Czy przy nietolerancji glutenu moga wystepować objawy skórne typu liszaje (głównie swędzace na szyji) oraz wysypki? Takie zmiany pojawiają się co jakiś zcas u 17 mies. córki. Oprócz tego robi ostatnio kilka kupek dziennie, sa rzadkawe brzydko pachnące, zawierają też niestrawione resztki pokarmu, głównie marchwekę, kukurydzę. Mała była długo na nutramigenie, niedawno przechodzilismy na bebiko, ale pojawiły się wysypki, brzydkie stolce były już wczesniej. Myślałam, że to wina mleka jednak po powrocie do nutramigenu mała kupki robi nadal często, po owocach są jeszcze częstsze i rzadsze. Znów pojawiły się małe liszaje na szyji, plecach. Robiliśmy panel pediatryczny , wszystko w grupie O. Wysypki i świąd ustępują po Fenistilu. Mała ma nawracajace odparzenia na pupie, które bledną tylko po smarowaniu tridermem, albo nagle same znikają tak jak nagle się pojawiają.
U 6-letniego syna podejrzewam chorobę duhrina, bo pojawiaja mu się na łokciach i raz na klatce piersiowej zmiany pęcherzykowe, który przybladały po smarowaniu hydrocortisonem. Zyrtec nie pomagał.
Nie wiem co robic. Pediatra pewnie stwierdzi, ze wymyślam, ale ja bardzo się martwię. Od dziś wprowadziłam córce produkty bezglutenowe, kupka była na razie jedna.
Czy te opisane objawy mogą być spowodowane spozywaniem glutenu?
wysypki, liszaje a nietolerancja glutenu?
Moderator: Moderatorzy
wysypki, liszaje a nietolerancja glutenu?
Ostatnio zmieniony pn 11 sie, 2008 12:35 przez czarnula, łącznie zmieniany 2 razy.
To sprawdź, co powie pediatra. Albo zmień pediatrę....czarnula pisze:Pediatra pewnie stwierdzi, ze wymyślam, ale ja bardzo się martwię.
Jeśli córeczka przejdzie na dietę bezglutenową, to zapomnij o diagnostyce. Bo celiakię można diagnozować tylko i wyłącznie wtedy, kiedy pacjent nie jest na diecie. Brak glutenu powoduje zanik przeciwciał we krwi i regenerację kosmków w jelitach. I nie będzie wiadomo, czy to dlatego że ich nigdy nie było, czy dlatego że nie było glutenu w diecie.... Owszem, wykluczając gluten i obserwując dziecko możesz pośrednio stwierdzić, że nagle poczuje się lepiej. Ale pewności, że to z powodu braku glutenu nigdy mieć nie będziesz.czarnula pisze:Od dziś wprowadziłam córce produkty bezglutenowe, kupka była na razie jedna.
Tym bardziej przebadaj dzieciaki, im wcześniej tym lepiej. Celiakia nieleczona w okresie dojrzewania może bardzo zdewastować organizm, a problemy "glutenopochodne" bywa, że występują rodzinnie.czarnula pisze:U 6-letniego syna podejrzewam chorobę duhrina