Leki i witaminy w diecie bezglutenowej

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Interesujący probiotyk: http://www.naturell.pl/produkty/probiot ... activ.html

Ciekawe czy rzeczywiście można wierzyć temu, co deklarują?
Awatar użytkownika
titrant

Moja korespondencja z firmą Naturell:

"Czy produkt Prolactiv (http://www.naturell.pl/produkty/prolactiv.html) jest, zgodnie z podaną na stronie informacją dotyczącą składu, bezglutenowy (czyli nie zawiera również resztek skrobi pszennej) i bezmleczny? Jestem chory na celiakię, w związku z czym muszę unikać wyrobów zawierających nawet niewielkie ilości glutenu (białek niektórych zbóż). Dodatkowo nie toleruję mleka (laktozy i białek) i spożycie nawet b. niewielkiej ilości owego skutkuje wysoce nieprzyjemnymi objawami ze strony układów pokarmowego i nerwowego. Dlatego będę wdzięczny za rzetelną odpowiedź."

"Dziękuję za list i zainteresowanie preparatami firmy Naturell.
Preparat Prolactiv zgodnie z deklaracją producenta nie zawiera skrobi pszennej i laktozy. W związku z tym może być stosowany przez osoby uczulone na gluten i laktozę. Zawsze jednak dla osób uczulonych zalecana jest ostrożność przy pierwszym stosowaniu nowych preparatów. "

"Dziękuję za odpowiedź. Czy preparat, oprócz tego, że nie zawiera laktozy, nie zawiera też białek mleka i np. słodu jęczmiennego? Obok pszenicy, nie wolno mi spożywać preparatów z żyta, jęczmienia i owsa, więc byłbym zobowiązany za uwzględnienie w odpowiedzi również pozostałych. Co jest ryzykownego w preparacie dla alergika?"

" Preparat zawiera jedynie te składniki, które podaje producent. Nie ma w nim innych substancji. Jednak osoby, które mają tendencje do alergii lub też mają zdefiniowane czynniki alergiczne zawsze powinny zachowywać ostrożność przy wprowadzaniu nowości. Wiem jednak, że nie jest Pan jedyną osobą uczuloną na gluten i laktozę, która stosuje Prolactiv. Osoby stosujące nie zgłaszały zastrzeżeń.
W związku z tym myślę, że nasz preparat będzie wpływał korzystnie na Pana zdrowie."

Chyba się skuszę, jak tylko mi kac minie.
pawlonik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawlonik »

witam i jak produkt Prolactiv zadzialal
typ IIIA wg MARSH'A / krew A RH+
[you] :)

Obrazek
Awatar użytkownika
titrant

Nie biorę go specjalnie systematycznie, a trudno mi mówić o jakiejś istotnej zmianie w swoich odczuciach. Zwiększyła mi się tolerancja laktozy - teraz mogę zjeść serek wiejski bez skręcania w jamie brzusznej, wcześniej nie mogłem. Z czym innym nie eksperymentowałem. Powrót tolerancji laktozy niekoniecznie pochodzi od probiotyku.
Ostatnio zmieniony śr 16 wrz, 2009 22:55 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
pawlonik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pawlonik »

a jakie witaminki do diety najlepiej brac np. kapsulki tranu omega 3 i 6 czy cos innego
typ IIIA wg MARSH'A / krew A RH+
[you] :)

Obrazek
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

A może lepiej naturalne;)?
Problem z witaminami w tabletkach jest taki, że zazwyczaj są syntetyczne i nasz organizm ich za dobrze nie widzi i w najlepszym przypadku wydala. No i w substancjach pomocnicznych zawsze możesz trafić na coś, co Ci szkodzi.

Oczywiście, tran w kapsułkach to osobna historia, bo to naturalny olej w stosownym mini - opakowaniu łatwym do połknięcia. O ile kapsułka nie zawiera nic nieciekawego.
Naturalnych preparatów też trochę jest, najlepiej zapytać w sklepie zielarskim. Polecam sklepy firmowe Herbapolu, jeśli są w Twoim mieście, bo tam mają (a przynajmniej mieli, już jakiś czas nie byłam) chyba najbardziej kompetentną obsługę, jeśli chodzi o naturalne suplementy.
Awatar użytkownika
titrant

Olej lniany jest bogaty w kwasy n-3 (kwas linolenowy). Niestety deklarowana zawartość różni się od producenta. Spotykałem od b. małej, do 2/3 wszystkich tłuszczów wielonienasyconych. Trzeba czytać.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
martini

titrant pisze:Olej lniany jest bogaty w kwasy n-3 (kwas linolenowy). Niestety deklarowana zawartość różni się od producenta. Spotykałem od b. małej, do 2/3 wszystkich tłuszczów wielonienasyconych. Trzeba czytać.
Ja próbowałam być twarda i używać w kuchni (surówki). Nie dało rady, wyjątkowo paskudny:)
Awatar użytkownika
titrant

Mi smakuje, jeśli nie ma jakiejś nadzwyczajnej goryczy i leję go do wszystkiego co jem.
martini

Mnie jakoś zalatuje zatęchłą piwnicą:). Ale może trafiłam na jakąś zatęchłą partię.
Ups, chyba zaśmiecam wątek.
karolla88
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: karolla88 »

Ja jem to co wcześniej-tyle że bez glutenu; tzn bardzo dużo warzyw, owoców i takich dodatków jak:migdały, różnej maści pestki. Jak na razie nie odczuwam jakiś szczególnych braków w organizmie. Największy problem mam ze skrobią pszenną bg, bo nie wiem do końca czy mi wolno czy nie :/

Mam się całkiem dobrze, dziękuję Pawlonik :D
Diafora
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Diafora »

Wykopię ten temat, bo się wyświetla w wyszukiwarce po wpisaniu "witaminy bezglutenowe". Spieszę poinformować, że produkty doppel heartz mają na opakowaniu info o zawartości glutenu laktozy i cukru. Witaminy "na mózg" nie mają glutenu ani laktozy. Kupiłam - chyba nie zaszkodzą :-)
ODPOWIEDZ