Restauracje dla Celiaka
Moderator: Moderatorzy
Łódź, 6 sierpnia 1/3 restauracja włoska "Angelo". Byłem na jakiejś imprezce i dzień wczesniej byłem ustalić menu dla mnie. Było wiadomo o co chodzi bardzo dobrze, bo jedna z osób tam pracujących też jest na diecie bg. Bez specjalnego tłumaczenia dostałem niezłe danie, (w tym makaron z sosem, oczywiście bg). Są bardzo dobrze prezygotowani na takich klientów. Najadłem się bez większego strachu i nic mi nie było. polecam i smacznego.
Witam serdecznie. Przegladam wlasnie forum i znalazłem 2 posty dotyczace mojej osoby wlasnie w tym temacie ( 3 str)
. Mianowicie kelnerowalem swego czasu w restauracji Trou Madamme w Łazienkach Królewskich. Pamietam o dziwo (2 lata temu, wiec dawno
) jak obslugiwalem klientke, ktora byla na diecie bezglutenowej. Jak sie teraz okazuje, jest ona Forumowiczka Celiaki.pl
heheh jaki ten świat jest mały...
Pozdrawiam ja serdecznie!
A nawiazujac do tematu, to mam pewne doswiadczenia zwiazane wlasnie z gastronomia od strony ,,zaplecza"
, a mianowice przyrzadzania potraw w restauracji. Jezeli chcemy cos zjesc w lokalu to pamietajcie o jednym, olej na ktorym jest smazona dla Nas na przyklad rybka ,,bez panierki" czy tez kotlecik nie jest wymieniany co smazenie(przewanie jest zmieniany co jeden, a czasami nawet co pare dni
). W takim oleju plywa mnostwo glutenu (resztki panierki, maki, bulki itp...), w trakcie zamowienia nalezy poprosic kelnera o zmiane oleju, a najlepiej zaproponowac ,,doliczenie" tej czynnosci do rachunku. Mozecie sie domyslac, ze taki delikwent powie Wam , ze olej zostal zmieniony a tak naprawde tego nie zrobi, wiec najlepiej zaproponowac zwrot kosztow. To jest moje osobiste doswiadczenie. Zawsze tak robie kiedy posilam sie w lokalu, jak knajpa jest porzadna to oczywiscie zadnych dodatkowych oplat za pare ml oleju nie pobiera bo to obciach dla solidnej firmy
Pozdrawiam !!

A nawiazujac do tematu, to mam pewne doswiadczenia zwiazane wlasnie z gastronomia od strony ,,zaplecza"

Pozdrawiam !!

Ostatnio zmieniony pt 11 kwie, 2008 23:28 przez IvanDragO, łącznie zmieniany 2 razy.
Give a bit of hmmm to me....
Solidne restauracje- fakt, ale jaka jest pewność, że napewno to zrobią
Nawet porządna knajpa może dać Ci po rogach... Chociaż wiesz... Niby płacąc 80 zł za danie to fakt... ala jak większość ludków tutaj... 80 zł na jedno danie to dla mnie trochę przegięcie, tym bardziej że mój życiowy partner też jest na diecie, więc raczej coś smażonego wolimy zjeść w domku.
A wracając do tematu... Knajpki w Toruniu... Kebab super świetny na talerzyku serwują w większości takowych lokali, a trochę ich zwiedziłam
Co do sphinksa, ktoś może zna szczegóły co w toruńskim można zjeść dobrego?

A wracając do tematu... Knajpki w Toruniu... Kebab super świetny na talerzyku serwują w większości takowych lokali, a trochę ich zwiedziłam

Co do sphinksa, ktoś może zna szczegóły co w toruńskim można zjeść dobrego?
swego czasu jadałam w toruńskim sphinksie danie z ryżem i warzywa oraz grillowane mięsko - taki stały zestaw poza tym ... Poza tym sałatki na Browarnej 
//edit: ortografia

