WŁOCHY
Moderator: Moderatorzy
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Ostatnio byłem w południowym Tyrolu na firmowej imprezie w Alphotel Tyrol. Zanim tam dojechałem wolałem się upewnić czy muszę brać ze sobą zapasy jedzenia na cały pobyt więc wysłałem maila i w odpowiedzi otrzymałem:
Good morning from the sunny Ratschings-Valley!
Thank you very much for your friendly request.
We offer alternative dishes for our guests with celiac disease. (wide range of starters and salads, soups/Consommè, warm starters and main course adapted for celiac disease guests, dessert buffet with fresh fruit).
Important: we ask always our guests to advice this at the beginning of the holiday
at the reception or speak directly with the head cook, to exclude any risks.
If you need other information, we are always at your disposal.
Looking forward to see you during the week in the Alphotel Tyrol****.
Best regard from South Tyrol
Heidi
Alphotel Tyrol****
Family Eisendle
No i rzeczywiście pełna kultura - każdy posiłek był przygotowywany osobno dla mnie tak żeby nie odróżniał się od dań innych albo miałem dokładne informacje prosto od kucharza co jest dla mnie a co nie - od przystawek po deser. Więc większość nawet się nie zorientowała że jem coś "innego". Ogólnie pozytywnie zaskoczony bo cena za moje posiłki nie różniła się od "normalnego" jedzenia. Jakby ktoś wybierała się na wypoczynek w alpach to polecam - http://www.alphotel-tyrol.com
Good morning from the sunny Ratschings-Valley!
Thank you very much for your friendly request.
We offer alternative dishes for our guests with celiac disease. (wide range of starters and salads, soups/Consommè, warm starters and main course adapted for celiac disease guests, dessert buffet with fresh fruit).
Important: we ask always our guests to advice this at the beginning of the holiday
at the reception or speak directly with the head cook, to exclude any risks.
If you need other information, we are always at your disposal.
Looking forward to see you during the week in the Alphotel Tyrol****.
Best regard from South Tyrol
Heidi
Alphotel Tyrol****
Family Eisendle
No i rzeczywiście pełna kultura - każdy posiłek był przygotowywany osobno dla mnie tak żeby nie odróżniał się od dań innych albo miałem dokładne informacje prosto od kucharza co jest dla mnie a co nie - od przystawek po deser. Więc większość nawet się nie zorientowała że jem coś "innego". Ogólnie pozytywnie zaskoczony bo cena za moje posiłki nie różniła się od "normalnego" jedzenia. Jakby ktoś wybierała się na wypoczynek w alpach to polecam - http://www.alphotel-tyrol.com
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Piękna rzecz.... Szkoda, że tak drogo 

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Rafał, ja polecam tutaj : http://www.dspizzapoint.com/en/where-ca ... -sardegna/ , no ale to Sardynia :-) własnie lecę wieczorkiem tam na pizzę
i ceny są dość normalne, mimo, iż to centrum miasta .

..::forgive and forget and you will never regret::..
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Spoko, może być Sardynia, lubię ryby

Dzięki za fajny link, na pewno kiedyś skorzystam.


