Pytanie może dziwne, ale nurtuje mnie juz od paru dni i nie znalazłam dotąd odpowiedzi. Jest to raczej pytanie z rodzaju: co by było gdyby, ale jestem ciekawa waszych opinii.
Synek był w przedszkolu i dzieciaczki dostały od pań masę solną do zabawy (mąka+sól+oliwa). Zastanawiam się jak to się ma do diety bezglutenowej? Oczywiście pilnowałam syna żeby nie konsumował masy (co namiętnie robiły pozostałe dzieciaki), ale w chwilę później na te same stoły położono sztućce i zaserwowano obiad... Jak podchodzić do takich sytuacji?
Aga
masa solna
Moderator: Moderatorzy
masa solna
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
Masa solna
Masa solna to na pewno glutenowa bomba.W maluchach pracują dwie panie,jedna może przypilnować BEZGLUTENKA [i pomóc mu dokładnie umyć ręce]W naszym przedszkolu lepią na ceratach,a stoliki dodatkowo są myte przez wożną.
A w takich sytuacjach najlepiej zwrócić dyskretnie uwagę nauczycielce[może "zapomniała się"była zdenerwowana obecnością rodziców lub po prostu nie pomyślała.Trzeba uświadomić najbliższe otoczenie,to co dla nas oczywiste dla innych nie.Temat na czasie,bo rozpoczął się wrzesień i przedszkole].
A w takich sytuacjach najlepiej zwrócić dyskretnie uwagę nauczycielce[może "zapomniała się"była zdenerwowana obecnością rodziców lub po prostu nie pomyślała.Trzeba uświadomić najbliższe otoczenie,to co dla nas oczywiste dla innych nie.Temat na czasie,bo rozpoczął się wrzesień i przedszkole].
przepis na masę
Bardzo proszę o podanie proporcji na masę solną, próbowałam już zrobić ją kilka razy, ale efekty były mizerne.
Ilona i Kuba z celiakią w kieszeni 

- Beata Bylina
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 214
- Rejestracja: wt 31 sie, 2004 14:42
- Lokalizacja: Rybnik
Szklanka soli,szklanka mąki i około pół szklanki wody.Wymieszać na jednolitą masę.Można dodać odrobinę oleju.
Mąka może być także kukurydziana ,nie koniecznie pszenna,ale z pszennej robi się masę w przedszkolach[najtańsza,najłatwiej dostępna].
Można dodać barwnika spożywczego w celu uzyskania konkretnej barwy.
Naprawdę prosta w wykonaniu.
Wykonane dzieła twardnieją w ciągu dwóch dni.Później mogą być przechowywane w niezbyt wilgotnych pomieszczeniach.
Udanego lepienia
Pozdrawiam Beata
Mąka może być także kukurydziana ,nie koniecznie pszenna,ale z pszennej robi się masę w przedszkolach[najtańsza,najłatwiej dostępna].
Można dodać barwnika spożywczego w celu uzyskania konkretnej barwy.
Naprawdę prosta w wykonaniu.
Wykonane dzieła twardnieją w ciągu dwóch dni.Później mogą być przechowywane w niezbyt wilgotnych pomieszczeniach.
Udanego lepienia

Pozdrawiam Beata
