Odżywki (sport, sporty siłowe)
Moderator: Moderatorzy
Odżywki (sport, sporty siłowe)
Witam!
Mysle ze niektorych moze ta informacja ucieszyc,otoz na rynku jest firma ktora produkuje roznego rodzaju witaminy,odzywki itd...Niektore odzywki nie zawieraja glutenu!Jestem osoba trenujaca sporty silowe,niestety zawsze mialem problem z waga(malo wazylem).Pewnego razu kolega podla mi link do strony http://www.naturell.pl
Kupilem sobie odzywke sojaprotein,po miesiacy stosowania przybralem troche na wadze.Wiem ze ta informacja moze byc dla niektorych przydatna poniewaz prawie wszystkie firmy produkujace suplementy na naszym rynku w swojej ofercie maja odzywki bialkowe(gainery),ktore niestety zawieraja gluten.
Pozdrawiam!!!
Mysle ze niektorych moze ta informacja ucieszyc,otoz na rynku jest firma ktora produkuje roznego rodzaju witaminy,odzywki itd...Niektore odzywki nie zawieraja glutenu!Jestem osoba trenujaca sporty silowe,niestety zawsze mialem problem z waga(malo wazylem).Pewnego razu kolega podla mi link do strony http://www.naturell.pl
Kupilem sobie odzywke sojaprotein,po miesiacy stosowania przybralem troche na wadze.Wiem ze ta informacja moze byc dla niektorych przydatna poniewaz prawie wszystkie firmy produkujace suplementy na naszym rynku w swojej ofercie maja odzywki bialkowe(gainery),ktore niestety zawieraja gluten.
Pozdrawiam!!!
Ostatnio zmieniony śr 19 mar, 2008 13:22 przez IvanDragO, łącznie zmieniany 1 raz.
Give a bit of hmmm to me....
Witam!
Mozesz spokojnie stoswac najzwyklejsza kreatyne (monohydrat), ktory powoduje wzrost sily i zwiekszenie masy miesniowej.Jezeli chodzi o bialko to jedynie sojaprotein naturella(zadnnych gainerow innych firm!zawieraja one bialka przenicy badz weglowodany zbozowe.
Nie wolno rozwnie przyjmowac aminokwasow poniewaz we wszytkich aminokwasach jest glutamina ktora razem z glicyna wchodzi w sklad glutenu.
Pozdrawiam!
Mozesz spokojnie stoswac najzwyklejsza kreatyne (monohydrat), ktory powoduje wzrost sily i zwiekszenie masy miesniowej.Jezeli chodzi o bialko to jedynie sojaprotein naturella(zadnnych gainerow innych firm!zawieraja one bialka przenicy badz weglowodany zbozowe.
Nie wolno rozwnie przyjmowac aminokwasow poniewaz we wszytkich aminokwasach jest glutamina ktora razem z glicyna wchodzi w sklad glutenu.
Pozdrawiam!
Give a bit of hmmm to me....
No na litość! Prolina i glutamina są aminokwasami endogennymi, tzn. że Ty też się z nich składasz. Prolina wchodzi w skład kolagenu, a o glutaminie pisałam już tyle, że mi się nie chce. Użyj funkcji "Szukaj". Powtórzę tylko: nazwa "gluten "i "glutamina " to zbieżność!! (Bez wchodzenia w szczegóły). Zanim zaczniecie siać panikę, warto się dokształcić choćby w Wikipedii.JaneDoe pisze:nawet w preparacie Sojaprotein firmy Naturell znalazlam prolinę i glutaminę - aminokwasy wchdzące w sklad glutenu.

Mylisz się, Kabran, glutamina i prolina skladają się na GLIADYNĘ - peptyd zawarty w glutenie i to on jest tym czynnikiem szkodliwym (toksyczne fragmenty to pro-ser-gln-gln oraz gln-gln-gln-pro). (za: T.Zalewski "Dziecko z celiakią w rodzinie polskiej" W-wa, 1991) więc nie dziw się i nie unoś, że nie będąc ekspertem od bialek mam wątpliwości, gdy widzę rzeczone aminokwasy w skladzie odżywek bialkowych dla sportowców. Tym bardziej, że w odżywkach aminokwasy owe tracą juz swoją endogenność, prawda ? A że nie znam sposobu ich pozyskania do tegoż produktu, mam prawo się niepokoić.nazwa "gluten "i "glutamina " to zbieżność!!
A tak na marginesie... użylam funkcji "szukaj" nie raz, ale nie uzyskalam zadowalających wyników, więc zastanów się i sprawdź sama, zanim kogoś zaatakujesz...
Pozdrawiam.
Tego nie neguję. Tak jak wiele innych aminokwasów, wchodzących również w skład glutenuJaneDoe pisze:Mylisz się, Kabran, glutamina i prolina skladają się na GLIADYNĘ - peptyd zawarty w glutenie

