Wasze najbardziej ulubione/sprawdzone firmy/produkty bg. Takie porównanie jakie ktoś już ma : z jakiej mąki najlepiej upiec chleb albo ciasto.
Biedactwo.... Ja już chyba zapomniałam, jak to było. Bo po jakimś czasie wszystko wydaje się oczywiste... No dobra, poszłam do kuchni, sprawdziłam. Bez czego nie mogę funkcjonować kulinarnie (produkt-firma-do czego):
- uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej - Bezgluten - zrobisz z tego każde ciasto, kluski kładzione, chleb, naleśniki, co chcesz.... Ja kupuję opakowania kilogramowe. Szybko idzie, zwłaszcza jak się często piecze.
- mąka kukurydziana - Bezgluten - jako dodatek (wypełniacz), gdy można w przepisie zastąpić część mąki bg inną mąką (np. w naleśnikach, plackach), do panierowania kotletów, itp.
- makaron - Bezgluten -dowolne kształty. Taki makaron z zasady gotuje się dłużej niż normalny i łatwiej rozciapuje. Ale da się wytrzymać.
- mąka ziemniaczana - dowolnie - podobnie jak mąka kukurydziana, jako "wypełniacz" w przepisach z mąką, oraz do rewelacyjnych gofrów thh-polki (i innych słodkości).
- bułki tartej kupowanej nie używam, sama robię z resztek chleba, bo zawsze coś zostaje i szkoda wyrzucać. A oni w tej fabryce to z resztek nie robią?
- proszek do pieczenia - Celiko - po to niestety muszę się pofatygować do sklepu... Kupuję od razu hurtowe ilości, trzymam w szczelnym pudełku.
I to chyba zasadniczo wszystko. Jak piekłam sama chleb, to był jeszcze jakiś mix do pieczenia chleba, ale póki co zarzuciłam te eksperymenty (no, czasem, jak mnie najdzie ochota, ale wtedy używam mixu uniwersalnego z Bezglutenu + odrobina mąki gryczanej).
Jak łatwo zauważyć, wszystko firmowo bezglutenowe mam firmy Bezgluten. Nie wiem, czy lepsze od Glutenexu, ale jak zamawiam paczkę z chlebem z Bezglutenu, to już prościej (i taniej) "domówić" resztę. No a chleb mają całkowicie bezkonkurencyjny.
Zasadniczo wszelkie mąki typu "do ciasta biszkoptowego", "do ciasta kruchego" itp. uważam za przesadzone, wszystko piekę z jednego, uniwersalnego mixu. Z jednym wyjątkiem. Nie wiem dlaczego, ale naleśniki najlepsze wychodzą mi z mieszanki na ciasto kruche....

Naprawdę
I to chyba wszystko, co mi do głowy przychodzi. Na eksperymenty z mąką gryczaną musisz mieć niestety trochę cierpliwości i wiedzy. Nie jest to łatwy temat.

Najpierw poczytaj o naszych doświadczeniach, a póki co - gotuj, piecz normalnie, jak przedtem. Wystarczy mały myk w postaci zamiany zwyczajnej mąki na bezglutenową. Wszystko przychodzi z czasem, nawet nie wiem jak... Ja na początku miałam spore kłopoty w kuchni. Teraz nawet nie wiem, skąd się brały, bo wszystko jest takie oczywiste...
