Firma TARCZYŃSKI
Moderator: Moderatorzy
Firma TARCZYŃSKI
Niedawno zadzwoniłam do firmy TARCZYŃSKI. Podałam mojego maila i niedlugo potem otrzymalam od pani specjalistki od jakości takowa liste:
"Witam
Przesyłam Pani listę wyrobów bezglutenowych, produkowanych przez firmę „TARCZYŃSKI” S.A.:
Baleron Gotowany
Blok Mięsny
Boczek Kopcony Vacum
Boczek Preludium Vacum
Boczek Staropolski 400g
Boczek w Galarecie
Boczek Wędzony Parzony Paski B/K
Boczek Wędzony Surowy B/K w Płatach
Boczek Zbójnicki Vacum
Chorizo Katalońskie Gaz1
Dawidki Gaz
Filet Wędzony z Indyka Vacum
Golonka Tradycyjna Vacum
Kabanos Drobiowy Extra Mini 125g Gaz
Kabanos Pepperoni Gaz
Kabanos Wieprzowy Apetico Vacum
Kabanos Wieprzowy Extra
Kabanos Wieprzowy Extra Mini
Kabanos Ze Strusia Gaz1
Karkówka Piknikowa Vacum
Karkówka w marynacie bez kości
Kiełbasa Baskijska Gaz1
Kiełbasa baryczańska
Kiełbasa Bawarska
Kiełbasa Beskidzka Gaz
Kiełbasa Codzienna Gaz
Kiełbasa Dawna Gaz
Kiełbasa Gospodarska Gaz
Kiełbasa Krucha
Kiełbasa Krakowska Sucha Wieprzowa
Kiełbasa Lubuska Gaz
Kiełbasa Senatorska Gaz
Kiełbasa Starowiejska Gaz
Kiełbasa Szynkowa Wieprzowa
Kiełbasa Toruńska
Kiełbasa Wiejska Gaz
Kindziuk Gaz
Konserwa Oficerska
Łopatka Staropolska
Mielonka Swojska Apetico
Ogonówka Wędzona Vacum Ćwiartki RQ
Parówki Cienkie Gaz
Pasztet Popularny
Polędwica Łososiowa Vacum Połówki
Polędwica Sopocka BT Vacum Połówki
Polędwica Wędzona Surowa Vacum Ćwiartki
Przysmak Staropolski 200g
Przysmak z Kaczki 400g Na Tacce 6 Sztuk
Salami Surowe Dojrzewajace
Smalec o Smaku Grzybowym 220g
Smalec Staropolski
Smalec z Cebulą 220g Na Tacce 6 Sztuk
Smalec z Czosnkiem 220g
Smalec z Jabłkiem 220g
Smalec z Ogórkiem Małosolnym 220g
Smalec z Orzechami 220g Na Tacce 6 Sztuk
Smalec z Papryką 220g Na Tacce 6 Sztuk
Szynka Diabelska Vacum Połówki Świecie
Szynka Konserwowa Wieprzowa 11 LBS
Szynka Piastuna
Szynka Senatorska Vacum Ćwiartki
Szynka Surowa Wędzona Vacum
Szynka Tyrolska Blok
Szynka Wędzona Surowa Długodojrzewająca
Szynka z kotła
Szynkowa Regionalna
Szynkowa z pieprzem
Toruńska Popularna Gaz Świecie
Wieprzowina w Galarecie
Wieprzowina z pieca
Kolejne asortymenty: (mail pozniejszy-te wyroby przebadano pozniej)
-wątróbka grillowa z jabłkiem
- kiełbasa grillowa wędzona
- kiełbasa karkonoska
- kiełbasa kraińska
- kiełbasa krakowska z indyka pieczona
- kiełbasa myśliwska
- kiełbasa oleśnicka
- kiełbasa parówkowa
- kiełbasa słoikowa
- salami trzebnickie
Probowalam kilku rzeczy i SZCZERZE POLECAM! Szczególnie kabanosy:D
"Witam
Przesyłam Pani listę wyrobów bezglutenowych, produkowanych przez firmę „TARCZYŃSKI” S.A.:
Baleron Gotowany
Blok Mięsny
Boczek Kopcony Vacum
Boczek Preludium Vacum
Boczek Staropolski 400g
Boczek w Galarecie
Boczek Wędzony Parzony Paski B/K
Boczek Wędzony Surowy B/K w Płatach
Boczek Zbójnicki Vacum
Chorizo Katalońskie Gaz1
Dawidki Gaz
Filet Wędzony z Indyka Vacum
Golonka Tradycyjna Vacum
Kabanos Drobiowy Extra Mini 125g Gaz
Kabanos Pepperoni Gaz
Kabanos Wieprzowy Apetico Vacum
Kabanos Wieprzowy Extra
Kabanos Wieprzowy Extra Mini
Kabanos Ze Strusia Gaz1
Karkówka Piknikowa Vacum
Karkówka w marynacie bez kości
Kiełbasa Baskijska Gaz1
Kiełbasa baryczańska
Kiełbasa Bawarska
Kiełbasa Beskidzka Gaz
Kiełbasa Codzienna Gaz
Kiełbasa Dawna Gaz
Kiełbasa Gospodarska Gaz
Kiełbasa Krucha
