ryz z jajkami...?
Moderator: Moderatorzy
ryz z jajkami...?
Sluchajcie, ostatnio wpadlem na pomysl zeby ugotowac ryz, wrzucic go pozniej na patelnie, podsmazyc, wbij kilka jajek, dorzucic szyneczki, posolic oczywiscie, doprawic przyprawami do smaku....iiiii wlasnie, czegos mi w tym daniu brakuje...jest to tylko inwencja tworcza, smakuje mi to, lecz cos jeszcze bym dodal, tylko kurcze brakuje jakiegos złotego skladnika, nie wiem moze papryka czy pomidor:| co byscie proponowali zeby to ulepszyc? a i jeszcze jedno pytanko, jak robia w chinskiej restauracji taki ryz z jajkiem?
-
- Nowicjusz
Siemak
Słuchajcie, ja robie podobnie ale mam swój unikalny przepisik....
Otóż najpierw gotuję ryż ale tak lekko żeby był lekko twardawy (tak z 10min.)
Osobno podsmażam jakoweś mięsko, najlepiej na masełku. Do mięska dodaję duuuużo warzyw (coś ala zwykła włoszczyzna)-smażę dalej...przyprawiając lekko solą i pieprzem oraz (najważniejsze!!!) dużo oregano! Na koniec dodaję ryż i samże jeszcze z 15 minutek co jakiś czas mieszając! No z tym jajkiem to różnie...dodawałem na koniec i było dobre ale w większości robię bez jaja!
P.S. Ważne ( przynajmniej tak mi się zdaje ) żeby nie dodawać innych przypraw aczkolwiek hulaj dusza piekła nie ma, jak kto lubi. Chodzi mi o to że kombinowałem już chyba ze wszystkim i na wszystkie sposoby ale w takiej prostej postaci jest najlepsze....
Pozdrawiam...
Słuchajcie, ja robie podobnie ale mam swój unikalny przepisik....
Otóż najpierw gotuję ryż ale tak lekko żeby był lekko twardawy (tak z 10min.)
Osobno podsmażam jakoweś mięsko, najlepiej na masełku. Do mięska dodaję duuuużo warzyw (coś ala zwykła włoszczyzna)-smażę dalej...przyprawiając lekko solą i pieprzem oraz (najważniejsze!!!) dużo oregano! Na koniec dodaję ryż i samże jeszcze z 15 minutek co jakiś czas mieszając! No z tym jajkiem to różnie...dodawałem na koniec i było dobre ale w większości robię bez jaja!
P.S. Ważne ( przynajmniej tak mi się zdaje ) żeby nie dodawać innych przypraw aczkolwiek hulaj dusza piekła nie ma, jak kto lubi. Chodzi mi o to że kombinowałem już chyba ze wszystkim i na wszystkie sposoby ale w takiej prostej postaci jest najlepsze....
Pozdrawiam...

Do ugotowanego ryżu wrzucam mięsko (idyk albo kurak z rosołu na kawałki, albo szynka w kostkę), do tego groszek z puszki, czasem papryka czerwona dla wyglądu i smaku
i wtedy wrzucam jajo jedno albo dwa... sól pieprz wg mnie wystarczy
Gdzieś jeszcze widziałam taką wersję ryż, groszek, pieczarki (podsmażone wcześniej) do tego jajo i zapieczone

Gdzieś jeszcze widziałam taką wersję ryż, groszek, pieczarki (podsmażone wcześniej) do tego jajo i zapieczone