Antonina moja roczna córka jak cokolwiek zje z glutenem to zaraz jest zielona kupa, czasami z grudami, nie może zjeść chleba, bułek, makaronu, ciastek, chrupek,kaszy manny, bo od razu ją przeczyszcza,no i jej niska waga choć dużo zjada (8,5kg.)
Dodam że to jest z długotrwałych obserwacji ponieważ zakupiliśmy produkty bezglutenowe i po zjedzeniu ich córka nie reaguję tak jak po zwykłym pieczywie. Co to może być jak o tym porozmawiać z naszym pediatrom i czy jakieś badania możemy zrobić żeby dowiedzieć się dokładnie co to może być?
I pytanie o syna, który ma prawie 5 lat, skarży się na bóle kolan, skaczący ból rąk nóg , brzucha po prawej stronie, do dam że chudzielec 122cm i ledwo 15 kg. no i ma niedoczynność tarczycy, bierze leki.
Czy to normalne?
Będę wdzięczna za wszystkie sugestie i porady!
Z góry dziękuje
Celiakia???
Moderator: Moderatorzy
Myśle,że można podejrzewac u twojej córki celiakie - tym bardziej,że jak sama piszesz po zjedzeniu produktów bg nie ma takich nieprzyjemnych objawów.Porozmawiaj z pediatrą,powiedz mu co obserwujesz u swojej córki,powinien wystawić ci skierowanie do gastrologa.
Co do synka to powinnas iśc do ortopedy aby sprawdzić czy jest wszystko ok.Jest dośc wysoki i szczupły więc stąd moga byc te bóle.Poza tym niedoczynność tarczycy tez ma spory wpływ np.zaparcia.Wiem o tym,bo mój syn równiez ma niedoczynność,miał niedowage mimo,że dużo jadł.Odkąd przeszliśmy na diete bg przybiera na wadze,wypróżnia się tak jak trzeba.
tyle ode mnie ale myśle,że inni forumowicze poradzą ci więcej
Co do synka to powinnas iśc do ortopedy aby sprawdzić czy jest wszystko ok.Jest dośc wysoki i szczupły więc stąd moga byc te bóle.Poza tym niedoczynność tarczycy tez ma spory wpływ np.zaparcia.Wiem o tym,bo mój syn równiez ma niedoczynność,miał niedowage mimo,że dużo jadł.Odkąd przeszliśmy na diete bg przybiera na wadze,wypróżnia się tak jak trzeba.
tyle ode mnie ale myśle,że inni forumowicze poradzą ci więcej

U obojga dzieci objawy są charakterystyczne dla celiakii. Niedoczynność tarczycy, bóle stawów to są jedne z objawów celiakii nieleczonej, natomiast reakcje córki na glutenowe jedzenie to też charakterystyczne, brzuszne objawy celiakii. Koniecznie odwiedźcie jak najszybciej dobrego dziecięcego gastroenterologa. Badania konieczne do wykonania do przede wszystkim przeciwciała (z krwi), co do biopsji to już lekarz będzie musiał zdecydować, czy u syna ją robić (córka póki co za mała).
Poczytaj też o samej chorobie i diagnozie: http://www.celiakia.org.pl/index.php?la ... a.diagnoza
|No i głowa do góry - będzie dobrze
Najważniejsze to wiedzieć, co szkodzi i móc temu zapobiegać.
Poczytaj też o samej chorobie i diagnozie: http://www.celiakia.org.pl/index.php?la ... a.diagnoza
|No i głowa do góry - będzie dobrze

Ostatnio zmieniony ndz 22 mar, 2009 16:27 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.