Alkohole...

Czyli najważniejsze i najczęściej poruszane tematy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

malawiedzma_87 pisze:oto pierwsza z odpowiedzi jakie otrzymałam..myślisz że jest wiarygodna?
Wydaje mi się, że tak :)
Skoro jest użyty spirytus rektyfikowany, to być może jest OK.
Ale - jeśli odpowiedź jest zredagowana tylko na podstawie składu, a nie badań, nigdy nie mamy pewności. Co prawda destylacja powoduje, że gluten nie przedostaje się do alkoholu, ale sam proces może być przeprowadzany w różny sposób. Niektóre wódki przebadane w laboratorium dr Gregorek miały zawartość glutenu, więc destylacja albo nie była dokładna, albo celowo dopuszczano do zanieczyszczeń, aby w ten sposób uzyskać jakiś charakterystyczny smak, cechujący daną markę.
offtop/
Wiadomość od @pancernego48 na forum o glutaminianie: viewtopic.php?p=18963#18963
Słód jęczmienny - nie jest uznany w UE za bezpieczny dla celiaków. Ale nikt znowu nie wie o co chodzi, bo Nestle, które produkuje płatki kukurydziane ze słodem jęczmiennym utrzymuje, że zawartość glutenu w ich płatkach jest bezpieczna. Nie mogą jednak napisać, że są BG właśnie ze względu na ten słód... I bądź tu człowieku mądry :036:
koniec offtopu/
adin82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: adin82 »

słód jęczmienny jest też w piwie i nie można go pić-więc jak to jest?
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

Słodu w piwie jest dużo - po prostu zapomnij o zwykłym piwie. Dostępne są już piwa bezglutenowe, np. w sklepach Organic.
Obrazek
malawiedzma_87
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: malawiedzma_87 »

czyli jednoznaczna odpowiedź na pytanie czy możemy jeść rzeczy które zawierają słód brzmi: "nie wiadomo"? ;D
adin82
Nowicjusz
Nowicjusz

od dlugiego czasu dopytywalem sie w kilku sklepach organic ?(dokladnie w Warszawie) o piwo bezglutenowe i panie robily dziwna mine i mowily ze nigdy nie mialy takiego piwa.Wiem ze na ich stronie jest piwo bezglutenowe tak wiec moze sprobuje ponownie odwiedzic ten sklep i sprawdzic czy mina tych pan sie zmienila:-)
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: dorota krypa »

W tym sklepie co ja zawsze kupuję są piwa bezglutenowe.
Sklep "Organic" na Głębockiej
adin82
Nowicjusz
Nowicjusz

to tam jeszcze nie byłem bo mi nie podrodze ale wtakim razie sie wybiore-czy mozesz podac jaka cena tekigo piwka? zakladam ze pewnie powyzej 10zl?
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

adin82 pisze:to tam jeszcze nie byłem bo mi nie podrodze ale wtakim razie sie wybiore-czy mozesz podac jaka cena tekigo piwka? zakladam ze pewnie powyzej 10zl?
jest cały wątek o tym piwie, przejrzyj sobie:
viewtopic.php?t=2584&postdays=0&postord ... au&start=0
Obrazek
adin82
Nowicjusz
Nowicjusz

mam pytanko czy to piwko Neumarkter Lammsbrau zawierając też słód jęczmienny to sama ta nazwa nas nie powinna odrażać?w Galerii Mokotó w Warszawie w sklepie Organic cena 11,50. zl
adin82
Nowicjusz
Nowicjusz

mam tez pytanie nie odnosnie piwa a odnosnie alkoholi mocniejszych chodzi mi glownie o WHISKY,bo wyczytalem ze alkohole destylowane sa pozbawione glutenu?jednak widze rozne opinie.Wiec jak to z tym jest?
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

adin82 pisze:mam pytanko czy to piwko Neumarkter Lammsbrau zawierając też słód jęczmienny to sama ta nazwa nas nie powinna odrażać?
Mój niemiecki jest mocno średni, ale nazwa Neumarkter Lammsbrau wydaje mi się neutralna.
adin82 pisze:w Galerii Mokotów w Warszawie w sklepie Organic cena 11,50. zl
Ja kupiłam za tę cenę (najdroższe piwo w moim życiu) jedną butelkę , ale czeka na wiosenny grill na działce.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

adin82 pisze:mam pytanko czy to piwko Neumarkter Lammsbrau zawierając też słód jęczmienny to sama ta nazwa nas nie powinna odrażać?w Galerii Mokotó w Warszawie w sklepie Organic cena 11,50. zl
Trzeba uważać: Neumarkter to jest cały browar, oni produkują różne piwa, w tym też bezglutenowe. Musisz czytać etykietkę i szukać przekreślonego kłosa.
Obrazek
Anqula
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Anqula »

Na kapslu od tego piwa jest znak przekreślonego kłosa.
dieta od 14 października 2008r.
adin82
Nowicjusz
Nowicjusz

wiem ze powinien byc przekreslony kłos i takowy jest, jednak chodziło mi o to czy nie powinniśmy uważać na to piwo z tego względu iż jest tam nadal słód jęczmienny-czytałem na temat tego piwka i wiem że cały ten proces odbywa się pod koniec czyli przed zamknięciem piwa kapslem-jednak czy to daje nam 100% gwarancji?
adin82
Nowicjusz
Nowicjusz

balviten

wyslalem prosbe do firmy Balviten czy nie mogliby w swojej ofercie miec np. importowanego piwka bezglutenowego.oto jaka odpowiedz otrzymalem:
"Szanowny Panie,
Dziękujemy za informacje, ale temat piwa już jakiś czas temu przerabialiśmy
i sprzedaż oraz import alkoholu jest dość skomplikowane. Gdyby udało się coś
w tym temacie zrobić na pewno Pana poinformujemy
serdecznie pozdrawiam
Elżbieta Lichacz
Balviten Sp.z.o.o
tel: 0123571981, 0123571984
fax:0123764989
kom:0504084918
www.balviten.com"

no cóż,nie pozostaje nam nic innego jak czekac-wyslalem tez prosbe do innych producentow.odpowiedzi na razie brak
ODPOWIEDZ