AFP PEPTIZYDE HOUSTON

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
m.g.a.406
Nowicjusz
Nowicjusz

AFP PEPTIZYDE HOUSTON

Post autor: m.g.a.406 »

-Jeżeli temat założyłem w złym wątku proszę o przeniesienie.
-Przeszukałem to forum i takiego tematu nie znalazłem
-Mam celiakie rozpoznaną od 14 roku życia
-Byłem już na tym forum zarejestrowany wcześniej tylko zmieniłem e-mail i zapomniałem nick :D

Moja znajoma sprowadza chyba z USA coś takiego jak AFP PEPTIZYDE oto link http://shop.ezentrum.de/3014320/qp2T3sZ ... egriffID=0.

Jeżeli ktoś chce więcej fotografii opakowania (to mogę przeszłać na emila).

Podobno jest to naturalny lek, dzięki któremu gluten jest wychwytywany przez nas organizm. Moja znajoma podaje ten lek swojemu dziecku, nie zawsze ale często i po zjedzeniu czegoś z glutenem nic mu nie jest i rozwija się prawidłowo. Podobno jeżeli chcemy zjeść coś "normalnego" wystarczy łyknąć taką kapsułkę i gluten z pożywienia jest wychwytywany przez enzymy których my nie posiadamy tzn. pigułka zawiera enzymy, te które w naszym organizmie przez tą chorobę zanikły. Moja koleżanka pracuje w Ambasadzie i słyszała ze w USA 3/4 osób chorych na celiakie bierze przez całe życie i jej normalnie.
Ja sam mam opakowanie tego leku, ale trochę się boje to wziąć bo nie wiem dokładnie co to jest, koleżanka przekonuje mnie że to dobre, ale mam pytanie czy ktoś o czymś słyszał takim??
Co sądzicie na temat tego leku??
Ostatnio zmieniony ndz 15 mar, 2009 13:32 przez m.g.a.406, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Wniebowziety
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Wniebowziety »

Ze strony producenta, sekcja FAQ, tłumaczenie moje, podkreślenie moje:
Pyt: Czy AFP Peptizyde pomoże chorym na celiakię?
Odp: Nie twierdzimy, że enzymy pomogą w jakiejkolwiek chorobie. Celiakia jest poważnym schorzeniem i chorzy na nią powinni pozostać na zalecanej przez lekarzy diecie bezglutenowej. Zażywanie enzymów i jednoczesne pozostawanie na diecie nie powinno spowodować złych skutków.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

No i wszystko jasne...
Badania nad różnymi specyfikami dopiero trwają, mówili o tym lekarze na MDC w Warszawie i Krakowie, jednakże na teraz nie ma technicznie możliwości produkowania takiego neutralizatora. Pewnie by o nim wiedzieli, jeśli byłby skuteczny...
ola_wet
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: ola_wet »

Ale sam pomysł z enzymami też jest dobry. Może celiakom nie pomoże, ale jeśli są osoby nietrawiące glutenu właśnie przez niedobór enzymów to chyba byłby w sam raz
m.g.a.406
Nowicjusz
Nowicjusz

Ja mówiłem(może się źle wyraziłem poprzednio) o tym że to nie zastępuje całkowicie naszej diety , ale jeżeli nie mamy pewności czy to możemy np w restauracji to wystarczy zażyć taką tabletkę i nie powinniśmy czuć niepożądanych skutków zjedzenia czegoś z glutenem.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Problem jest taki, że nigdzie nie afiszują się z wynikami badań naukowych. A jak skądinąd wiadomo - to, że po zjedzeniu czegoś glutenowego ktoś nie ma widocznych/odczuwalnych objawów, to nie znaczy, że w jelitach nie zaczyna się właśnie jesień średniowiecza...
Obrazek
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Na świecie w tej chwili jest rozpoczętych 11 poważnych badań naukowych w kierunku jakiegoś specyfiku, który pomagałby chorym na celiakię (nie leczył oczywiście, bo tego się zrobić nie da póki co).
W tej chwili nie ma żadnego leku, który byłby oficjalnie dopuszczony w tym zakresie do użycia, nawet w USA.

Stanowczo odradzam używanie czegokolwiek. Nie ma to jak dmuchać na zimne. Jeszcze nikt nie wymyślił nic pewniejszego niż po prostu wykluczenie całkowite glutenu z diety. I już.

A co będzie za kilka lat - któż to wie....
Obrazek
m.g.a.406
Nowicjusz
Nowicjusz

Sorki że po takim czasie odpisuje ale studiowałem ten lek bardzo dokładnie i opis, tego leku. A poza tym nie miałem czasu hehe

"AFP Peptizyde™ is also different from other company's products in that it has allowed many families to safely modify or even abandon the gluten-free,"

tłumaczenie:
AFP Peptizyde ™ jest również różni się od innych produktów firmy w tym sensie, że pozwoliło wielu rodzin bezpiecznie zmodyfikować lub nawet rezygnacja z bezglutenowy,

To w koncu o co cammon
Awatar użytkownika
Wniebowziety
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Wniebowziety »

o to kaman, że producent próbuje wcisnąć ludziom ten środek licząc na to, że przeczytają tylko tekst, który cytujesz i nie będą się wczytywać w FAQ, które ja przytoczyłem.
Ostatnio zmieniony śr 15 kwie, 2009 21:55 przez Wniebowziety, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ODPOWIEDZ