W opcji "Kiedy tylko mam ochotę" chodzi oczywiście o "teoretycznie bezpieczne" piwa typu lager - np. Carlsberg albo Heineken - takie o których była mowa w poście viewtopic.php?t=1889
Moderator: Moderatorzy
Witam,Rafal_tata pisze:Nie wiem jaki sens ma picie piwa w świetle tego, co mówiła dr Gregorek na ostatnim MDC: nasi producenci nie produkują piwa bezpiecznego dla celiaków...
Generalnie to nie znam zbyt wielu polskich państwowych placówek które są rozwojowe i nadążają za nowościami technologicznymi. NFZ i inne tym podobne instytucje nie mają na to kasy, a ludzie tam pracujący zazwyczaj są w starszym wieku i nie nastawiają się na nową wiedzę. Nie podważam autorytetu pani Gregorek, nie znam jej osobiście, a swoją wiedzę bazuje jedynie na artykułach znalezionych w internecie i informacjach otrzymanych od różnych osób podczas korespondecji mailowej. Jednak przebrnąłem przez kilka szpitali i poradni i niestety nie spotkałem zbyt wielu kompetentnych ludzi jeśli chodzi o temat celiaki.Rafal_tata pisze:Generalnie w Polsce chyba nie ma większego fachowca w tej dziedzinie. Jeśli pojawi się wiarygodny test do sprawdzenia piwa i jeśli pojawi się producent, który przejdzie ten test, wierzę, że dowiemy się o tym jako jedni z pierwszych
Czy oni zajmują się tylko produktami bezglutenowymi? Znalazłem sprawozdanie z takiego posiedzenia i generalnie sprawa produktów bezglutenowych czy ewentualnych badań to jakiś niewielki promil ich działalności. A są ludzie którzy są bliżej tego tematu i podejrzewam że takim badaniom poswięcają troche więcej czasu niż pani Gregorek.Rafal_tata pisze:Dr Gregorek uczestniczy regularnie w pracach Grupy Roboczej ds. Prolamin, działającej przy Komitecie Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
Rafal_tata pisze:Nazwa Codex Alimentarius coś Ci mówi?...
Każdy robi jak chce, nikogo nie zmuszam do picia piwa ale spodziewałem się tutaj jakiejś konstruktywnej dyskusji potwierdzonej argumentami. Jak każdą swoją wypowiedź potwierdzam artykułem albo odpowiedzią od konkretnej osoby której nazwisko podaje, a jako riposte dostaje tylko, że "pani Gregorek powiedziała że nie można..."Rafal_tata pisze:Oficjalnie: piwo zawiera gluten. Taka jest ostatnia wiedza na ten temat. Być może się to zmieni, ale na razie znamy to stanowisko.
Sorry, wydaje mi się, że...mr.kwiatek pisze:Tak kojarze, był taki wątek ZDECYDOWANE NIE DLA GMO I CODEX ALIMENTARIESviewtopic.php?t=2922
po takich argumentach dalsza dyskusja jest niemożliwa.mr.kwiatek pisze:jako riposte dostaje tylko, że "pani Gregorek powiedziała że nie można..."
Rafal_tata pisze:Sorry, wydaje mi się, że...
mi też się tak wydaje, szczególnie kiedy np mój rozmówca popiera szarlatańskie praktyki o homeopatii.Rafal_tata pisze:po takich argumentach dalsza dyskusja jest niemożliwa.
To kto jest? I komu należy wierzyć? ...Rafal_tata pisze:Ani dr Gregorek, ani żaden inny pracownik CZD, ani żaden wybitny naukowiec nie są wyrocznią w tej sprawie.
No właśnie podałem kilka źródeł opisujących badania przy użyciu nowego testu ELISA R 7011 o którym do tej pory nie było nic na forum.Rafal_tata pisze:Być może nowsze testy będą mogły dać odpowiedź
Rafal_tata pisze: nie wiem - nie ja jestem specjalistą w tych sprawach.
Lekarze - wiadomo - Primum non nocere = piwa nie wolno. Dlatego z rezerwą podchodzę do tak jednoznacznych stwierdzeń w tym temacie.Oficjalnie: piwo zawiera gluten. Taka jest ostatnia wiedza na ten temat. Być może się to zmieni, ale na razie znamy to stanowisko.