Ciąża radośnie - dobre wiadomości i gratulacje
Moderator: Moderatorzy
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
zochagrubego jesteś na diecie wątrobowej? bierzesz jakieś leki na cholestazę? Przy cholestazie lekarze często zalecają wcześniejszy poród ze względu na ryzyko powikłań przy cholestazie dla dziecka. Moje dzieci urodziły się w 35tc - jak na zamówienie "uciekały" z brzucha 

Ostatnio zmieniony pn 12 maja, 2008 08:30 przez mamadwójki, łącznie zmieniany 1 raz.
Asia
-
- Nowicjusz
Co do diety wątrobowej,to głównie ograniczam ją do niejedzenia tłustego i smażonego,bo w połączeniu z dietą bg,to chyba już samą miłością musiałabym żyć
Łykam Essentiale forte.Generalnie mam podobno łagodna postać cholestazy,bo pomimo podwyższonych prób wątrobowych od 3 tyg siedzę w domu.Swędzenie głównie występuje pod wieczór,ale łykam wtedy Diphergan i jest do przeżycia.Lekarze mówią,że z maluchem wszystko w porządku.Sądząc po jego szaleństwach w brzuchu muszę się z nimi zgodzić.Wczoraj byłam na wizycie u ginekologa.Pan doktor stwierdził,ze przewiduje poród na przyszły tydzień,gdyż cholestaza przyspiesza poród.Powiedział też,że szybciej sie rodzi,więc są też jakieś plusy,ale o tym powiem dopiero po porodzie.

- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
No ja niestety mam tą paskudną postać
od samego początku ciązy jestem na restrykcyjnej diecie, łykam leki a i tak dała o sobie znać gdy łykałam leki na podtrzymanie w I trymestrze... Teraz (5mc) wyniki mam na granicy normy (oby jak najdłużej!!!!!) W poprzednich ciązach moje dzieciaki urodziły się "w ostartniej chwili" - pomimo 35tyg, miałam już zielone wody, dzeiciaki były opuchnięte, podtrute.... w dniu porodu wyniki miałam przekroczone niestety kilkadziesiąt razy..... Trzymam kciuki za szybkie i bezproblemowe rozwiązanie
!!!!!

Asia
-
- Nowicjusz
Ups,rzewiscie było okropnie.U mnie w najgorszym momencie normy ALATu i ASPATu były przekroczone 4-krotnie.A ja uważałam,że to dużo.Trzymam kciuki,za obecne wyniki.I nie dziękuję. 

Ostatnio zmieniony wt 13 maja, 2008 19:08 przez zochagrubego, łącznie zmieniany 1 raz.
- anakon
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Czesc wszystkim, zycze udanego rozwiazania i zdrowych dzieciaczkow mimo cholestazy. Ja uprzejmie donosze, ze wlasnie mija 36tydz. Przy cukrzycy ciazowej tez jest ryzyko, ze trzeba ciaze zakonczyc wczesniej...chodze na KTG i poki co jest chyba O.K. U mnie do celiakii dolaczam jeszcze owa cukrzyce ciazowa, maloplytkowosc i ze stosowania sie do cukrzycowej diety aceton w moczu jakbym sie glodzila. Mam nadzieje, ze mimo wszystko dzidzia bedzie zdrowa, bo ja osobiscie odbierajac kolejne wyniki badan bledne na ich widok na zapas. Mam nadzieje tez, ze chociaz cholestaza mnie ominie, choc przezornie proby watrobowe robie przy morfologii, licho w koncu nie spi.
Obysmy mogly sie za czas jakis wymieniac fotkami rumianych bobasow. Pozdrawaim
Obysmy mogly sie za czas jakis wymieniac fotkami rumianych bobasow. Pozdrawaim
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
- mamadwójki
- Aktywny Forumowicz
-
- Nowicjusz