Kiełbasa Krakowska Sucha Wieprzowa
Kiełbasa Lubuska Gaz
Kiełbasa Senatorska Gaz
Kiełbasa Starowiejska Gaz
Kiełbasa Szynkowa Wieprzowa
Kiełbasa Toruńska
Kiełbasa Wiejska Gaz
Kindziuk Gaz
Konserwa Oficerska
Łopatka Staropolska
Mielonka Swojska Apetico
Ogonówka Wędzona Vacum Ćwiartki RQ
Parówki Cienkie Gaz
Pasztet Popularny
Polędwica Łososiowa Vacum Połówki
Polędwica Sopocka BT Vacum Połówki
Polędwica Wędzona Surowa Vacum Ćwiartki
Przysmak Staropolski 200g
Przysmak z Kaczki 400g Na Tacce 6 Sztuk
Salami Surowe Dojrzewajace
Smalec o Smaku Grzybowym 220g
Smalec Staropolski
Smalec z Cebulą 220g Na Tacce 6 Sztuk
Smalec z Czosnkiem 220g
Smalec z Jabłkiem 220g
Smalec z Ogórkiem Małosolnym 220g
Smalec z Orzechami 220g Na Tacce 6 Sztuk
Smalec z Papryką 220g Na Tacce 6 Sztuk
Szynka Diabelska Vacum Połówki Świecie
Szynka Konserwowa Wieprzowa 11 LBS
Szynka Piastuna
Szynka Senatorska Vacum Ćwiartki
Szynka Surowa Wędzona Vacum
Szynka Tyrolska Blok
Szynka Wędzona Surowa Długodojrzewająca
Szynka z kotła
Szynkowa Regionalna
Szynkowa z pieprzem
Toruńska Popularna Gaz Świecie
Wieprzowina w Galarecie
Wieprzowina z pieca
Kolejne asortymenty: (mail pozniejszy-te wyroby przebadano pozniej)
-wątróbka grillowa z jabłkiem
- kiełbasa grillowa wędzona
- kiełbasa karkonoska
- kiełbasa kraińska
- kiełbasa krakowska z indyka pieczona
- kiełbasa myśliwska
- kiełbasa oleśnicka
- kiełbasa parówkowa
- kiełbasa słoikowa
- salami trzebnickie
Probowalam kilku rzeczy i SZCZERZE POLECAM! Szczególnie kabanosy:D
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ciekawe z czego robią pasztet...
Ale może w zakładzie w ogóle nie ma glutenu? Może...
Bez podania informacji o certyfikatach lub badaniach nie można ufać tym wiadomościom.
Ale może w zakładzie w ogóle nie ma glutenu? Może...
Bez podania informacji o certyfikatach lub badaniach nie można ufać tym wiadomościom.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Cała ich oferta jest ok 3 razy większa:) Podczas pierwszej mojej rozmowy, firma była w trakcie przeprowadzania badań i zbadali tylko część. Dlatego po jakimś czasie dostałam informację o kilku dodatkowych produktach. Z tego co wiem, dalej badają swoje wyroby i jeśli znajdzie się jeszcze coś bg, to dostanę koleną informację.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Byłoby oczywiście bardzo fajnie, gdyby się okazało, że wszystkie te produkty są BG, tyle, że już mieliśmy kilka takich cudownych firm, które okazywały później całkowitą ignorancję w temacie bezglutenowości. Tak więc trzymam kciuki, żeby to była prawda, ale na razie nie ufam.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Witam,
Jestem przedstawicielką firmy Tarczyński. Po odnalezieniu Państwa forum, napisałam do Pani Julii z prośbą o uzupełnienie informacji o dane dot. procesu technologicznego. Ponieważ, prawdopodobnie z braku czasu Pani Julia nie opublikowała tych danych, cytuję e-maila:
Witam,
Pani Julio,
Znalazłam Pani publikację na forum poświąconym celiakli. Podzieliła się Pani wiedzą przekazaną przez specjalistkę ds. zapewnienia jakości. Bardzo dziękuję za pochlebne słowa pod adresem firmy. Zależy mi jednak, żeby informacja była rzetelna, stąd prośba o zacytowanie równiez zdania, jakie koleżanka przesłała po wykazie asortymentów, które nie mają w składzie dodanego glutenu.
