Kochani!
Z ogromną radością chcę Was wszystkich poinformować, że już wkrótce w Polsce osoby na diecie bezglutenowej będą mogły przystępować do komunii św. nie tylko z winem.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej wystąpiło już dawno do Episkopatu Polski z pismem (nie jednym) w sprawie osób z celiakią. Chodziło nam o to, że owszem, mamy pozwolenie na wino, ale nie wszyscy księża o tym wiedzą i bywają ogromne problemy, jak wiecie. Wyjaśniliśmy, że są w paru miejscach na świecie (np. siostry z USA) pieczone komunikanty z obniżoną zawartością glutenu zgodnie z prawem kanonicznym (tylko skrobia pszenna bezglutenowa i woda) i wierni je przyjmują, więc dlaczego podobna sytuacja nie mogłaby być i w Polsce?
Biskupi się tematem zainteresowali, zwłaszcza arcybiskup Kazimierz Nycz, z którym się osobiście spotkałam, i który doskonale rozumie problem. Episkopat rozmawiał o nas na swych spotkaniach wielokrotnie. Wiem, że pismo ode mnie zostało odczytane na jednej z konferencji.
Niestety TPD zgłosiło swój sprzeciw, śląc pismo do Episkopatu, "wyjaśniające", że tylko wino jest dozwolone, a niskoglutenowe opłatki (które przecież tylko z nazwy są"niskoglutenowe", ponieważ zawierają poniżej 20 ppm i zgodnie z prawem i normami światowymi są jak najbardziej bezglutenowe) są niebezpieczne dla chorych na celiakię. Przez to sprawa się skomplikowała, powstał mały zamęt i musiało minąć trochę czasu zanim biskupi zrozumieli dlaczego jedna organizacja (my) ich prosi o coś (komunikanty, uświadomienie księży co to jest celiakia itd itd), po czym inna pisze, że jest inaczej i że tak naprawdę jest ok i nie ma potrzeby niczego zmieniać.
Na szczęście przychylono się do NASZEJ prośby. Jeden z biskupów zajął się sprawą i zlecił zaprzysiężonej piekarni próbę wypieku komunikantu niskoglutenowego (w nomenklaturze kościelnej zawsze będzie funkcjonowała nazwa "niskoglutenowy", bo takie jest prawo kanoniczne, ale oczywiście jest to opłatek całkowicie bezpieczny, bezglutenowy, poniżej 20 ppm).
I wyobraźcie sobie, że
udało się - będziemy mieć opłatek dla celiaków!!!!!!!
Opłatek został przebadany przez Panią dr Gregorek z CZD i jest OK!
Czekamy jeszcze (piekarnia i my też) na oficjalną zgodę Episkopatu na piśmie, a potem przyłączymy się jako Stowarzyszenie do rozwiązania spraw dystrybucji i nagłośnienia tematu opłatków wśród parafii w Polsce.
Czyż to nie jest dobra wiadomość?