Kolejne spotkanie celiaków - w Krakowie!
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Spotkanie bardzo udane, chociaż po raz kolejny przekonałem się, że w jednym pomieszczeniu nie ma miejsca naraz dla mnie i dla słodzonych rzeczy. Dziś kolejny raz nie wyszedłem w porę i tak się nażarłem, że wciąż mam mgiełkę przed oczami i mam ochotę wymiotować. Zresztą w torcie była kazeina pewnikiem. Chociaż w tej chwili rozpoznaję objawy od przeżarcia cukrem stołowym.
Mam tylko jedno ale (choć może się mylę, a pomieszałem przezentacje p. dr i Rafała): p. dr opowiadała najpierw, że przed dwudziestu laty uważano celiakię za chorobę diagnozowaną tylkou dzieci i ludzie w dzieciństwie niezdiagnozowani nie mogli mieć celiakii. Wiadomo co dzisiaj... A w chwilę potem p. dr powiedziała, że <u>nie istnieje</u> nabyty (wtórny) deficyt IgA. <lol>
Mam tylko jedno ale (choć może się mylę, a pomieszałem przezentacje p. dr i Rafała): p. dr opowiadała najpierw, że przed dwudziestu laty uważano celiakię za chorobę diagnozowaną tylkou dzieci i ludzie w dzieciństwie niezdiagnozowani nie mogli mieć celiakii. Wiadomo co dzisiaj... A w chwilę potem p. dr powiedziała, że <u>nie istnieje</u> nabyty (wtórny) deficyt IgA. <lol>
Ostatnio zmieniony sob 14 lut, 2009 20:58 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje pierwsze spotkanie i szczerze bardzo mi się podobało
Pewnie na kolejnym już nie będe mięć pewnego odruchu.. dziwne uczucie, podchodząc do stołu pełnego pyyyszneeego jedzenia moment zawachania czy ja napewno moge to wziąść skoro jest tego dużo i dla "wszystkich"
Wykłady (prezentacje) naprawde super 

- Rafal_tata
- -#Moderator
Szacujemy, że było ok. 80-100 osób, więc chyba OK 
Super, że Agnieszce udało się doprowadzić do tego spotkania
To jej zasługa!
Dziękujemy pani dr Przybyszewskiej za wykład, za dyskusję po spotkaniu oraz za zapisanie się do Stowarzyszenia!
Dziękujemy producentom za przybycie i przygotowanie bezglutenowych słodkości
Ja osobiście dziękuję Grażynce, która przyjechała na spotkanie i ogarnęła wszystko na miejscu: przygotowania, stolik stowarzyszenia oraz producentów
Bez jej pomocy byłoby ciężko!

Super, że Agnieszce udało się doprowadzić do tego spotkania

Dziękujemy pani dr Przybyszewskiej za wykład, za dyskusję po spotkaniu oraz za zapisanie się do Stowarzyszenia!
Dziękujemy producentom za przybycie i przygotowanie bezglutenowych słodkości

Ja osobiście dziękuję Grażynce, która przyjechała na spotkanie i ogarnęła wszystko na miejscu: przygotowania, stolik stowarzyszenia oraz producentów

● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Małgorzata
- -#Moderator
Żałuję, że nie mogłam pojechać....
Największe brawa należą się Agnieszce, która była inicjatorką wszelkich działań
Rafał i Grażyna to już "starzy stowarzyszeniowi wyjadacze", fundament, na którym zawsze można polegać
, to dzięki takim osobom i ich zaangażowaniu to Stowarzyszenie ma szansę się rozwijać.
Bardzo się cieszę, że zapisało się tak wiele nowych osób, jak tylko dotrą do mnie deklaracje powitam je oficjalnie w Stowarzyszeniu.
Dziękujemy firmom Glutenex, Balviten, Schaer i Bezgluten za zapewnienie smakołyków, a także wielu wolontariuszom, którzy pomogli organizatorom oraz oczywiście Pani Doktor. Jest już spora grupa lekarzy, którzy bezinteresownie dzielą się swoją wiedzą na naszych spotkaniach i są bardzo chętni do współpracy, chwała im za to.
Słowem - bardzo udane spotkanie - pierwsze, ale na pewno nie ostatnie w Krakowie. Wkrótce na stronie umieścimy zdjęcia i krótkie relacje z obu ostatnich spotkań - z Krakowa i z Wrocławia.
Największe brawa należą się Agnieszce, która była inicjatorką wszelkich działań

