głowę,ale mam nadzieję,że do czasu zajścia w ciążę oswoję sie na nowo i nauczę czytac etykiety.

Dzień dobry.
Dzień dobry. Nazywam się Dorota i jestem z Wrocławia. Mam 18 lat... Wczoraj dostałam wyniki badań i okazało się, że powinnam się "zaprzyjaźnić" z tą stroną... Pozdrawiam wszystkich !! Bez wyjątku !! 

God Is A Dj... Life Is A DanceFlooR
- Rafal_tata
- -#Moderator
A kto polecił Ci tą stronę, jeśli można wiedzieć ? 

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Nie, nie jestes sama!Maja113 pisze: astma, anoreksja, nerwica, depresja, osteoporoza, anemia, układ hormonalny (...) Moja rodzina jak zwykle wszystkiemu zaprzecza, umniejsza, ogólnie podejście jak zwykle: "radz sobie sama"!
No i jestem sama(...)
Inaczej wszyscy bylibysmy sami - calkiem spory tlum ludzi pozostawionych kazdy samemu sobie
I na tej samej zasadzie wszyscy inni rowniez musieli by byc sami - kazdy na swiecie pozostawiony samemu sobie - bo nie ma czlowieka, ktoremu nie byloby nic i ktorego otoczenie by w jakis sposob nie umniejszalo
Nie patrz na to co mysla i mowia o tobie, pamietaj ze masz isc naprzod
Celiakia od maleńkości; ponownie zdiagnozowana 2005 (Marsh III)
- Magdalaena
- -#Moderator
Mam nadzieję, że nikt nie wyrzuci ojeg postu z tego tematu, ale naprawdę jedynym efektem zdrowego rozsądku przy diecie bg wydaje mi się jej bezwzględne przestrzeganie. Inne postępowanie jest dla mnie wyrazem kompletnej niedojrzałości i przystoi osobnikom w wieku lat powiedzmy pięciuzochagrubego pisze:Do diety całe "dorosłe" życie podchodziłam na zasadzie zdrowego rozsądku.Teraz myslę o dziecku,wiec postanowiłam sie trochę przyłożyć

Witam serdecznie!
Jestem mamą 8 -letniej Julki i 17 -miesięcznego Tomka.
Julka od 6,5 roku jest na diecie bezglutenowej. A kwietniowy wynik biopsji dał nam jasny obraz ,że mamy do czynienia z celiakią.
U Tomka powoli wprowadzamy gluten ale badania mamy dopiero w grudniu więc okarze się czy jest zdrowy.
Bardzo się cieszę ,że znalazłam to forum.To prawdziwa kopalnia wiedzy.Załuję tylko że nie znalazłam was wcześniej.Czytam codziennie po trochu i czasami szczęka mi opada ,bo dowiaduję się tu rzeczy o których nie miałam pojęcia.
Dziękuję ,że jesteście !
Jestem mamą 8 -letniej Julki i 17 -miesięcznego Tomka.
Julka od 6,5 roku jest na diecie bezglutenowej. A kwietniowy wynik biopsji dał nam jasny obraz ,że mamy do czynienia z celiakią.
U Tomka powoli wprowadzamy gluten ale badania mamy dopiero w grudniu więc okarze się czy jest zdrowy.
Bardzo się cieszę ,że znalazłam to forum.To prawdziwa kopalnia wiedzy.Załuję tylko że nie znalazłam was wcześniej.Czytam codziennie po trochu i czasami szczęka mi opada ,bo dowiaduję się tu rzeczy o których nie miałam pojęcia.
Dziękuję ,że jesteście !

Cześć jestem Emila, mam 27 lat. Na celiakie chorowałam do 6 roku życia,potem lekarz powiedział że jestem zdrowa i jadłam wszystko aż do teraz. Od kilku miecięcy nie czułam się najlepiej poczytałam trochę w internecie na temat celiaki bo podejrzewałam że to może to. Zrobiłam wyniki 2 tygodnie temu i miałam rację nawrót choroby. Pierwszy raz loguje się na forum więc jesli będe coś żle robiła to proszę o radę i pomoc. Dzięki