Ryzyko kontaminacji istnieje, ponieważ nie ma osobnego pomieszczenia dla przypraw nie zawierających glutenu. Jeśli chodzi o sam proces, ryzyko jest niewielkie, choć w 100% nie można go wykluczyć. Maszyny miedzy kolejnymi asortymentami są płukane.
Nasza wiedza na temat glutenu jest wynikiem zapytań klientowskich. Wiele osób zwraca się do nas z analogicznym do Pani zapytaniem, co skłoniło nas do opracowania listy wyrobów bez dodatku glutenu. Zdajemy sobie sprawę z tego, jakie ograniczenia niesie za sobą dieta, stąd nasza decyzja o wyjściu naprzeciw ludziom dotkniętym tą dolegliwością. Nie traktujemy tych informacji jako materiału marketingowego, przesyłamy je tylko na prosby indywidualne. Mamy ogromny szacunek do naszych klientów i zeby nie wprowadzac Ich w błąd zaznaczamy, ze istnieje ryzyko obecności glutenu w wyrobie mimo nie dodawania go pod rzadną postacią. Państwo jesteście ekspertami w dziedzinie celiakli żyjąc z nią na codzień i jak wynika z naszych doświadczeń, sami potraficie ocenić ryzyko mając rzetelną informację, którą przekazujemy razem z listą produktów.
Chciałabym tym e-mailem rozwiać wątpliwości, które pojawiły się na forum. Bardzo Panią proszę o doprecyzowanie listy o inf. dotyczące procesu.
Życzę zdrowia i ładniejszej pogody za oknem
Katarzyna Gediga
Pełnomocnik ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania
kgediga@tarczynski.pl
Mam nadzieję, ze powyzsze rozwieje Państwa wątpliwosci. Jeśli konieczne bedzie doprecyzowanie informacji, zachęcam do kontaktu: kgediga@tarczynski.pl
pozdrawiam
Katarzyna Gediga
Jestem przedstawicielką firmy Tarczyński. Po odnalezieniu Państwa forum, napisałam do Pani Julii z prośbą o uzupełnienie informacji o dane dot. procesu technologicznego. Ponieważ, prawdopodobnie z braku czasu Pani Julia nie opublikowała tych danych, cytuję e-maila:
Witam,
Pani Julio,
Znalazłam Pani publikację na forum poświąconym celiakli. Podzieliła się Pani wiedzą przekazaną przez specjalistkę ds. zapewnienia jakości. Bardzo dziękuję za pochlebne słowa pod adresem firmy. Zależy mi jednak, żeby informacja była rzetelna, stąd prośba o zacytowanie równiez zdania, jakie koleżanka przesłała po wykazie asortymentów, które nie mają w składzie dodanego glutenu.
Ryzyko kontaminacji istnieje, ponieważ nie ma osobnego pomieszczenia dla przypraw nie zawierających glutenu. Jeśli chodzi o sam proces, ryzyko jest niewielkie, choć w 100% nie można go wykluczyć. Maszyny miedzy kolejnymi asortymentami są płukane.
Nasza wiedza na temat glutenu jest wynikiem zapytań klientowskich. Wiele osób zwraca się do nas z analogicznym do Pani zapytaniem, co skłoniło nas do opracowania listy wyrobów bez dodatku glutenu. Zdajemy sobie sprawę z tego, jakie ograniczenia niesie za sobą dieta, stąd nasza decyzja o wyjściu naprzeciw ludziom dotkniętym tą dolegliwością. Nie traktujemy tych informacji jako materiału marketingowego, przesyłamy je tylko na prosby indywidualne. Mamy ogromny szacunek do naszych klientów i zeby nie wprowadzac Ich w błąd zaznaczamy, ze istnieje ryzyko obecności glutenu w wyrobie mimo nie dodawania go pod rzadną postacią. Państwo jesteście ekspertami w dziedzinie celiakli żyjąc z nią na codzień i jak wynika z naszych doświadczeń, sami potraficie ocenić ryzyko mając rzetelną informację, którą przekazujemy razem z listą produktów.
