Ciastka z kleiku ryżowego
Moderator: Moderatorzy
Dziś zrobiłam tę wersję z wiórkami, ciasteczka zniknęły, córcia zachwycona, glutenowy kolega też się zajadał. Mąż prosi jutro o kolejny wypiek.
Agniesiu jesteś wielka.
Mam tylko takie doświadczenia, że pierwsza blacha za mocno podpiekła się od spodu, więc po nagrzaniu, włączyłam tylko górną grzałkę.
Agniesiu jesteś wielka.
Mam tylko takie doświadczenia, że pierwsza blacha za mocno podpiekła się od spodu, więc po nagrzaniu, włączyłam tylko górną grzałkę.
Ciasteczka ryżowe.
Witam moje kochane glutki ; p
Na diecie jestem od 2 lat (teraz mam 17) ekhem.. miłośniczka smakowitości wyrobów własnych, nie lubię nieświeżych rzeczy.
Zamieszczam poniżej przepis na ciasteczka ryżowe, które w przeciwieństwie do tych z miksów mącznych, nie tracą smaki, nie robią się twarde jak kamień itp.
Ciasteczka ryżowe:
1 kleik ryżowy
1 kostka margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek wiórków kokosowych
dżem truskawkowy (albo jakaś marmolada, kombinować można do smaku
)
Wszystko razem powrzucać do miski (bez dżemu), uformować z tego ciasto. Wysmarować blaszki, porobić kuleczki, na kuleczkach porobić dziurki i do dziurek powkładać dżem.
Piec w temp. 180 stopni, ok. 25 minut.
Taka mała rada: ciasteczka mają tendencję do "rozjeżdżania" podczas pieczenia.
Można dodać troszkę mąki kukurydzianej, ale szczególnie polecam robienie w dużych odstępach (wychodzą około 2 blaszki).
Pozdrawiam i życzę smacznego ; )
P.S Ciasteczka są syte, polecam uczniom - można sobie do szkoły zabrać zamiast chlebka ; D
Na diecie jestem od 2 lat (teraz mam 17) ekhem.. miłośniczka smakowitości wyrobów własnych, nie lubię nieświeżych rzeczy.
Zamieszczam poniżej przepis na ciasteczka ryżowe, które w przeciwieństwie do tych z miksów mącznych, nie tracą smaki, nie robią się twarde jak kamień itp.
Ciasteczka ryżowe:
1 kleik ryżowy
1 kostka margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek wiórków kokosowych
dżem truskawkowy (albo jakaś marmolada, kombinować można do smaku

Wszystko razem powrzucać do miski (bez dżemu), uformować z tego ciasto. Wysmarować blaszki, porobić kuleczki, na kuleczkach porobić dziurki i do dziurek powkładać dżem.
Piec w temp. 180 stopni, ok. 25 minut.
Taka mała rada: ciasteczka mają tendencję do "rozjeżdżania" podczas pieczenia.
Można dodać troszkę mąki kukurydzianej, ale szczególnie polecam robienie w dużych odstępach (wychodzą około 2 blaszki).
Pozdrawiam i życzę smacznego ; )
P.S Ciasteczka są syte, polecam uczniom - można sobie do szkoły zabrać zamiast chlebka ; D
- dorciap1975
- Forumowicz
Witam.
Podam Wam,przepis na ciacha typu pieguski
3jajka
1kostka margaryny'3szkl.mąki bezglutenowej
1 cukier waniliowy
2
łyżeczki proszku do pieczenia
5
szkl.płatków kukurydzianych
1 szkl.posiekanych orzechów
rodzynki,1 czekolada-ja dałam gorzką Goplany
Margaryne rozpuścić i ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeniai margarynę ostudzoną.dokładnie wymieszać.Dodać płatki,czekoladę w kawałki,rodzynki.Wymieszać,można ręką;-}Z powstałej masy formować kulki,wielkości orzecha.
Piec w 170st. około 10-15min.
Smacznego.
Podam Wam,przepis na ciacha typu pieguski
3jajka
1kostka margaryny'3szkl.mąki bezglutenowej
1 cukier waniliowy
2
łyżeczki proszku do pieczenia
5
szkl.płatków kukurydzianych
1 szkl.posiekanych orzechów
rodzynki,1 czekolada-ja dałam gorzką Goplany
Margaryne rozpuścić i ostudzić.
Jajka utrzeć z cukrem i stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeniai margarynę ostudzoną.dokładnie wymieszać.Dodać płatki,czekoladę w kawałki,rodzynki.Wymieszać,można ręką;-}Z powstałej masy formować kulki,wielkości orzecha.
Piec w 170st. około 10-15min.
Smacznego.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Świetne te przepisy, bo proste i łatwe do modyfikacji
Trochę dużo wszędzie tłuszczu, ciasto wydawało mi się zbyt lepkie więc dosypywałam więcej kleiku i / lub mąki bezglutenowej. Proponuję modyfikację - jako placek z rabarbarem. Rabarbar fantastycznie przełamuje trochę "tępy" słodki smak tego ciasta:)

-
- Bardzo Aktywny Forumowicz