Ciabatta
Moderator: Moderatorzy
Ciabatta
Przepis ze szwedzkiej ksiazki "Glutenfri bakst", autorka Charlotte Andersson.
Najprostrzy w wykonaniu chleb na swiecie, ktory wypelnia kuchnie zapachem, iz zdaje sie ze jest sie na wakacjach nad Morzem Srodziemnym. Tak o tym chlebie pisze autorka ksiazki.
Na trzy ciabatty potrzeba:
25g swiezych drozdzy
200 ml zimnej wody
4 lyzki oleju rzepakowego ( ja uzylam oliwy)
1 lyzeczka soli
500 ml ( pol litra) maki bg na chleb (uzylam Glutenexu z czterema lyzkami maki gryczanej)
bazylia i oregano- suszone lub swieze, mozna pominac
Rozetrzec drozdze z woda. Dodac pozostale skladniki. Wymieszac zeby skladniki sie polaczyly.Wylozyc ciasto na blache ( przykryta papierem do pieczenia ) na trzy kupki. Uformowac podluzne chlebki. Posypac je maka i lekko przyklepac. Zostawic do wyrosniecia na ok. 50 min, przykryte scierka.
Piec 20 min/ 250*C. Ja pieklam w temp. 225*C.
Sa b. pyszne i chrupiace. Nie roznia sie niczym od swiezych chrupiacych bagietek.
Dzisiaj przekonalam sie ze pieczywo bg tez moze byc chrupiace.
Juliuszowi i nam b. smakowaly. Corka myslala, ze sa glutenowe.
[ Dodano: Nie 27 Sty, 2008 20:51 ]
Pomylilam sie, uzylam maki bg z Bezglutenu a nie Glutenexu.
W oryginalnym przepisie bylo podane, ze maka bg moze byc dowolna.
Najprostrzy w wykonaniu chleb na swiecie, ktory wypelnia kuchnie zapachem, iz zdaje sie ze jest sie na wakacjach nad Morzem Srodziemnym. Tak o tym chlebie pisze autorka ksiazki.
Na trzy ciabatty potrzeba:
25g swiezych drozdzy
200 ml zimnej wody
4 lyzki oleju rzepakowego ( ja uzylam oliwy)
1 lyzeczka soli
500 ml ( pol litra) maki bg na chleb (uzylam Glutenexu z czterema lyzkami maki gryczanej)
bazylia i oregano- suszone lub swieze, mozna pominac
Rozetrzec drozdze z woda. Dodac pozostale skladniki. Wymieszac zeby skladniki sie polaczyly.Wylozyc ciasto na blache ( przykryta papierem do pieczenia ) na trzy kupki. Uformowac podluzne chlebki. Posypac je maka i lekko przyklepac. Zostawic do wyrosniecia na ok. 50 min, przykryte scierka.
Piec 20 min/ 250*C. Ja pieklam w temp. 225*C.
Sa b. pyszne i chrupiace. Nie roznia sie niczym od swiezych chrupiacych bagietek.
Dzisiaj przekonalam sie ze pieczywo bg tez moze byc chrupiace.
Juliuszowi i nam b. smakowaly. Corka myslala, ze sa glutenowe.
[ Dodano: Nie 27 Sty, 2008 20:51 ]
Pomylilam sie, uzylam maki bg z Bezglutenu a nie Glutenexu.
Myślę, że najlepiej jako podstawy użyć miksu chlebowego bez skrobi pszennej, teraz już chyba każdy producent ma taki w swojej ofercie, a mąki sorgo lub tapiokowej dodać tylko trochę, np pół szklanki - żeby zapach nie był zbyt intensywny i konsystencja chlebowa.agaolk pisze:a czy mogę zastosowa mąkę sorgo lub tapioka? Moje dziecko jest na diecie bg i dodatkowo nie może skrobi pszennej
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Kontakt:
Możesz użyć skrobi z tapioki (skrobi z kukurydzy czy skrobi z ryżu). Możesz sama zrobić sobie mieszankę mączną z różnych mąk i skrobi (np. po 1/3 szkl. skrobi z tapioki, skrobi kukurydzianej, mąki kukurydzianej- pamiętając, żeby dodać gumę guar lub gumę ksantan (pełnią one rolę glutenu w wypiekach, to dzięki nim ciasto jest puszyste i sprężyste). Ja dodaję 1/2 łyżeczki gumy guar na 1 szklankę mieszanki mącznej.agaolk pisze:a czy mogę zastosowa mąkę sorgo lub tapioka? Moje dziecko jest na diecie bg i dodatkowo nie może skrobi pszennej
Mąkę z sorgo możesz dodawać do mieszanek (i tych samodzielnie robionych i tych kupnych). Nadaje ciemny kolor, wg. mnie, nie daje żadnego absmaku. Spróbuj maki z Teff (chyba firmy 3paully) - jak dla mnie super - na naleśniki, jako dodatek do chleba i bułek. Niestety droga - ale super.
