Mam pytanie z jakiej mąki zrobić cieniutkie ciasto kruche do sernika ,,z rosą".
Jeżeli do zwykłego dawałam 2 szkl.mąki to też muszę tyle dać bg.
Bardzo proszę o odpowiedź-szukałam na forum,ale nic nie znalazłam.
W dziale "Ciasta słone i słodkie" zamieszczamy tylko przepisy. Jak chcemy porozmawiać o jedzeniu to zapraszam do "Rozmowy przy stole" Moderator
ciasto kruche do sernika ,,z rosą"
Moderator: Moderatorzy
ciasto kruche do sernika ,,z rosą"
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez aga3, łącznie zmieniany 3 razy.
Pewnie moderator i tak przeniesie wątek w odpowiednie, "sernikowe" miejsce, ale odpowiem póki co:
Jeśli myślimy o tym samym serniku z masą serową z budyniami i mlekiem, to ja daję dokładnie tyle maki, co w glutenowym przepisie. I jeszcze jedno - zdarza mi się robić tenże sernik w ogóle bez.... spodu
na papierze do pieczenia samym 
Albo na kruchych ciastkach/biszkoptach bg
I uwaga na przyszłość - łatwiej znaleźć coś, jak w tytule wpiszesz "sernik z rosą" niż "witajcie"
Przywitaj się w "powitalni" i napisz o sobie coś więcej
Jeśli myślimy o tym samym serniku z masą serową z budyniami i mlekiem, to ja daję dokładnie tyle maki, co w glutenowym przepisie. I jeszcze jedno - zdarza mi się robić tenże sernik w ogóle bez.... spodu


Albo na kruchych ciastkach/biszkoptach bg

I uwaga na przyszłość - łatwiej znaleźć coś, jak w tytule wpiszesz "sernik z rosą" niż "witajcie"

Przywitaj się w "powitalni" i napisz o sobie coś więcej

Nati mama Madzi '03, Maćka '05 i Mileny '13
Celiakia '07
Celiakia '07
Bardzo przepraszam,ale ja tutaj nowa-postaram się poprawićaga3 pisze:W dziale "Ciasta słone i słodkie" zamieszczamy tylko przepisy. Jak chcemy porozmawiać o jedzeniu to zapraszam do "Rozmowy przy stole" Moderator

Już się z Wami witałam w listopadzie.Natko_ pisze:Przywitaj się w "powitalni" i napisz o sobie coś więcej

pozdrawiam serdecznie!
Z moich doświadczeń wynika, że ciasto bezglutenowe jest ze swojej natury zawsze bardziej kruche niż glutenowe. Może dobrze byłoby dodać trochę mniej składnika odpowiedzialnego za kruchość ciasta, np. śmietany (jeśli jest w składzie), albo dodać odrobinę jekiegoś "lepiszcza", typu agar agar czy gumy guar?