manu666 pisze:A cukierki typu : "Zozole", landrynki czy cukierki z sokiem są dozwolone??
Wlasnie otrzymalam odpowiedz od Pani z firmy Mieszko, na temat ZOZOLI (tez je bardzo lubie):
"Witam Panią.
Syrop glukozowy, który stosujemy w naszych karmelkach ZOZOLE jest produkowany z pszenicy, która zawiera gluten.
Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr.41 /2009 z dnia 20 stycznia 2009r dotyczacego składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujacych gluten wyrób, który zawiera mniej niż 20 mg glutenu / kg produktu zaliczany jest do produktów bezglutenowych.
Dlatego nasz syrop glukozowy traktujemy jako taki produkt.
Do produkcji naszych karmelków oprócz w/w syropu dodajemy cukier i inne składniki zgodnie z recepturą i dlatego teoretycznie i praktycznie zawartość glutenu w naszych karmelkach jest mniejsza niż 10 mg /kg wyrobu gotowego, czyli nasze karmelki zgodnie z w/w rozporzadzeniem są zaliczane do produktów bezglutenowych. "
Wiekszosc landrynek i karmelkow, mimo, ze do produkcji nie uzywa sie glutenu - czesto sa posypywane jakims proszkiem, ktory ma zapobiegac ich sklejaniu. Czesto zawiera gluten. W Irlandii spotkalam sie z informacja 'dozwolone dla osob z celiakia' na cukierkach Werthers Original, na polskich opakowaniach niestety takiej informacji nie ma i nie wiem czy w produkcji cos sie zmienia, czy zaklad je produkujacy jest 'czysty' pod wzgledem gutenu...ale nie zaszkodzi zapytac. Przy okazjii o inne produkty
