Białystok
Moderator: Moderatorzy
Re: Białystok
Witam. U mojej córki zdiagnozowano niedawno celiakię w związku z czym muszę zmienić sposób przygotowywania dla niej posiłków. Jestem jeszcze zielona w temacie dlatego będę wdzięczna za wszelkiego rodzaju podpowiedzi, gdzie w Białymstoku zaopatrujecie się w produkty bezglutenowe. Podejrzewam, że od 2008 roku, gdy wątek został założony, sporo się zmieniło. Czy jest jakiś sklep typowo z produktami bezglutenowymi który polecacie, czy jestem skazana na jeżdżenie po hipermarketach i wczytywanie się w etykiety?
-
- Nowicjusz
Ekierko niestety nawet w sklepach typowo bezglutenowych trzeba uważać i niekoniecznie ufać sprzedawcom do końca. Przekonałam się o tym na własnej skórze. Na początku najlepszym wyjściem jest kupowanie produktów z certyfikatem jest ich sporo
W Białymstoku jest kilka takich miejsc gdzie można zrobić podstawowe zakupy. Na Św. Rocha są nawet dwa sklepy jeden bardziej pod kątem zdrowej żywności, w drugim nieco więcej produktów bezglutenowych. Po pewnym czasie zaczniesz robić zakupy ze spokojem. Czego Ci życzę

W Białymstoku jest kilka takich miejsc gdzie można zrobić podstawowe zakupy. Na Św. Rocha są nawet dwa sklepy jeden bardziej pod kątem zdrowej żywności, w drugim nieco więcej produktów bezglutenowych. Po pewnym czasie zaczniesz robić zakupy ze spokojem. Czego Ci życzę

Jesteśmy tym czym myślimy, że jesteśmy (M. Aureliusz)
-
- Aktywny Forumowicz
Wszystko ok, ale Glutenex miał sakramencko przekroczone normy ... A Prymat, chociaż pisze o śladowych ilościach w trakcie badań wyszedł czysty ... Tak więc ...
-
- Nowicjusz
Niestety wynika, że obowiązuje zasada mocno ograniczonego zaufania nawet do wyrobów z certyfikatem. Początki są trudne i trzeba na czymś się oprzeć, a chyba najlepiej na forum i stronie stowarzyszenia to skarbnice wiedzy na której bazujęAndziaMamusia pisze:Wszystko ok, ale Glutenex miał sakramencko przekroczone normy ... A Prymat, chociaż pisze o śladowych ilościach w trakcie badań wyszedł czysty ... Tak więc ...

Jesteśmy tym czym myślimy, że jesteśmy (M. Aureliusz)
-
- Aktywny Forumowicz
Ja stosuję, chociaż wiem że nie wszyscy sa tacy ufni. Raz badania wyszły ok, ale tak nie musi być za każdym razem, ale tak, ja stosuję przyprawy jednorodne prymat.Andziu, czy Ty może stosujesz przyprawy Prymat? Byłoby super gdyby można byłoby je wprowadzićA to co napisałaś to najlepszy dowód na potwierdzenie moich słów wyżej.
Polecam przyprawy Dary Natury, kupuję je w sklepie Eko Zdrowie (Kręta 2 lok.7), w tym sklepie są także produkty ze zdrową żywnością jak również typowo bezglutenowe. Ostatnio odkryłam, że są także w aptece Socjalnej na Warszawskiej 52, i chyba nieco tańsze. Nie znalazłam jeszcze w Białymstoku taniego specjalistycznego sklepu bezglutenowego. Mam wrażenie, że najtańsze produkty można odnaleźć w sklepach, które nie maja w ofercie tylko i wyłącznie produktów zdrowych i bg, czyli w zwykłych sklepach i marketach, dlatego takiego sklepy wybieram w Białymstoku. W Realu są specjalne półki z żywnością bezglutenową, w pozostałych działach można znaleźć także konserwy Profi, jogurty Pierot, napój mleczny Serduszko Zott, żelki Akuku, czekolady i landrynki Goplany, majonez, ketchup i musztardę Roleski, całkiem duży wybór wędlin, parówek i mięs bg, bakalie Kresto, milion wariantów wafli ryżowych (może Real nie jest najtańszym hipermarketem ale z pustym koszykiem nie wyjdziesz
). W market Piotr i Paweł(galeria Alfa) także są specjalne półki,np. polecam pieczywo Schar, są także chipsy i chrupki Oragnic, chrupki Flipsy, bakalie Kresto. Oczywiście jak w każdej innej miejscowości, Biedronka i Lidl również się przydają 

Polecam "FITO" na Ordonówny 1 (obok technikum mechanicznego na Antoniuku). Są tam także przyprawy Dary Natury, żywność ekologiczna, świetne suplementy i bardzo miła obsługa (przemiła pani potrafi każdemu doradzić). 

Ja większość produktów kupuję w Białymstoku na Białówny w Ale Zielony Sklep. Są tam rzeczy zarówno dla osób na diecie bezglutenowej, jak i bezlaktozowe. Do tego mnóstwo ciekawych książek na temat żywienia, ekologiczne środki czystości, soki owocowe i warzywne, a nawet olejki do aromaterapii:) Osobiście uwielbiam tamtejsze przyprawy i herbaty:)