Bardzo się cieszę, że zapisało się tak wiele nowych osób, jak tylko dotrą do mnie deklaracje powitam je oficjalnie w Stowarzyszeniu.
Dziękujemy firmom Glutenex, Balviten, Schaer i Bezgluten za zapewnienie smakołyków, a także wielu wolontariuszom, którzy pomogli organizatorom oraz oczywiście Pani Doktor. Jest już spora grupa lekarzy, którzy bezinteresownie dzielą się swoją wiedzą na naszych spotkaniach i są bardzo chętni do współpracy, chwała im za to.
Słowem - bardzo udane spotkanie - pierwsze, ale na pewno nie ostatnie w Krakowie. Wkrótce na stronie umieścimy zdjęcia i krótkie relacje z obu ostatnich spotkań - z Krakowa i z Wrocławia.
Ostatnio zmieniony pn 16 lut, 2009 13:35 przez Małgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie wcięłam pyszną bułeczkę która była w paczkach rozdawanych na spotkaniu :-)
Bardzo mi się podobały wykłady - zwłaszcza pani dr. ponieważ jestem na diecie 'od zawsze' i jakoś przez długi czas nie interesowałam się nowościami w temacie. Takie przypomnienie wszystkiego od początku bardzo mi się przydało. No i dowiedziałam się że w wielu rzeczach które uważałam za bezpieczne jest ukryty gluten np w niektórych lekach. Zdziwiło mnie też bardzo że do produktów takich może należeć olej kujawski który Agnieszka wymieniła w swojej prezentacji - tylko nie mam zielonego poęcia dlaczego - może wy wiecie?
Dziękuję organizatorom za przygotowanie spotkania- jeśli będą następne bardzo chętnie się pojawię.
P.S. Powtarzam pytanie kolegi o pączki - czy wiecie gdzie można je kupić?
Bardzo mi się podobały wykłady - zwłaszcza pani dr. ponieważ jestem na diecie 'od zawsze' i jakoś przez długi czas nie interesowałam się nowościami w temacie. Takie przypomnienie wszystkiego od początku bardzo mi się przydało. No i dowiedziałam się że w wielu rzeczach które uważałam za bezpieczne jest ukryty gluten np w niektórych lekach. Zdziwiło mnie też bardzo że do produktów takich może należeć olej kujawski który Agnieszka wymieniła w swojej prezentacji - tylko nie mam zielonego poęcia dlaczego - może wy wiecie?
Dziękuję organizatorom za przygotowanie spotkania- jeśli będą następne bardzo chętnie się pojawię.
P.S. Powtarzam pytanie kolegi o pączki - czy wiecie gdzie można je kupić?
- Małgorzata
- -#Moderator
Chodzi o nowy olej z domieszką oleju z pszenicy, dokładnie nie pamiętam jak to jest napisane. Ale przeraziło mnie to...aksza81 pisze:No i dowiedziałam się że w wielu rzeczach które uważałam za bezpieczne jest ukryty gluten np w niektórych lekach. Zdziwiło mnie też bardzo że do produktów takich może należeć olej kujawski który Agnieszka wymieniła w swojej prezentacji - tylko nie mam zielonego poęcia dlaczego - może wy wiecie?
Co do oleju to kupuje tylko słonecznikowy "Bartek" ale dlatego bo słyszałam że zwykły z rzepaku może zawierać gluten.. tylko nie pamiętam dlaczego może zawierać. Pączki najpewniej pochodzą z firmy Balviten, już zamówiłam przez sklep internetowy 
Moderatorka: bardzo proszę o zakończenie dyskusji nie na temat.

Moderatorka: bardzo proszę o zakończenie dyskusji nie na temat.
Ostatnio zmieniony pn 16 lut, 2009 21:08 przez renatka84, łącznie zmieniany 1 raz.
- Małgorzata
- -#Moderator
-
- Nowicjusz
Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe są w sklepie VERT przy ul. Miłkowskiego 23 (róg Kobierzyńskiej).zyjacynaziemi pisze:Fakt, nie wiedziałem wcześniej o postaci "niemej" celiakii.Rafal_tata pisze:Nooo... chyba parę nowych informacji o chorobie i diecie też zdobyłeś
A ktoś wie, czy te pączki są do dostania gdzieś w Krakowie?
- Małgorzata
- -#Moderator
21 marca - Kraków
21 marca w godzinach 16.00 - 18.00 w budynku Instytutu Pielęgniarstwa i Położnictwa przy ul. Kopernika 25 odbędzie się spotkanie osób, które dołączyły do naszego Stowarzyszenia, bądź planują się zapisać. Podczas spotkania: "krakowskie celiaków rozmowy" przy kawie i czymś słodkim
* , jak również omówienie pomysłów i planów na najbliższy czas, m.in. temat bezglutenowej komunii w Krakowie oraz organizacja kolejnych spotkań ze specjalistami.. Zapraszamy serdecznie wszystkich zainteresowanych.
* dla titranta może coś nie na słodko

* dla titranta może coś nie na słodko