A jeśli poczułaś się zaatakowana, to przepraszam. Nie miałam takiego zamiaru.
To, że napisalam, że nie jestem ekspertem od bialek, nie oznacza, że nie znam pojęcia "endogenny" :027:
Zrozum, że odżywki i suplementy stosowane w kulturystyce są dosyć specyficzną grupą produktów i wolę mieć 100% pewność, że stosowane regularnie mi nie zaszkodzą, dlatego poczekam na odpowiedź firmy Naturell i Olimp-u, do którego tez pisalam.
Nie sądzę by informacja o szkodliwości bądź nieszkodliwości wspomnianych odżywek przeznaczonych dla szczególnej grupy konsumentów miala komplikować życie komukolwiek z reszty Forumowiczów, nie uważam też, bym siala większą panikę (o ile w ogóle) niż osoby doszukujące się glutenu w przecierach pomidorowych bądź szamponie do wlosów
Pozdrawiam 

Nie sądzę by informacja o szkodliwości bądź nieszkodliwości wspomnianych odżywek przeznaczonych dla szczególnej grupy konsumentów miala komplikować życie komukolwiek z reszty Forumowiczów, nie uważam też, bym siala większą panikę (o ile w ogóle) niż osoby doszukujące się glutenu w przecierach pomidorowych bądź szamponie do wlosów

JaneDoe pisze:Nie sądzę by informacja o szkodliwości bądź nieszkodliwości wspomnianych odżywek przeznaczonych dla szczególnej grupy konsumentów miala komplikować życie komukolwiek z reszty Forumowiczów,
To się zdecyduj, czy atakujesz mnie w temacie odżywek dla kulturystów czy aminokwasów.JaneDoe pisze:glutamina i prolina skladają się na GLIADYNĘ - peptyd zawarty w glutenie i to on jest tym czynnikiem szkodliwym

Witam !
Swojego czasu również miełem ten problem, na diecie jestem od 1,5 roku podana metode nizej sprawadzilem i sa EFEKTY! Najlepszym spobem aby uzyskac w pełni wartosciowa odrzywke ( typową masówke ) jest połączenie Carbo + System Protein 80 ( firmy OLIMP)
dla scisłosci
- System Protein 80 - czyli bialko w czystej formie wiec nie zawiera niczego czego nie mozemy
- Carbo do zbior węglobodanów również wczystej formie.
W Procesie produkcji typowej masówki jest połaczenie białka ( w tym wypadku System protein 80 i Carbo) + jest dodawany PEPTYTGLUTAMINOWY _ KTÓRY JEST ZAKAZANY
dlatego najprosciej połaczyc Carbo i System protein 80 )
informacje mam od dobrego znajomego co prowadzi sklep z odżywkami i w sportach siłowych siedzi już z 20 lat . także wie dobrze o czym mówi.
napewno musimy unikac PEPTYTUGLUTAMINOWEGO
pozdrawiam
Swojego czasu również miełem ten problem, na diecie jestem od 1,5 roku podana metode nizej sprawadzilem i sa EFEKTY! Najlepszym spobem aby uzyskac w pełni wartosciowa odrzywke ( typową masówke ) jest połączenie Carbo + System Protein 80 ( firmy OLIMP)
dla scisłosci
- System Protein 80 - czyli bialko w czystej formie wiec nie zawiera niczego czego nie mozemy
- Carbo do zbior węglobodanów również wczystej formie.
W Procesie produkcji typowej masówki jest połaczenie białka ( w tym wypadku System protein 80 i Carbo) + jest dodawany PEPTYTGLUTAMINOWY _ KTÓRY JEST ZAKAZANY
dlatego najprosciej połaczyc Carbo i System protein 80 )
informacje mam od dobrego znajomego co prowadzi sklep z odżywkami i w sportach siłowych siedzi już z 20 lat . także wie dobrze o czym mówi.
napewno musimy unikac PEPTYTUGLUTAMINOWEGO
pozdrawiam
Czy chodzi o peptyd glutaminowy? Dlaczego musimy go unikać? Czy jest to spowodowane metodą produkcji owego peptydu? Peptyd to znaczy białko. Może nie znam się na odżywkach kulturystycznych, ale na białkach/aminokwasach znam się na tyle, aby wiedzieć, że glutamina nie jest absolutnie szkodliwa dla celiaka, chyba że produkowana jest w sposób umożliwiający zanieczyszczenie jej glutenem. Glutamina to aminokwas wchodzący w skład białek, również ludzkich. Gdyby była szkodliwa dla celiaka, żaden celiak nie mógłby żyć.Boomer pisze:napewno musimy unikac PEPTYTUGLUTAMINOWEGO
Tą informacje o owym peptydzieglutaminowym dostałem również telefonując do firmy Olimp. Jednakże oficjalnego pisma nie dostałem i nikt mi sie pod nim nie podpisal wiec Byc moze ta osoba z która rozmawiałem może byc nie kompetentna . Ale pozostaje wiezyc lub nie.kabran pisze:Czy chodzi o peptyd glutaminowy? Dlaczego musimy go unikać? Czy jest to spowodowane metodą produkcji owego peptydu? Peptyd to znaczy białko. Może nie znam się na odżywkach kulturystycznych, ale na białkach/aminokwasach znam się na tyle, aby wiedzieć, że glutamina nie jest absolutnie szkodliwa dla celiaka, chyba że produkowana jest w sposób umożliwiający zanieczyszczenie jej glutenem. Glutamina to aminokwas wchodzący w skład białek, również ludzkich. Gdyby była szkodliwa dla celiaka, żaden celiak nie mógłby żyć.Boomer pisze:napewno musimy unikac PEPTYTUGLUTAMINOWEGO
Nie dostalem odpowiedzi jednak dlaczego jest to akurat owy peptydzieglutaminowy zawiera gluten i niewiem byc moze chodzi o prosec produkcji.
[ Dodano: Czw 16 Sie, 2007 01:04 ]
Witam JaneDoe :)Jak juz wspomnialem telefonowalem do firmy Olimp,polecono mi aby byc w 100% pewnym bezglutenowosci najprosciej zrobic Gainera samemu . Przewaznie do Gainerów w miejszym lub wiekszym stopniu dodaja dla nas niebezbieczne skladniki. wiele juz przetestowalem ktore niby w skladzie nie mialy niczego podejrzanego i szczerze odradzam. Najprosciej i najbezpieczniej zrobic Gainera samemu tak jak wspomnialem wczeniej.JaneDoe pisze:Boomer, akurat jestem na diecie redukcyjnej, ale myślę w przyszlości kupić sobie odżywkę bialkową, bo cięzko jest jeść codziennie same twarogi, jaja i mięchoAle dzięki za posta !
A czy wiesz, jak to jest z gainerami ? Na pewno odpadają te na bazie musli, ale czi inne nam nie zaszkodzą ? Pozdrawiam
typowy Gainer skalda sie w najporstszy sposob mówiac z Carbo i Bialka ( w tym wypadku systemprotein 80) + inne ulepszacze

