Alkohole...

Czyli najważniejsze i najczęściej poruszane tematy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
emzet
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: emzet »

Gośka lost pisze: no a jak z innymi wódkami? finlandia? czysta żołądkowa?
trzymaj się tekili i luxusowej :-) Z tego co się orientuję, Finlandia ze zboża jest robiona.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Nie wiadomo, gdyż teoretycznie proces technologiczny wyklucza możliwość pozostałości glutenu w wódce po destylacji. Niestety, teoria swoje, a życie swoje: wg doktror Gregorek wódki przebadane w laboratorium przy CZD zawierają pewne ilości glutenu. Nie istnieje żaden spis wódek niebezpiecznych i bezpiecznych. Pewne są tylko te z ziemniaków - Luksusowa, chyba Palace i Chopin, ale nie pamiętam....
Gośka lost
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Gośka lost »

No to żadnej innej nie mogę? Przecież to już przesada. Jakim cudem czysta żołądkowa może mieć gluten?
Nie mam żednych objawów wiec nie moge sprawdzic co mi szkodzi. Szczęście w nieszczęsciu...
Gośka lost
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

emzet pisze:trzymaj się tekili i luxusowej
emzet jak jestem w towarzystwie znajomych to mam im sie zapowiadać zeby wzieli luksusową? to jest raczej niewykonalne...
emzet
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: emzet »

Gośka lost pisze:
emzet jak jestem w towarzystwie znajomych to mam im sie zapowiadać zeby wzieli luksusową? to jest raczej niewykonalne...
Bo?
Gośka lost
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Np idąc na sylwestra czy urodziny- nigdy nie wiem jakie mają plany, czy beda pic czy bedzie impreza bezalkoholowa.
zreszta tylko moja najbliższa rodzina wie o mojej chorobie
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Jakim cudem czysta żołądkowa może mieć gluten?
Ja losuję :) Wybieram jednak te, na których jest napisane, że są kilkukrotnie destylowane: potrójnie, poczwórnie... Na Żołądkowej czystej jest informacja o sześciokrotnej destylacji. Myślę, że skoro zwykła destylacja w niektórych wytwórniach nie jest przeprowadzana prawidłowo i powoduje to zanieczyszczenia glutenem, to kilkukrotne destylowanie powinno wykosić te resztki. Ale to moja prywatna opinia, gdyż jestem w stanie tego sprawdzić.
Gośka lost
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Rafal tata do mnie trzeba jasno i prosto: czyli mogę (a raczej są dopuszczalne alkohole) które nie mają glutenu i są kilkaktotnie destylowane?

I jeszcze jedno pytanie: czy na "opakowaniu" :D jest umieszczona liczba destylacji?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

czyli mogę (a raczej są dopuszczalne alkohole) które nie mają glutenu i są kilkaktotnie destylowane?
Niestety, nie wiem tego. Musiałabyś poprosić konkretnego producenta, aby przeprowadził badanie swojego produktu na obecność glutenu. Wiele jest takich zagwozdek w temacie glutenu.
czy na "opakowaniu" jest umieszczona liczba destylacji?
Tak
Gośka lost
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

hm.. czyli najlepszym rozw jest wino lub coś w tym stylu. musze to przemyśleć ale dzieki za odp :)
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

Moja znajoma zawsze wszystkim zapowiada, że pije tylko luksusową, ponieważ jest luksusową dziewczyną i zawsze jest okey.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Paulito
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Paulito »

Kiedyś próbując piwa, na drugi dzień miałem odczucie ssania, bulgotania w "brzuchu" teraz pijąc wódkę czuje się dobrze na drugi dzień.
Jestem tutaj kolejnym przypadkiem który dowodzi, że z wódką nie jest chyba tak źle, w końcu to my jesteśmy sami sobie barometrem. Dodam że zdarzy mi się pobalować z Żubrówką, Finlandią Red, Żołądkową mięta, na drugi dzień nie mam żadnych sensacji.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

A co mają powiedzieć Ci, co po piwie nie mają sensacji?
bettan
Nowicjusz
Nowicjusz

smirnoff

Post autor: bettan »

Rafal_tata pisze:A co maj? powiedzie? Ci, co po piwie nie maj? sensacji?
Na hiszpanskich stronach wyczytalam,ze Smirnoff jest robiony z kukurydzy no I potrojnie destylowany.A propo to zgadzam sie z Paulino,ja dokladnie rozpoznaje kiedy pojadlam czy popilam glutenu I zgadzam sie z nim co do zubrowki cz zoladkowej z mieta.
Pozdrawiam
bettan
Gośka lost
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

bettan pisze:ja dokladnie rozpoznaje kiedy pojadlam czy popilam glutenu
ale ja nie rozpoznaje, nie mam zadnych objawów wiec wole byc pewna ze produkt nie zawiera glutenu
ODPOWIEDZ