Chciałabym tym e-mailem rozwiać wątpliwości, które pojawiły się na forum. Bardzo Panią proszę o doprecyzowanie listy o inf. dotyczące procesu.
Życzę zdrowia i ładniejszej pogody za oknem

Katarzyna Gediga
Pełnomocnik ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania
kgediga@tarczynski.pl
Mam nadzieję, ze powyzsze rozwieje Państwa wątpliwosci. Jeśli konieczne bedzie doprecyzowanie informacji, zachęcam do kontaktu: kgediga@tarczynski.pl
pozdrawiam
Katarzyna Gediga
Ostatnio zmieniony pn 13 lip, 2009 08:38 przez producent, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Pani Katarzyno, bardzo dziękujemy za tą informację. Rzadko zdarza się, aby producent wykazał na tyle zainteresowanie tematem, aby pojawić się na Forum.
Mam parę pytań. Czy ryzyko kontaminacji wynika tylko z używania przypraw, czy do innych produktów dodawane są też "typowe" glutenowe składniki, np. kasza manna, skrobia pszenna, skrobia modyfikowana, białko roślinne pochodzenia zbożowego lub gluten pod inną postacią?
Czy stosują Państwo glutaminian sodu, a jeśli tak, czy ma on certyfikat dostawcy o zawartości alergenów?
Dziękuję i pozdrawiam.
Mam parę pytań. Czy ryzyko kontaminacji wynika tylko z używania przypraw, czy do innych produktów dodawane są też "typowe" glutenowe składniki, np. kasza manna, skrobia pszenna, skrobia modyfikowana, białko roślinne pochodzenia zbożowego lub gluten pod inną postacią?
Czy stosują Państwo glutaminian sodu, a jeśli tak, czy ma on certyfikat dostawcy o zawartości alergenów?
Dziękuję i pozdrawiam.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Witajcie!
Bardzo przepraszam, ze tak zwlekalam i dopiero dzis chcialam opublikowac maila od pani Katarzyny. Bylam zabiegana (w tym roku "przechodzilam" rekrutacje na studia, a potem od razu wyjechalam za granice) i co chwila brakowalo mi czasu. Jeszcze raz bardzo wszystkich przepraszam za "trzymanie w niepewnosci" i rowniez dziekuje p. Katarzynie, ze zamiescila wiadomosc bezposrednio na forum.
Jak juz kiedyś wspomnialam, jeszcze nie zdazyly mi sie zadne przykrosci po spozyciu wyrobow firmy Tarczynski, wiec bede dalej z apetytem jadla owe produkty:)
Pozdrawiam!
Ps do Rafala-taty: z tego co wiem(czytalam na etykietkach), w jakichs parowkach jest kasza manna a w kielbasce z, bodajze, fileta skrobia pszenna albo blonnik pszenny.
Bardzo przepraszam, ze tak zwlekalam i dopiero dzis chcialam opublikowac maila od pani Katarzyny. Bylam zabiegana (w tym roku "przechodzilam" rekrutacje na studia, a potem od razu wyjechalam za granice) i co chwila brakowalo mi czasu. Jeszcze raz bardzo wszystkich przepraszam za "trzymanie w niepewnosci" i rowniez dziekuje p. Katarzynie, ze zamiescila wiadomosc bezposrednio na forum.
Jak juz kiedyś wspomnialam, jeszcze nie zdazyly mi sie zadne przykrosci po spozyciu wyrobow firmy Tarczynski, wiec bede dalej z apetytem jadla owe produkty:)
Pozdrawiam!
Ps do Rafala-taty: z tego co wiem(czytalam na etykietkach), w jakichs parowkach jest kasza manna a w kielbasce z, bodajze, fileta skrobia pszenna albo blonnik pszenny.
- Dorotka_92
- Nowicjusz
- Posty: 36
- Rejestracja: pn 17 sie, 2009 16:34
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Wklejam odpowiedź pani Katarzyny na moje pytanie powyżej:
Witam,
Do części produktów dodajemy mieszanki zawierajace gluten. Maszyny między kolejnymi asortymentami są płukane, zabieg ten jednak nie może wykluczyc w 100% ryzyka zanieczyszczenia glutenem czy innymi alergenami.
Żeby dostać się na listę kwalifikowanych dostawców, warunkiem niezbędnym jest dostarczenie aktualnej specyfikacji zawierającej również deklarację dot. alergenów. Większoćść firm produkujących przyprawy i dodatki funkcjonalne ma standardowo wprowadzoną formułę dot. możliwości zanieczyszczenia śladowymi ilościami alergenów- nawet jeśli nie są wprost dodane, analogicznie sprawa wygląda z glutaminianem sodu.