Najczystsza i najpewniejsza forma Gainera

Pozdrawiam
Dzień dobry
Dziękuje za list i zainteresowanie preparatami Firmy Naturell.
Preparat Sojaprotein w całości pozyskiwany jest z naturalnego surowca jakim jest soja. Jej skład jest wolny od glutenu, a w związku z tym również nasz preparat nie zawiera tego białka. Osoby chore na celiakię, nie tolerujące glutenu posiadają przeciwciała tylko w stosunku do cząsteczki gliadyny , a nie w stosunku do poszczególnych aminokwasów.
Uważam,iż może Pani spokojnie stosować preparat Sojaprotein bez obawy o swoje zdrowie, natomiast przypadku jakichkolwiek wątpliwości proszę skonsultować się również z lekarzem prowadzącym.
Z poważaniem
------------------
Boomer, czy w Olimpie powiedzieli Ci że żeby mieć b/g gainera trzeba go zrobić samemu ???
Do nich też pisalam, ale akurat nie mialam tyle szczęścia, by uzyskać odpowiedź. Widocznie tylko telefony odbierają
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu
Pozdrawiam
Dzień dobry
Preparat Sojaprotein w całości pozyskiwany jest z naturalnego surowca jakim jest soja. Jej skład jest wolny od glutenu, a w związku z tym również nasz preparat nie zawiera tego białka. Osoby chore na celiakię, nie tolerujące glutenu posiadają przeciwciała tylko w stosunku do cząsteczki gliadyny , a nie w stosunku do poszczególnych aminokwasów.
Uważam,iż może Pani spokojnie stosować preparat Sojaprotein bez obawy o swoje zdrowie, natomiast przypadku jakichkolwiek wątpliwości proszę skonsultować się również z lekarzem prowadzącym.
Z poważaniem
------------------
Boomer, czy w Olimpie powiedzieli Ci że żeby mieć b/g gainera trzeba go zrobić samemu ???

Chętnie skorzystam z Twojego przepisu

JaneDoe pisze:A oto odpowiedź od firmy Naturell n/t odżywki SojaProtein:
Dzień dobry
Z poważaniem
------------------
Tu sie zgodze co do sojaprotein

Troszke zeszło zanim sie tam dodzwoniłem ale trennig czyni mistrzaJaneDoe pisze:Boomer, czy w Olimpie powiedzieli Ci że żeby mieć b/g gainera trzeba go zrobić samemu ???Do nich też pisalam, ale akurat nie mialam tyle szczęścia, by uzyskać odpowiedź. Widocznie tylko telefony odbierają
![]()
Chętnie skorzystam z Twojego przepisuPozdrawiam

P.S. ja tez pisalem do nich