Dzięki za fajny link, na pewno kiedyś skorzystam.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
ja do niedawna mieszkalam we wloszech i powiem wam ze w wiekszych miastach to wszedzie znajdzie sie jakas restauracja i lodziarnia tak ze polecam sie bo mam jeszcze ksiazeczke ze stowarzyszenia w ktorej sa adresy tych restauracji.a jesli chodzi o zywnosc bg to w kazdym markecie duzym jest stoisko takze nie ma problemu z kupnem ,lody tez mozna znalezc przewarznie firmy VALSOIA sa wszedzie .Milego pobytu we wloszech jak sie tam ktos wybiera.
W niedzielę wybieram się do Włoch, konkretnie do Rimini i mam nadzieję, że zjem pyszną bezglutenową pizzę, bo zrobiona w Polsce na podkładzie z Glutenexu nie smakowała mi. Zajrzałam też na włoską stronę o celiakii i wypisałam sobie restauracje dla NAS! Podzielę się wrażeniami po powrocie!
[ Dodano: Nie 10 Sie, 2008 18:25 ]
Wróciłam! Byłam w Rimini i w San Marino. W Rimini znalazłam restaurację DS Pizza Point "MATISS", któa niestety była czynna od godziny 18:00. W tym czasie nie było mnie w Rimini, dlatego nie skorzystałam z oferty. Za to w San Marino polecam Ristorante IL BECCAFICO, Via Salita alla Rocca 33, tel. 0549/991166
Menu dla glutka i bezglutka! Mój mąż jadł swoją pizzę, a ja swoją. PYCHOTA! Obsługa baaardzo miła, znająca nawet niemiecki i angielski (rzadkość w przypadku Włochów). Pizzę komponowałam sama (spód niewiarygodnie cienki, z mąki kukurydzianej, chrupki i nie ciągnący się), spaghetti al ragu (z mięskiem) rozpływało się w ustach, na deser lody waniliowo- orzechowe - specjalnie dla mnie, w zamkniętym kubeczku. Byłam jedną z trzech osób, które jadły bezglutenowe dania. WYbór był dość duży, ale ja pozostałam tylko przy tych dwóch daniach. No i niestety, przytyłam 3kg, ale za to było pysznie i bez jakichkolwiek niespodzianek ze strony jelit! Polecam! 

[ Dodano: Nie 10 Sie, 2008 18:25 ]
Wróciłam! Byłam w Rimini i w San Marino. W Rimini znalazłam restaurację DS Pizza Point "MATISS", któa niestety była czynna od godziny 18:00. W tym czasie nie było mnie w Rimini, dlatego nie skorzystałam z oferty. Za to w San Marino polecam Ristorante IL BECCAFICO, Via Salita alla Rocca 33, tel. 0549/991166


-
- Nowicjusz
- Posty: 7
- Rejestracja: wt 07 sie, 2007 14:43
- Lokalizacja: włochy
nie wiem w jakim celu wybierasz sie do Boloni i na jak dlugo.wejdz na strone www.celiachia.it,jest opcja rowniez w jezyku angielskim,klikasz na region i masz wykaz wszystkich restauracji,pizzerii,lodziarni itd.jesli wybierasz sie na dlugo oplaci ci sie wykupic wykaz(PRONTUARIO),w ktorym sa wszystkie dozwolone produkty,ktore mozesz zakupic w sklepach,marketach ,barach itd.w razie pytan szczegolowych pisz napriv.
właśnie wróciliśmy z urlopu we Włoszech - Włochy to super kraj dla bezglutenowców
byliśmy w rejonie Wenecji - w marketach COOP i BENET - bardzo duży wybór produktów bezglutenowych (wędliny, parówki, pizza, makarony, pieczywo, ciastka różnego rodzaju), trochę gorzej było w markecie FAMILIA. Nawet w małym sklepiku na kampingu był makoron, chleb i lody bezglutenowe!
A ile mają lodów bezglutenowych
firma Nestle (Motta), której lody są prawie w każdym sklepie, produkuje lody bezglutenowe (oznaczone przekreślonym kłosem) w kilkulastu rodzajach: na patyku, w kubeczku, różne smaki - co dzień były inne lody bezglutenowe! REWELACJA!!!
czemu "nasze Nestle" nie produkuje takich lodów....
a co restauracji: byliśmy w restauracji "Il Brigantino" w Ravennie (adres z internetu) - pyszna pizza bezglutenowa ok. 7-8 EUR, makarony też w tej cenie.
w każdej restauracji wiedzą co to znaczy bezglutenowy (senza glutine) - moja córka zawsze coś zjadła dobrego (nawet w "zwykłej" restauracji) - a to ryba z grila, kurczak, wieprzowina... nawet w małej punkcie typu fast-food pani zabytana o coś do jedzenia dla bezglutka szybciutko pobiegła po karte charakterystyki sprzedawanych produktów i po sprawdzeniu zaproponowała frytki - dostaliśmy też gratis dużego ziemniaka gotowanego z masełkiem - pycha!
polecem Włochy na wakacje dla bezglutenowców i nie tylko

byliśmy w rejonie Wenecji - w marketach COOP i BENET - bardzo duży wybór produktów bezglutenowych (wędliny, parówki, pizza, makarony, pieczywo, ciastka różnego rodzaju), trochę gorzej było w markecie FAMILIA. Nawet w małym sklepiku na kampingu był makoron, chleb i lody bezglutenowe!
A ile mają lodów bezglutenowych

