Jak uzupełnić wapń w diecie ?
Moderator: Moderatorzy
Jak uzupełnić wapń w diecie ?
Otrzymałam ostatnio wyniki badania włosa mojego synka, wyniki robiłam w Biomol ,mały jest na diecie bezglutenowej i bez mlecznej ,jest uczulony na soje . A w wynikach wyszedł brak tego pierwiastka i to dość duży norma 300.0 a on ma tylko 94.8 .I tak się zastanawiam jak uzupełnić dziecku ten brak. Od dietetyczki ma w zaleceniach Calcenato jedną tabletkę dziennie ale widocznie to mało. Proszę macie może jakiś pomysł jak uzupełnić dietę w wapń .
Ostatnio zmieniony ndz 24 maja, 2009 18:51 przez Rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Tu jest link do b. starego wątku:
viewtopic.php?t=507&highlight=niedob%F3r+wapnia
Nie daję głowy za liczby, ale to, co tam piszą, pewnie w dobrą stronę idzie. Czy inne strączkowe prócz soi syn może bezpiecznie jeść?
Nie daję głowy za liczby, ale to, co tam piszą, pewnie w dobrą stronę idzie. Czy inne strączkowe prócz soi syn może bezpiecznie jeść?
Ostatnio zmieniony ndz 24 maja, 2009 19:15 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Tak może jeść inne stączkowe .titrant pisze:Tu jest link do b. starego wątku:
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Tak zapytałem, ale pobieżne przejrzenie spojrzenie w tabele pokazało, że w strączkowym nie ma specjalnie dużo wapnia
.
Tak jak marcellinka napisała, rzeczywiście dużo wapnia jest w suszonych owocach czy sezamie.
Tu jest baza produktów z wartościowymi informacjami. Może liczby z grubsza są poprawne:
http://www.jedzdobrze.pl/tabele
Ciekawe jak jest z przyswajalnością.

Tak jak marcellinka napisała, rzeczywiście dużo wapnia jest w suszonych owocach czy sezamie.
Tu jest baza produktów z wartościowymi informacjami. Może liczby z grubsza są poprawne:
http://www.jedzdobrze.pl/tabele
Ciekawe jak jest z przyswajalnością.
Ostatnio zmieniony ndz 24 maja, 2009 20:14 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.