POMOC w interpretacji morfologii

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
biedronka999
Nowicjusz
Nowicjusz

POMOC w interpretacji morfologii

Post autor: biedronka999 »

Witam
Jestem tu poczatkujaca.
Jako male dziecko stwierdzono u mnie celiakię. Parę lat byłam na diecie bezglutenowej później powoli mi ją odstawiono choć podobno nie powinno się tego robić.
Niedawno zrobione badania wykazały przeciwciała przeciw endomysium w mianie 1:40.
Prosilabym bardzo o interpretację wyników morfologii dzisiejszej, jakoś nie mogę się połapać, wszystkie skróty są jeszcze bardziej skrocone (????) niz zwykle, robilam badania w innym osrodku.
MID norma 1.7-10 u mnie jest pole puste, GR norma 42.2-66 u mnie pole puste, RBC 4.1-5.1 ja mam 3.95, Hgb 12.8-16.8 ja mam 11.50, Hct norma 36-46 ja mam 32.90 PDW podwyzszone o pare jednostek i PLCR puste
biedronka999
Nowicjusz
Nowicjusz

Zaznaczę jeszcze, że mam podwyższone enzymy wątrobowe i stwierdzone uszkodzenie wątroby oraz zaniżony poziom żelaza. Na jedno i drugie przyjmuję leki.
zokka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zokka »

biedronka999 pisze:Niedawno zrobione badania wykazały przeciwciała przeciw endomysium w mianie 1:40.
Moja córka miała identyczny wynik. Po zrobieniu biopsji okazało się, że na 2 stopień zaniku kosmków. Od tamtej pory jest na diecie bg.
zokka
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie jestem lekarzem, ale RBC to ilość krwinek czerwonych czyli erytrocytów, hemoglobina to barwnik w erytrocytach,który odpowiada za przenoszenie tlenu( w skład jego cząsteczki wchodzi żelazo), zaś hematokryt to objętość erytrocytów do objętości krwi całkowitej. Podkreślam nie jestem lekarzem ale na moje oko to konsekwencja złego wchłaniania, ale oczywiście koniecznie jak najszybciej kontaktuj się lekarzem.
biedronka999
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuje serdecznie za pare wskazówek, za parę dni wybieram sie z wszystkimi wynikami do gastrologa, chcialam jeszcze spytac co oznacza skrot GR ????????? I oczywiscie co mogą oznaczac te puste pola??? Wartosc zerową czy nie wykonane (o ile jest to mozliwe?)???
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

biedronka999 pisze:Wartosc zerową czy nie wykonane (o ile jest to mozliwe?)???
Niewykonane. Gdyby była wartość "0", to napisaliby "0", a puste oznacza, że nie oznaczali w ogóle.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
zokka
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy napisane jest GR czy GRA. GRA to granulocyty czyli rodzaj leukocytów- krwinek białych, są 3 rodzaje: granulocyty, monocyty i limfocyty. Odpowiadają one za reakcje obronne orgnizmu, wię raczej nie jest możliwy wynik zerowy.
biedronka999
Nowicjusz
Nowicjusz

No wlasnie jest napisane GR, ale tu juz mam pewnosc, ze nie zostaly oznaczone, tylko jak interpretowac reszte. Czy moze to przemawiac za potwierdzeniem celiakii, oczywiscie pomijajac biopsje, ktorej jeszcze nie mialam.
ODPOWIEDZ