czemu "nasze Nestle" nie produkuje takich lodów....
a co restauracji: byliśmy w restauracji "Il Brigantino" w Ravennie (adres z internetu) - pyszna pizza bezglutenowa ok. 7-8 EUR, makarony też w tej cenie.
w każdej restauracji wiedzą co to znaczy bezglutenowy (senza glutine) - moja córka zawsze coś zjadła dobrego (nawet w "zwykłej" restauracji) - a to ryba z grila, kurczak, wieprzowina... nawet w małej punkcie typu fast-food pani zabytana o coś do jedzenia dla bezglutka szybciutko pobiegła po karte charakterystyki sprzedawanych produktów i po sprawdzeniu zaproponowała frytki - dostaliśmy też gratis dużego ziemniaka gotowanego z masełkiem - pycha!
polecem Włochy na wakacje dla bezglutenowców i nie tylko

-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 227
- Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15
Dlaczego we Włoszech tak jest dobrze z produktami bezglutenowymi, ponieważ w ilości siła.
W Stowarzyszeniu we Włoszech jest 80000 członków.
Działają od dłuższego czasu.
U nas na forum podobno jest zarejestrowanych 3000 osób , a w Stowarzyszeniu około 299 osób.
To jest to nad czym trzeba się zastanowić ?
W Stowarzyszeniu we Włoszech jest 80000 członków.
Działają od dłuższego czasu.
U nas na forum podobno jest zarejestrowanych 3000 osób , a w Stowarzyszeniu około 299 osób.
To jest to nad czym trzeba się zastanowić ?
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
Zgadzam się z Dorotą, korzystam z forum, dzieki niemu łatwiej odnalazłam sie w nowym dla mnie "bezglutenowym świecie" a co ja mogę dać od siebie ? ... chociażby być w stowarzyszeniu ... ja się długo nie zastanawiałam i zachęcam tez innych.
30 zł składki na rok to nie majątek. A korzyści płynące z forum i działalności Stowarzyszenia
BEZCENNE 
30 zł składki na rok to nie majątek. A korzyści płynące z forum i działalności Stowarzyszenia


-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
A czy ktoś pomieszkiwał może trochę we Włoszech/ miał dłuższy kontakt z włoskim jedzeniem bezglutenowym i może polecić jakieś konkretne firmy produkujące pieczywo? Na razie znalazłam caałą listę produktów na stronie Celiachia.it, ale nie wiem, co z tego jest warte przywiezienia. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale jeśli dwie osoby mi napiszą, że w makaron x nie warto inwestować, bo nie da się go dobrze ugotować, to się zastanowię dwa razy, zanim poproszę o szukanie go, a potem wiezienie go przez pół Europy.
Baardzo dziękuję.
Baardzo dziękuję.
Hmm, jak kojarzę to jakichkolwiek włoskich produktów bym nie próbowała - zawsze są dobre 
Chociaż od czasu diety, czyli jakichś 4 lat, byłam we Włoszech tylko raz na półtora dnia
Ale jadłam importowanych trochę w innych krajach.
Moim zdaniem makaron to raczej można kupować w ciemno, na chlebie się nie znam. Ciastka na pewno pyszne. Ale wiesz, dr. Schaer to jest właśnie włoska (włosko-niemiecka?) firma

Chociaż od czasu diety, czyli jakichś 4 lat, byłam we Włoszech tylko raz na półtora dnia

Moim zdaniem makaron to raczej można kupować w ciemno, na chlebie się nie znam. Ciastka na pewno pyszne. Ale wiesz, dr. Schaer to jest właśnie włoska (włosko-niemiecka?) firma

- Tomkus
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 615
- Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
- Lokalizacja: Małopolska
Te różnice wynikają z innego ustroju politycznego Polski wówczas, to znaczy do roku 1989, a to wpływało na gospodarkę. Jeszcze do dzisiaj wielu ma sposób myślenia z czasów PRL-u.
Włochy, to stary kraj demokratyczny, a Polska, to młody...
Włochy, to stary kraj demokratyczny, a Polska, to młody...
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?
/Paul Verlaine/