//edit: ortografia
Ostatnio zmieniony śr 30 kwie, 2008 22:40 przez Patka, łącznie zmieniany 2 razy.
Tylko uwaga na kebab, należy się upewnić u producenta, czy nie ma w nim glutenu.idka_7 pisze:Kebab super świetny na talerzyku serwują w większości takowych lokali
Ostatnio zmieniony czw 01 maja, 2008 22:07 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
idka_7, wszystkie kebaby wyglądają na "kawał mięsa", w rzeczywistości są formowane z różnych składników na ładnie wyglądające mięsko. Poza tym jest sprawa przypraw- często zawierają gluten. Wybacz mój sceptycyzm, ale doświadczenie mnie nauczyło, że "na pewno" to glutenu nie zawiera pomarańcza
W przypadku kebabu to mogę powymieniać jeszcze kilka powodów, dlaczego może go zawierać. Chyba że masz certyfikat producenta...

Ostatnio zmieniony ndz 04 maja, 2008 23:52 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magdalaena
- -#Moderator
Fakt co fakt, ale faktem jest też, iż napewno ten z tego baru jest zdrowy dla nas, ponieważ sama osobiście widziałam przygotowanie mięsa na kebab oraz skład przypraw się tam znajdujących. oczywiście Pani podająca był tak miła że dała mi gląd do takowych...Nastka pisze:wszystkie kebaby wyglądają na "kawał mięsa"
A kontynuując knajpki w Toruniu. Byłam zaszokowana po tym jak zapytałam kelnera o dania bezglutenowe w restauracji Servus za Sphinx-em. Odpowiedział mi rezolutnie że może podać mi filet z kurczaka bez panierki i mieszanek przypraw z grilla. Więc wiem już gdzie mają o tym pojęcie. Poza tym filecik był dobrze przyrządzony i bardzo smaczniutki

Ostatnio zmieniony pn 12 maja, 2008 11:56 przez idka_7, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Kontakt:
W weekend majowy odwiedziliśmy Sandomierz. Chcąc coś zjeść obeszliśmy rynek dookoła, weszliśmy do paru restauracji, zaglądnęliśmy do ich menu - i podłamani (same kotlety w panierkach, pizze, makarony i pierogi) - zapytaliśmy po prostu sprzedawczynię w sklepie z pamiątkami co by nam poleciła. Za jej radą, poszliśmy do restauracji "30". Mnóstwo różnych mięs z grilla (marynowane w różnych zalewach), sałatki, oraz - przepyszna zapiekanka z kaszy gryczanej z serem, cebulką i skwarkami. naprawdę ekstra. Ceny w okolicy 30 zł za danie.
-
- Aktywny Forumowicz
Właśnie wróciliśmy ze Szklarskiej Poręby. Chcę wszystkim polecić Młyn Św. Łukasza, zjedliśmy tam dwa pyszne obiady. Zarówno właściciel jak i kucharka okazali sie bardzo miłymi ludźmi.
Pierwszy obiad to pstrąg z grilla - tylko sól i cytryna, ziemniaki z wody z koperkiem i surówka z kapusty z marchewką ,oliwą, sola i pieprzem
Drugi obiad schab tez przyprawiony tylko solą z grilla i reszta taka sama.Surówka przepyszna.
Sam lokal ma bardzo ciekawą historię, można poszukać w googlach.
Pierwszy obiad to pstrąg z grilla - tylko sól i cytryna, ziemniaki z wody z koperkiem i surówka z kapusty z marchewką ,oliwą, sola i pieprzem
Drugi obiad schab tez przyprawiony tylko solą z grilla i reszta taka sama.Surówka przepyszna.
Sam lokal ma bardzo ciekawą historię, można poszukać w googlach.
Hej, ja jestem z Olsztyna. Moja córcia od kwietnia jest na diecie bezglutenowej (od urodzenia na bezmlecznej). W Olsztynie jeszcze nie trafiłyśmy na knajpę gdzie byłyby dania z całą pewnością bez glutenu. Robimy więc jak beataOlek: wybieramy zawsze mięso z grilla prosząc o małą ilość przypraw, z dodatkami do mięska już nie ma problemu bo ryż czy ziemniaki bez "okrasy" są zawsze.