Bananowiec
Moderator: Moderatorzy
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Mam pytanie: w momencie dodania mąki czym mieszacie? dalej ręcznie czy robotem?
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Banany rozgniotłam widelcem. Potem mieszałam wszystko robotem. Ciasto wyszło mi jakieś takie zakalcowate 

- Moja córcia już 15! lat na diecie...
W imieniu mojego Krzysia dziękuję za znakomity przepis! Krzyś powiedział, że to najlepsze ciasto, jakie w życiu jadł (włączając w to glutenowe).
Upiekłam "wersję podstawową" z rodzynkami, z "uniwersalnym koncentratem mąki" Bezglutenu. Banany rozgniotłam widelcem, potem wymieszałam mikserem - "trzepaczkami".
PYCHA!!!

Upiekłam "wersję podstawową" z rodzynkami, z "uniwersalnym koncentratem mąki" Bezglutenu. Banany rozgniotłam widelcem, potem wymieszałam mikserem - "trzepaczkami".
PYCHA!!!

Dodać możesz... ale co z tego wyjdzie to już kwestia testów.
Osobiście zrobiłam ostatnio wersję bezmleczną zastępując masło 1/4 szklanki oleju.
Zamiast jajka dodałam 2 żółtka (osoba, która miała to jeść nie może białka jaja).
Wypiek wyszedł normalnie
Osobiście zrobiłam ostatnio wersję bezmleczną zastępując masło 1/4 szklanki oleju.
Zamiast jajka dodałam 2 żółtka (osoba, która miała to jeść nie może białka jaja).
Wypiek wyszedł normalnie

Ostatnio zmieniony wt 10 lut, 2009 14:46 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepiej wymieszać pół na pół. Chyba każda bezglutenowa potrawa wychodzi lepiej, jak się zmiesza różne rodzaje mąk. Tylko trzeba uważać z mąkami wysokobiałkowymi (sojowa, amarantusowa) i gryczaną, bo one mają mocny smak i dają kamienistość wypieku, więc trzeba ich dodawać niedużo (2 łyżki na ciasto np,).manu666 pisze:A czy mogę dodać tylko mąki ziemniaczanej??albo takiej Majzeny bezglutenowej?wyjdzie?
- Anna Makiej
- Nowicjusz
Bananowiec
Po pierwsze; wiadomość,że sezam ma dużo wapnia dodała mi skrzydeł. Mam uczulenie na laktozę i nie jem twarogów, jogurtów,masła, itp. Po drugie; lubię banany, a ciasto bananowe zaraz przygotuję. Zamiast masła dam oliwę, trochę mąki kukurydzianej i z amarantusa, i więcej koncentratu mąki bezglutenowej. Myślę, że się uda.
Ostatnio zmieniony pn 16 lut, 2009 20:34 przez Anna Makiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Emana
Wzięłam pięc bananów, rozciapciałam takim z dziurkami do puree, dorzuciłam jajo, cukier - jakieś 10 deko, masło (miałam za mało, więc dodałam oleju), sodę, rodzynki, 2 łyżki sezamu i 30 deko mąki mieszanej kukurydzianej i mixu kukurydziano-sojowego. Piekłam godzinę w okragłym prodiżu. Wyrosło jak nalezy i było (jeszcze jest
) pyszne!