Alkohole...
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Carlo, trzymaj się wątku z łaski swojej... Są wątki o tyciu na diecie, poszukaj sobie.
Być może w takim piwie jest mniej glutenu. Być może. Ale to nadal nie jest ilość śladowa, która teoretycznie przez większość celiaków powinna być tolerowana. Tak więc piwo smakowe/słodkie nie będzie raczej takim samym "niepełnym" przestrzeganiem diety, jak zjedzenie czekolady Milka, w której mogą, ale nie muszą znajdować się białka pszenicy.
Być może w takim piwie jest mniej glutenu. Być może. Ale to nadal nie jest ilość śladowa, która teoretycznie przez większość celiaków powinna być tolerowana. Tak więc piwo smakowe/słodkie nie będzie raczej takim samym "niepełnym" przestrzeganiem diety, jak zjedzenie czekolady Milka, w której mogą, ale nie muszą znajdować się białka pszenicy.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: ndz 21 gru, 2008 00:48
- Lokalizacja: Sułkowice
kolejna odpowiedz w sprawie likierów kokosowych 
Witam,
W Likierach z serii "Impresja" jedynym alergenem jest mleko. Wyroby te
produkowane są na bazie alkoholu etylowego zbożowego, jednakże przeprowadzone
badania zlecone przez Unię Europejską (Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności) udowodniły, iż w procesie destylacji alkoholowej eliminowany jest gluten
jako źródło alergenne. Tak, więc każdy napój spirytusowy znajdujący
się w naszej ofercie jest wolny do glutenu.
Nasze produkty nie zawierają zagęstników skrobiowych ani białek zbóż
wymienionych przez Panią poniżej.
Pozdrawiam
Łucja Kaczmarek
Technology Specialist
Research, Development and Technology Department

Witam,
W Likierach z serii "Impresja" jedynym alergenem jest mleko. Wyroby te
produkowane są na bazie alkoholu etylowego zbożowego, jednakże przeprowadzone
badania zlecone przez Unię Europejską (Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności) udowodniły, iż w procesie destylacji alkoholowej eliminowany jest gluten
jako źródło alergenne. Tak, więc każdy napój spirytusowy znajdujący
się w naszej ofercie jest wolny do glutenu.
Nasze produkty nie zawierają zagęstników skrobiowych ani białek zbóż
wymienionych przez Panią poniżej.
Pozdrawiam
Łucja Kaczmarek
Technology Specialist
Research, Development and Technology Department
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Producenta możesz podać przecież...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 45
- Rejestracja: ndz 21 gru, 2008 00:48
- Lokalizacja: Sułkowice
Witam od 3 lat mam nietolerancję pokarmową na gluten i zboża (owies) (a także na mleko i produkty mleczne, jajka). Wg wstępnego rozeznania dozwolony alkohol to:
- żołądkowa gorzka
- metaxa
- koniaki
- tequila
- rum
- sake
- wino
- gin u mnie odpada bo mam alergię na jałowiec.
Reakcja mojego organizmu na piwo np wygląda tak
+ swędziawka, a na drugi dzień rozstrój żołądka. Po większości drinków z wódką miałam to samo. Whiskey - dramat, więc nie przekonują mnie tłumaczenia, że destylaty coś zmieniają...
Radziłabym naprawdę darować sobie produkty wytwarzane ze zbóż glutenowych.
- żołądkowa gorzka
- metaxa
- koniaki
- tequila
- rum
- sake
- wino
- gin u mnie odpada bo mam alergię na jałowiec.
Reakcja mojego organizmu na piwo np wygląda tak



Radziłabym naprawdę darować sobie produkty wytwarzane ze zbóż glutenowych.