A wiecie co, ja mam dość - podjęłam dwie próby i za żadnym razem ciabatki nie chciały wyrosnąć. Za pierwszy razem myślałam, że to przez drożdże (użyłam suchych dr. Oetkera), ale dziś wzięłam drożdże zwykłe, i bułki odrobinę urosły, ale tylko odrobinę. Mąkę wzięłam z Marksa i Spencera przy obydwu próbach, nie używałam jej wcześniej, może to mąka? Ale z drugiej strony niby czemu. I teraz już mam dość i nie wiem, czy podejmować trzecią próbę? Za to teraz może bardziej tradycyjnie dać letniej wody do zaczynu i poczekać aż ruszy? W życiu tak nie miałam z ciastem drożdżowym żeby mi w ogóle nie wyrosło 

Świetny przepis!
Robiłam ciabatty już 3 razy i za każdym razem wyszły przepyszne.
Najlepiej smakują w chwilę po upieczeniu, później są trochę czerstwe i czuć, że są bezglutenowe. Dzień po upieczeniu bułeczek podgrzewam je w piekarniku: rozgrzewam piekarnik 5 min. w temp. 240 C (nie dogrzewa się do końca) i piekę bułki 10 min. Wychodzą pyszne, chrupiące, niebo w gębie w porównaniu z kupnym pieczywem BG!
A, i nie mam doświadczenia w pieczeniu, ciabatty wyszły za pierwszym razem.
Użyłam Koncentratu mąki domowej bezglutenowej bez skrobi pszennej (Bezgluten).
PYCHA! POLECAM! :-D
Najlepiej smakują w chwilę po upieczeniu, później są trochę czerstwe i czuć, że są bezglutenowe. Dzień po upieczeniu bułeczek podgrzewam je w piekarniku: rozgrzewam piekarnik 5 min. w temp. 240 C (nie dogrzewa się do końca) i piekę bułki 10 min. Wychodzą pyszne, chrupiące, niebo w gębie w porównaniu z kupnym pieczywem BG!
A, i nie mam doświadczenia w pieczeniu, ciabatty wyszły za pierwszym razem.
Użyłam Koncentratu mąki domowej bezglutenowej bez skrobi pszennej (Bezgluten).
PYCHA! POLECAM! :-D
ciabatty
Sheep i inni, ktorym nie udaja sie ciabatty,
Tak, to prawda, ze one b.dlugo wyrastaja. Wszystko przez zimna wode. Kiedys, gdy nie mialam czasu, uzylam letniej wody. Ciabatty rosly duzo szybciej, ok. 30-45 min. Gdy podwoily objetosc upieklam je w temp. 225*C. W wyzszej przypalaly sie.
W tym przepisie nie trzeba robic rozczynu. Tylko wymieszac wszystkie skladniki, az ciasto bedzie odchodzic od miski.
Te ciabatty nam tak smakuja, ze dla pozostalych domownikow pieke je z maki orkiszowej.
Wlasciwie nie wiem dlaczego w oryginalnym przepisie byla zimna woda. Te zrobione z letniej sa tak samo dobre.
Powodzenia
Tak, to prawda, ze one b.dlugo wyrastaja. Wszystko przez zimna wode. Kiedys, gdy nie mialam czasu, uzylam letniej wody. Ciabatty rosly duzo szybciej, ok. 30-45 min. Gdy podwoily objetosc upieklam je w temp. 225*C. W wyzszej przypalaly sie.
W tym przepisie nie trzeba robic rozczynu. Tylko wymieszac wszystkie skladniki, az ciasto bedzie odchodzic od miski.
Te ciabatty nam tak smakuja, ze dla pozostalych domownikow pieke je z maki orkiszowej.
Wlasciwie nie wiem dlaczego w oryginalnym przepisie byla zimna woda. Te zrobione z letniej sa tak samo dobre.
Powodzenia
Re: Ciabatta
Witamthh-polka pisze: uzylam maki bg z Bezglutenu a nie Glutenexu.
Kupiłam mąkę bg firmy Glutenex, ale pisze, że jest to koncentrat? o Tym samym pisze autorka postu?
Re: Ciabatta
Bezgluten to fima, jak Glutenex: http://www.bezgluten.pl/index.htmlElkaBike pisze:Witamthh-polka pisze: uzylam maki bg z Bezglutenu a nie Glutenexu.
Kupiłam mąkę bg firmy Glutenex, ale pisze, że jest to koncentrat? o Tym samym pisze autorka postu?
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic."
Linus Pauling