mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...
Moderator: Moderatorzy
mąka gryczana ,jadlana ,ryżowa, kukurydziana,skrobia...
Nakupiłam kasz i przerabiam na mąki
-gryczaną
-jaglaną
-ryżową razową i białą
mam mąkę kukurydzianą ,skrobię kukukurydzianą
gumę ksantową
,mąkę z tapioki
Czy mogę (jak te mąki mieszać?) jeużywać zamiast gotowych mieszanek do ciast,pierogów ,naleśników itp
Chciałabym ,żeby było zdrowiej.
[ Dodano: Wto 20 Mar, 2007 10:19 ]
bardzo proszę o informacje jak mozna zuzyć rożne mąki ,do czego?
-gryczaną
-jaglaną
-ryżową razową i białą
mam mąkę kukurydzianą ,skrobię kukukurydzianą
gumę ksantową
,mąkę z tapioki
Czy mogę (jak te mąki mieszać?) jeużywać zamiast gotowych mieszanek do ciast,pierogów ,naleśników itp
Chciałabym ,żeby było zdrowiej.
[ Dodano: Wto 20 Mar, 2007 10:19 ]
bardzo proszę o informacje jak mozna zuzyć rożne mąki ,do czego?
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
A propos mąki gryczanej.
Ja mam niemały problem. Uczulenie na ryż, kukurydzę, pszenicę, ziemniaki.
Więc nie mogę jeść nic z mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i pszennej.
Z mąk została mi tylko chyba mąka gryczana. A gryka jak wiadomo ma bardzo specyficzny smak i aromat. Nie każdy ją lubi. Patrz
ja
Ale zrobiłam sobie dziś pierwszy raz coś a la racuszki z mąki gryczanej.
Smakowały nie najgorzej. Nawet zaryzykuję i powiem, że były dobre.
Mąkę gryczaną wymieszać z jednym jajkiem i wodą, w takich proporcjach, by ciasto miało konsystencję gęstego jogurtu. Dodać 1 czubatą łyżeczkę cynamonu i jedną łyżeczkę cukru.
Kłaść na rozgrzany olej.
Podawać z powidłami śliwkowymi.
Może ma ktoś inny pomysł jak zabić niezbyt ładny smak gryczany?
Ja zabiłam go cynamonem
Ja mam niemały problem. Uczulenie na ryż, kukurydzę, pszenicę, ziemniaki.
Więc nie mogę jeść nic z mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i pszennej.
Z mąk została mi tylko chyba mąka gryczana. A gryka jak wiadomo ma bardzo specyficzny smak i aromat. Nie każdy ją lubi. Patrz


Ale zrobiłam sobie dziś pierwszy raz coś a la racuszki z mąki gryczanej.
Smakowały nie najgorzej. Nawet zaryzykuję i powiem, że były dobre.

Mąkę gryczaną wymieszać z jednym jajkiem i wodą, w takich proporcjach, by ciasto miało konsystencję gęstego jogurtu. Dodać 1 czubatą łyżeczkę cynamonu i jedną łyżeczkę cukru.
Kłaść na rozgrzany olej.
Podawać z powidłami śliwkowymi.
Może ma ktoś inny pomysł jak zabić niezbyt ładny smak gryczany?
Ja zabiłam go cynamonem

- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
ja wlaśnie mieszam takie mąki sobie mielone i mam pare obserwacji
1/ im więcej składników w mieszance tym lepsza
2/ mąka z tapioki zastępuje gumę guar i swietnie klei, ale nie należy z nią przesadzać bo jak za dużo to wyjdzie cegła
. Ja na szklankę mieszanki daję 1 czubatą łyżeczkę mąki z tapioki
3/ gumę guar zastępuje też mielone siemię lniane i tego można dać trochę więcej.
Powodzenia w eksperymentach
P.S mąka z białej kaszy gryczanej jest zupełnie inna w smaku
1/ im więcej składników w mieszance tym lepsza
2/ mąka z tapioki zastępuje gumę guar i swietnie klei, ale nie należy z nią przesadzać bo jak za dużo to wyjdzie cegła

3/ gumę guar zastępuje też mielone siemię lniane i tego można dać trochę więcej.
Powodzenia w eksperymentach
P.S mąka z białej kaszy gryczanej jest zupełnie inna w smaku

- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Szczerze mówiąc to jeszcze nie mieliłam i nie robilam nic z takich własnoręcznie mielonych /choć min. w tym celu nabyłam młynek do kawy/ bo mam gotowe mieszanki, ale z tego co czytałam na forum sporo osób tak robi i tak jak pisze Basiar , dobre jest pomieszanie kilku rodzai takich mąk.
Np. gryczana , z kaszy jaglanej , tapioki /takie biale kuleczki/ , amarantusa/mąkę kupiłam wysyłkowo, a w ziarenkach na stoisku z ekologicznymi produktami/
Więc może co do konkretnych proporcji to wypowiedzą się osoby które praktykują takie własne mieszanki
sama z chęcią poczytam, bo jak skończą mi się zapasy zabieram się za mielenie 
Np. gryczana , z kaszy jaglanej , tapioki /takie biale kuleczki/ , amarantusa/mąkę kupiłam wysyłkowo, a w ziarenkach na stoisku z ekologicznymi produktami/
Więc może co do konkretnych proporcji to wypowiedzą się osoby które praktykują takie własne mieszanki


-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Według mnie wszystko zabija koperek;) Ale ja go kocham. Kumin? Jakieś orientalne mieszanki? Nikt Ci nie zabroni eksperymentować przecież:)grubymiś pisze:A propos mąki gryczanej.
Ja mam niemały problem. Uczulenie na ryż, kukurydzę, pszenicę, ziemniaki.
Więc nie mogę jeść nic z mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i pszennej.
Z mąk została mi tylko chyba mąka gryczana.
Może ma ktoś inny pomysł jak zabić niezbyt ładny smak gryczany?
Ja zabiłam go cynamonem
A ciecierzycę (groch) możesz? Fajna mąka, ciastek nie ulepisz, ale zobacz
http://mybestfood.blogspot.com/2007/11/ ... rzycy.html - to bardziej pasztet, ale na bazie mąki z ciecierzycy czy cieciorki, już sama nie wiem, jaka jest różnica:).
Mam trochę linków do przepisów na przerób cieciorki, bo to mój ulubiony groch, z mąki da się zrobić i naleśniki, i fajną panierkę. Powklejam, jak znajdę w kompie, bo robię wszystko "na czuja", a to nie jest wiarygodne źródło.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Ludzie, wy mnie przerażacie! Odkąd się uparłam, że zasmażki są beee i fuuuj, to u nas nic na nich się nie gotuje i jakoś żyjemy. Bigos jest może mniej klasyczny, ale my taki lubimy. Zwłaszcza dlatego, że jest lżejszy. 

"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling