Woda Żywiec

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Woda Żywiec

Post autor: Asia S. »

Wiem, że to nie ma nic wspólnego z glutenem, ale na forum jest sporo mam, a ja sama teraz karmie piersią i piję duuużo wody mineralnej, więc zamieszczam ten link dla zainteresowanych
http://www.przekroj.pl/index.php?option ... &Itemid=48
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kfiatek »

Asia S., ten link wkleiłam już wcześniej w tym temacie , bo tam nie tylko o wodzie Żywiec, ale i o paru innych produktach piszą.
Ostatnio zmieniony czw 11 maja, 2006 15:00 przez kfiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

I to był/jest świetny link i świetny artykuł. Tylko trochę przerażający... Ja też wodę żywiec dziecku dawałam i sama piłam, najbardziej nam smakowała. Ale teraz przestała... I tylko takie pytanie - co jakiś czas wybucha afera odnośnie bakterii w którejś znanej i reklamowanej wodzie. To co pić? Kranówka (przegotowana) lepsza? Po lekturze tego artykułu ogarnęła mnie totalna bezsilność. Bo już nikomu wierzyć nie można, każdy certyfikat można kupić. Qrcze.... :evil:
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Asia S. »

Przepraszam, nie zauważyłam widocznie, ale ten artykuł naprawdę mną wstrząsnął...
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: vixi »

to jest skandaliczne - nic więcej nie powiem bo żal że ludzie chyba tylko z głupoty i dla kasy robią totalną olewkę byle by zarobić
Awatar użytkownika
GosiaM

Post autor: GosiaM »

Niedawno późno w nocy chyba na Polsacie był program, który potwierdzał ten artykuł. Sama kupowałam kiedyś tylko Żywiec, bo przecież polecane przez Instytut... okropność!!
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Małgorzata »

To smutne, ale zupełnie nie wolno wierzyć w produkty rekomendowane przez Instytut Matki i Dziecka... Niestety, zero wiarygodności :frown:
Ja już od dawna uważam, że należy trzymać się z dala od tego miejsca i radzę to innym matkom, szczególnie małych celiaków.
Obrazek
Awatar użytkownika
Anna38
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Anna38 »

Mam pytanie czy Żywiec Zdrój (smakowy) jest bezglutenowy :?: W składzie nie ma nic napisane co mogło by mieć gluten. Ale niepokoi mnie składnik KONSERWANTY... Czy on może zawierać GLUTEN??? :039: :039: :039:

//edytowane: ort.
Ostatnio zmieniony śr 09 wrz, 2009 22:51 przez Anna38, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

Teoretycznie może. Ale wtedy powinno być na napisane na opakowaniu co najmniej o śladowych ilościach. Zawsze można zapytać producenta.
kasia j
Nowicjusz
Nowicjusz

Woda Żywiec

Post autor: kasia j »

Dzwoniłam, pytałam. Wody smakowe są bezglutenowe.
kasia j
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Dzięki.
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

"wody mineralne, ale te "prawdziwe".

tzn. jakie?

Nurtuje mnie to pytanie, mnie te "prawdziwe" kojarzą się z takimi typu: Jan , Kryniczanka , takie kiedyś kupowałam w dużych 5 litrowych kartonach z kranikiem.
Ale teraz nie wiem gdzie można je dostać, a po za tym czy nie są to takie bardziej lecznicze i czy jest taka którą może pić każdy i w dowolnych ilosciach?
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Takie coś znalazłem w temacie mineralnej: Woda mineralna bez minerałów
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

A więc, wcale gazowana nie jest taka zła, a nawet czasami lepsza, jak mówi ww. artykuł, pocieszające bo taką wolę:)
Kiedys pijałam właśnie Muszyniankę zieloną-ma chyba sporo magnezu, obecnie Cisowiankę lekko gazowaną, ale chyba wrócę do Muszynianki, jest jeszcze niebieska, nie wiem czy ta nie ma właśnie wiecej wapnia, muszę to na nowo obadać :D

Kierując się wskazówkami
- Powinniśmy pić wody mineralne, które w jednym litrze zawierają przynajmniej 50-100 mg magnezu oraz więcej niż 150 mg wapnia (przy czym zawartość wapnia powinna być dwa razy większa niż magnezu) -

dzięki Rafal_tata :)
Obrazek
martini

Post autor: martini »

Katarzyna35 pisze:A więc, wcale gazowana nie jest taka zła, a nawet czasami lepsza, jak mówi ww. artykuł, pocieszające bo taką wolę:)
No ale jednak CO2 raczej nie odróżnia, które bakterie ma zlikwidować, a które oszczędzić, wybija wszystkie jak leci.
No i artykuł nie mówi, ile można pić tych gazowanych. Z gazowaną jest ten problem, że ma niskie pH.
ODPOWIEDZ