dla bezmlecznych
Moderator: Moderatorzy
- Magdalaena
- -#Moderator
dla bezmlecznych
Byłam wczoraj w nowej kawiarni w Alejach Jerozolimskich (w dawnej IKEI na miejscu McDonalds`a), która nazywa sie Waynescoffee. To takie miejsce w typie Greencoffee czy Mercers - mnóstwo rodzajów kawy i dodatków. Miedzy innymi było do wyboru mleko 0,5 % tłuszczu, mleko 3,2 % tłuszczu i MLEKO SOJOWE. Nie dopytałam się dokładnie, ale moze to pierwotnie miała być oferta dla wegan ? Generalnie: sprawdźcie drodzy bezmleczni !
-
- Nowicjusz
witam tu wszystkich tez mam alergie na mleko od paru ladnych lat i doszlo jeszcze teraz dieta bez glutenowa nie zawsze daje ze wszystkim rade ciekawe co teraz wyjdzie jak pojde na badania esh coz za zycie fatalne:( najlepsze jest mleko sojowe naturalne polecam
Ostatnio zmieniony śr 26 mar, 2008 14:37 przez izaradom22, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magdalaena
- -#Moderator
-
- Nowicjusz
- Magdalaena
- -#Moderator
Lekarz zalecił mi dietę bezmleczną na co najmniej miesiąc. Dopiero 2 dni nie jem nabiału i już mi go bardzo brakuje. Mam w związku z tym pytanie, czy mleko sojowe (w proszku, plynne) nadaje się do np. ugotowania kakao? Czy mleko sojowe może całkowicie zastąpić mleko krowie? A przy okazji spytam, co bezmleczni kładą na kanapki zamiast sera żółtego? Z czym zrobić kanapki do pracy? Dla mnie ser, to była podstawa kanapki;) Mięso nie bardzo mi smakuje. Tofu - też nie mój smak
Same warzywa??? Czym w ogóle posmarować kanapkę, jeśli serka i masła nie można??
I refleksja ogólnej natury - sama wyłącznie dieta bezglutenowa nie sprawia mi w zasadzie żadnych problemów (wyjątek: tzw. jedzenie na mieście, zorganizowane wyjazdy). Wystarczyło dorzucić jeszcze dietę bezmleczną i okazało się, że nie mam co jeść:(
Troszkę przesadzam oczywiście, ale to faktycznie wielkie wyzwanie przestrzegać obu tych diet i nie dopuścić do niedoborów składników odżywczych.

I refleksja ogólnej natury - sama wyłącznie dieta bezglutenowa nie sprawia mi w zasadzie żadnych problemów (wyjątek: tzw. jedzenie na mieście, zorganizowane wyjazdy). Wystarczyło dorzucić jeszcze dietę bezmleczną i okazało się, że nie mam co jeść:(

Tak, można zrobić kakao dodając mleka w proszku. Najlepiej rozpuszcza się w ciepłej wodzie, nie zimnej. Można też ugotować na mleku sojowym z kartonu.-ania- pisze:Mam w związku z tym pytanie, czy mleko sojowe (w proszku, plynne) nadaje się do np. ugotowania kakao?
Co do kanapek polecam ten wątek: topics36/z-czym-jadacie-chlebus-vt1424. ... ht=kanapki-ania- pisze:co bezmleczni kładą na kanapki zamiast sera żółtego?
Ja najczęściej kładę mięsko z dodatkiem warzyw, kupuję również sery sojowe przypominające ser żółty. Niestety, przy diecie bezmlecznej, moim zdaniem mięso i soja to podstawa.
Zamiast masła- margaryna, np. roślinna albo "gogreen" firmy Raisio z dodatkiem kwasów Omega 3 i 6.
Niestety- normalka. Przy dwóch dietach (wola Boża jak dwie, a nie więcej), kreatywność w kuchni jest niezbędna, żeby się nie zniechęcić i nie zagłodzić. Ale jak zwykle- potrzeba czasu.-ania- pisze:Wystarczyło dorzucić jeszcze dietę bezmleczną i okazało się, że nie mam co jeść:(
-ania-, mam przygotowaną taką listę- menu swojej roboty, dla bezglutenowca, bezmlecznego i bezjajecznego, mogę ci przesłać jeśli chcesz. Jajka sobie dorzucisz

Ostatnio zmieniony czw 11 wrz, 2008 23:43 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.