Długość wykrywania celiakii

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kasiulek
Nowicjusz
Nowicjusz

Długość wykrywania celiakii

Post autor: Kasiulek »

Czy ktoś orientuje się jaki jest średni czas rozpoznawania celiakii u dorosłych? Czy posiadacie sprawdzone dane?
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Cecylia »

Ja na wyniki p/ciał oraz z biopsji czekałam około 3 tyg. przy panendoskopii oraz kolonoskopii opis miałam zaraz po badaniu no na drugi dzień w karcie wypisowej.
Obrazek
renata85
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: renata85 »

Ja wyniki biopsji mialam juz po 1,5 tygodnia, wyniki krwi po tygodniu a po kazdym badaniu mowili ze trzeba czekac 3 tyg ale nie moglam wytrzymac.. zadzwonilam i byly jak widac duzo wczesniej :D Niestety wynikow krwi jeszcze nie odebralam. Musze pojechac po nie specjalnie do innego miasta...
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: ruda52 »

Ja o swojej celiakii dowiedziałam się od lekarza już w momencie robienia gastroskopii, a na wynik z badania bioptatów czekałam 2 tygodnie. Natomiast wynik z badania krwi był po 3 tygodniach, ale miała to być "kropka nad i" :)
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Cecylia »

A może Kasiulek chodzi o to, ile należy odwiedzić gabinetów,poradni lekarskich aby trafić na lekarza, który skieruje na badania w tym kierunku. Z pewnością nie będzie to tydzień, dwa a może trwać bardzo długo. Ja zanim trafiłam na badania, odbyłam długą drogę począwszy od lekarza rodzinnego,poprzez poradnię hematologiczną,chirurgiczną, ginekologiczną... każdy z lekarzy zrobił co potrafił a wynik tych wszystkich wizyt (oczywiście prywatnych)i tak do niczego nie doprowadził.
Obrazek
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: ruda52 »

Ups! to już gorzej, bo ja na "zdiagnozowanie" celiakii czekałam kilka lat. Nikt nie powiązał m.in. anemii, zajadów i stanów zapalnych z celiakią - (taka miała być moja uroda). Wierzę, że Kasiulkowi pójdzie szybciej, ponieważ z rozmów jakie prowadzę z lekarzami wynika, że są teraz bardziej wyczuleni na tę chorobę. :)
Kasiulek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kasiulek »

Dziękuje za odpowiedzi, są to dla mnie bardzo cenne informacje. Jednak chodzi mi o statystki w Polsce czy w Europie, czy ktoś się orientuje w takich danych? czy istnieją takie statystyki?
ODPOWIEDZ