Ostatnio zmieniony pn 15 cze, 2009 17:07 przez Martkaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Posty: 139
- Rejestracja: czw 18 cze, 2009 15:24
- Lokalizacja: Bełchatów
witam
kiedyś bardzo dużo czytałam na temat spożywania alkoholu przez cieliaków, głownie na stronach angielskich i amerykanskich i było dozwolone Marini Bianco, ktore obecnie czesto spozywam, jednak w ostatnich postach(3-4stronach do tylu) forumowiczow, nie zauwazylam jako wymienione i dozwolone.. czy cos sie w zwiazku z tym zmienilo? Prosiłabym o pomoc.
kiedyś bardzo dużo czytałam na temat spożywania alkoholu przez cieliaków, głownie na stronach angielskich i amerykanskich i było dozwolone Marini Bianco, ktore obecnie czesto spozywam, jednak w ostatnich postach(3-4stronach do tylu) forumowiczow, nie zauwazylam jako wymienione i dozwolone.. czy cos sie w zwiazku z tym zmienilo? Prosiłabym o pomoc.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ten Wątek ma 16 stron, pierwszy post jest z 07 Maja, 2004 - czyli istnieje prawie od początku forum... Nie da się na każdej stronie pisać spisu bezpiecznych alkoholi, w dodatku nasz kraj jest na szarym końcu jeśli chodzi o świadomość producentów i dystrybutorów w sprawach glutenu. Aczkolwiek Martini pojawia się w tym wątku jako bezpieczny produkt, ale nie ma potwierdzenia. Skoro na http://www.celiac.com/ piszą, że jest OK, to jestem w stanie zaufać - jego skład nie zmienia się w zależności od kraju.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Dorotka_92
- Nowicjusz
- Posty: 36
- Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
- Lokalizacja: Sosnowiec
Ja zawsze popijałam czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, nigdy nie było problemu.
Problem się pojawił, gdy spróbowałam Wiśniówki Lubelskiej... W sumie to nie znam jej składu, ale wymioty czy ból brzucha były nieziemnskie (niecały miesiąc przed przestawieniem na dietę).
Orientuje się ktoś z czego ona jest wyrabiana?
Problem się pojawił, gdy spróbowałam Wiśniówki Lubelskiej... W sumie to nie znam jej składu, ale wymioty czy ból brzucha były nieziemnskie (niecały miesiąc przed przestawieniem na dietę).
Orientuje się ktoś z czego ona jest wyrabiana?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Nie wiem, z czego ją robią, ale wiem, że nie wszystkie procesy destylacyjne powodują utratę glutenu w końcowym produkcie. W ogóle alkohole to dość specyficzne produkty. Np. mimo, że nie jestem celiakiem bardzo źle czuję się po słowackiej wiśniówce Nicolaus. A przecież nie musi to mieć nic wspólnego z glutenem.
Ostatnio zmieniony wt 18 sie, 2009 12:24 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Dorotka_92
- Nowicjusz
- Posty: 36
- Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
- Lokalizacja: Sosnowiec
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Co to za procesy? Mogą być stosowane wymiennie z innymi sposobami destylacji?Rafal_tata pisze:Nie wiem, z czego ją robią, ale wiem, że nie wszystkie procesy destylacyjne powodują utratę glutenu w końcowym produkcie. W ogóle alkohole to dość specyficzne produkty. Np. mimo, że nie jestem celiakiem bardzo źle czuję się po słowackiej wiśniówce Nicolaus. A przecież nie musi to mieć nic wspólnego z glutenem.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Destylacja jako taka. Chodziło mi o to, że u różnych producentów może różnie przebiegać, aby wpływać na charakter produktu.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Tutaj raczej bym ufał. Skoro teoria głosi, że zwykła destylacja, prawidłowo przeprowadzona, nie zostawia miejsca na gluten, to domyślam się, że właśnie spirytus z takiej destylacji jest w nalewkach farmaceutycznych, bo ich producenci nie muszą wydziwiać ze smakiem produktu.
Przynajmniej teoretycznie powinno tak być. Pozostaje, jak zwykle pytanie - czy można ufać producentom, że wiedzą, co robią...
Przynajmniej teoretycznie powinno tak być. Pozostaje, jak zwykle pytanie - czy można ufać producentom, że wiedzą, co robią...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia