nawrot diety?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bebe160422
Nowicjusz
Nowicjusz

nawrot diety?

Post autor: bebe160422 »

po narodzeniu (chyba 8 miesiac) mama zaczela stosowac na mnie diete bezglutenowa, bylam na niej okolo 3 lat... po tym czasie lekarz powiedzial ze juz moge jesc wsystkie produkty, ze jestem wyleczona. Teraz mam 21 lat i od kilku miesiecy dosc czesto boli mnie brzuch, chodzilam do lekarza, dawal mi tabletki... ostatnio rozmawialam ze znajomym i mial dokladnie taka sytuacje jak ja i ma nawrot diety. Poszlam do lekarza i powiedzialam mu o diecie (wczesniej nie mowilam poniewaz poprostu nie pomyslalam o tym) i pani doktor powiedziala mi ze diete powinno sie stosowac cale zycie... Otoz moje pytanie jest takie czy przez 18 lat bez zycia na diecie moze ona wrocic? nie mam zielonego pojecia jakie moga byc konsekwencje jej niestosowania, troche sie tego boje i nie wiem co mam robic. Jutro ide na badania i sie okaze czy musze na nia wrocic...
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

bebe160422 pisze:pani doktor powiedziala mi ze diete powinno sie stosowac cale zycie...
I miała rację. Dieta przy stwierdzonej celiakii jest na całe życie.
bebe160422 pisze:jakie moga byc konsekwencje jej niestosowania,
Czasem bardzo poważne. Poczytaj na Forum, trudno pisać w kółko o tym samym.
bebe160422 pisze:nie wiem co mam robic.
Iść na badania, przed nimi nie przechodzić na dietę, a zaraz po wykonaniu badań - dieta. Uwierz, nie jest taka straszna, czego wszyscy tu obecni są dowodem.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
bebe160422
Nowicjusz
Nowicjusz

no na badania ide jutro, tylko zastanawia mnie fakt ze przez kilkanascie lat nie bylam na diecie i nie mialam zadnych dolegliwosci... no zobaczymy co wykaza badania
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Patka »

najmniej miła konsekwencja jest rak ...
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Nie musisz mieć typowych objawów celiakii, ale przy uszkodzeniu kosmków przez gluten występuje złe wchłanianie składników pokarmowych i te niedobory doprowadzają do chorób.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

bebe160422 pisze:tylko zastanawia mnie fakt ze przez kilkanascie lat nie bylam na diecie i nie mialam zadnych dolegliwosci...
1. mogłaś mieć rożne drobne dolegliwości (afty, przeziębienia, marna cera), których nie wiązałaś z celiakią.

2. wiele osób na tym forum nie było na diecie przez wiele lat a potem pod wpływem stresu ciąży itp następowało tajemnicze załamanie się stanu zdrowia. Zdecydowanie lepiej na to nie czekać.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
bebe160422
Nowicjusz
Nowicjusz

no od pazdziernika caly czas bylam przeziebiona, jakis kaszel, bol gardla... aft nie mialam... dzisiaj bylam na badaniach, wyniki w poniedzialek...

[ Dodano: Pią 04 Kwi, 2008 09:51 ]
wczoraj rozmawialam z mama, powiedziala mi ze jak mialam chyba 3 miesiace dostala zapalenia piersi i bala sie mnie karmic piersia i podawala mi mleko... kosmki byly wtedy za slabo wyksztalcone i zamiast sie rozwijac to sie niszczyly... czyli mam ta diete nabyta a nie wrodzona, caly czas podczas diety bylam pod opieka specjalisty i powiedzial pewnego razy ze moge przestac ja stosowac i mama powiedziala ze to trzeba stosowac cale zycie a on ze mam nabyta i nie musze, ze moge juz normalnie jesc...

a co do objawow to moze to ze caly czas bylam przeziebiona od pazdziernika do marca...
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Nie ma celiakii nabytej. Ona się tylko ujawnia lub nie. Miałaś ją od zawsze.
Awatar użytkownika
Patka

Post autor: Patka »

mleko tylko szybciej ujawniło chorobę :/
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Wtrącę swoje 3 grosze. Możliwe jest istnienie nie nabytej celiakii, ale wtórnego zespołu złego wchłaniania. Poza tym o jakim mleku mówimy? Krowim? To kryminał, ale może chodzi o mieszankę mlekozastępczą? @bebe, piszesz bardzo niejasno, my sobie ciągle coś dopowiadamy, ale nie koniecznie słusznie. Nie cedź faktów, opisz wszystko dokładnie - czy byłaś zdiagnozowana, na jakiej podstawie, gdzie itp. A najlepiej poczekaj na wynik badań i już... Tyle tylko, że przy celiakii jedynym miarodajnym badaniem jest biopsja, a nie oznaczanie przeciwciał we krwi. Więc o jakich badaniach mówimy?
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
ODPOWIEDZ