Produkcja wyrobów bezglutenowych wiąże sie z koniecznością wyspecyfikowania dostawców, którzy również deklarują brak zanieczyszczenia glutenem, wygospodarowniem osobnego magazynu przypraw itp. Obecnie nie planujemy takiej produkcji.
pozdrawiam
Katarzyna Gediga
Pełnomocnik ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Najnowsza odpowiedź firmy
(http://bezglutenowy.blog.pl/2013/03/25/tarczynski/)
W odpowiedzi na Pani zapytanie dotyczące zawartości glutenu w naszych wyrobach informuję, że na etykiecie poszczególnych wyrobów znajduje się jego skład, w którym podajemy między innymi dane odnośnie zawartości glutenu w produkcie.
Pragnę dodać, że większość naszych wyrobów nie zawiera w składzie glutenu, jednakże widnieje na etykiecie informacja, że produkt może zawierać śladowe jego ilości. Zmuszeni jesteśmy tak znakować produkt, gdyż na chwilę obecną nie posiadamy osobnego magazynu dla przypraw i dodatków funkcyjnych, które nie zawierają alergenów między innymi glutenu.
Wszystkie przyprawy dodawane do żywności składowane są w jednym magazynie, gdzie może dojść do zakażenia krzyżowego. Większość firm produkujących przyprawy i dodatki na specyfikacjach wprowadza informacje dotyczące możliwości zanieczyszczenia śladowymi ilościami alergenów (między innymi glutenem) nawet w przypadku, gdy nie są używane.
Produkcja wyrobów odbywa się na maszynach, które pomiędzy asortymentami są tylko płukane- zabieg ten w stu procentach nie wyklucza zanieczyszczenia glutenem i innymi alergenami. Te wszystkie czynniki sprawiają, że nie mamy 100% gwarancji, że wszystkie nasze wyroby są czyste od zawartości glutenu –mogą zawierać jego śladowe ilości – dlatego też na etykiecie każdego wyrobu mamy taką informację.
Mamy w planach produkcję wyrobów czysto bezglutenowych, ale wiąże się to z koniecznością wyspecjalizowania dostawców przypraw i dodatków funkcjonalnych, wygospodarowaniem osobnego magazynu przypraw na przyprawy bezglutenowe i itp.- proces wdrożenia wymaga czasu.
Musi Pani sama ocenić ryzyko obecności glutenu w naszych wyrobach mając na uwadze powyższe informacje.

W odpowiedzi na Pani zapytanie dotyczące zawartości glutenu w naszych wyrobach informuję, że na etykiecie poszczególnych wyrobów znajduje się jego skład, w którym podajemy między innymi dane odnośnie zawartości glutenu w produkcie.
Pragnę dodać, że większość naszych wyrobów nie zawiera w składzie glutenu, jednakże widnieje na etykiecie informacja, że produkt może zawierać śladowe jego ilości. Zmuszeni jesteśmy tak znakować produkt, gdyż na chwilę obecną nie posiadamy osobnego magazynu dla przypraw i dodatków funkcyjnych, które nie zawierają alergenów między innymi glutenu.
Wszystkie przyprawy dodawane do żywności składowane są w jednym magazynie, gdzie może dojść do zakażenia krzyżowego. Większość firm produkujących przyprawy i dodatki na specyfikacjach wprowadza informacje dotyczące możliwości zanieczyszczenia śladowymi ilościami alergenów (między innymi glutenem) nawet w przypadku, gdy nie są używane.
Produkcja wyrobów odbywa się na maszynach, które pomiędzy asortymentami są tylko płukane- zabieg ten w stu procentach nie wyklucza zanieczyszczenia glutenem i innymi alergenami. Te wszystkie czynniki sprawiają, że nie mamy 100% gwarancji, że wszystkie nasze wyroby są czyste od zawartości glutenu –mogą zawierać jego śladowe ilości – dlatego też na etykiecie każdego wyrobu mamy taką informację.
Mamy w planach produkcję wyrobów czysto bezglutenowych, ale wiąże się to z koniecznością wyspecjalizowania dostawców przypraw i dodatków funkcjonalnych, wygospodarowaniem osobnego magazynu przypraw na przyprawy bezglutenowe i itp.- proces wdrożenia wymaga czasu.
Musi Pani sama ocenić ryzyko obecności glutenu w naszych wyrobach mając na uwadze powyższe informacje.