Czym zastąpić ser żółty - proszę o radę?
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
zamienniki nabialu czyli zamiast nabialu:)
u nas dieta bezglutenowa,bezmleczna i bezjajeczna byl 8 lat teraz jemy wszystko,byly straszne biegynki i wymiota, ale podaje co znalazlam
figi 100g dziennie= szklanka mleka
sezam 100g
soya
kiwi 100g =25 g wapnia
brokuly
brukselka
migdaly
glony
wszystkie straczkowe
fasola
nasiona slonecznika
jarmuz
kapusta
quinoa
amapantus
papaya
pomarancze-pomyslelibyscie ze w pomaranczach jest wapn?:)
KASZE BEZGLUTENOWE
jaglana
gryczana
kukurycziana
amarantus_badzo odzywczy ma tez i kwasy jak oliwa z oliwek
tapioka:)
pozdrawiam
figi 100g dziennie= szklanka mleka
sezam 100g
soya
kiwi 100g =25 g wapnia
brokuly
brukselka
migdaly
glony
wszystkie straczkowe
fasola
nasiona slonecznika
jarmuz
kapusta
quinoa
amapantus
papaya
pomarancze-pomyslelibyscie ze w pomaranczach jest wapn?:)
KASZE BEZGLUTENOWE
jaglana
gryczana
kukurycziana
amarantus_badzo odzywczy ma tez i kwasy jak oliwa z oliwek
tapioka:)
pozdrawiam
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bodaj z definicji woda mineralna to taka, która w litrze zawiera więcej niż gram substancji mineralnych. Większość dostępnych w handlu wód to wody słodkie czy jakoś tak. A jeżeli piszą, że są mineralne, to robią to nielegalnie. Ale chyba nie piszą.
Ostatnio zmieniony ndz 27 wrz, 2009 23:56 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Re: Ser bez laktozy
A możesz zdradzić gdzie można kupić te sery bezlaktozowe?blaszanka pisze: Udało mi się znaleźć dostawcę serów Firmy Kaasehoff z Austrii, bez laktozy. Plasterkowane sery za 150 gram ok. 9- 10 zł. Sera wegańskiego - z mleka sojowego nie udało mi się kupić - aktualnie niedostępny.
Jeśli chodzi o wegańskie, to podobno mają być na dniach w Green Planet.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Poszukajcie tofu w sklepach Społem. Nie wiem, jak w innych miastach, ale w Warszawie niemal w każdym większym, a czasem i mniejszym, sklepie, Społem ma półkę i lodówkę ze zdrową żywnością.
Można też kupić tofu w wielu internetowych sklepach ze zdrową żywnością, ale wtedy, po pierwsze, musisz mieszkać niedaleko, a po drugie jeśli zamawiasz produkty wymagajace przechowywania w lodówce, musisz wybrać jako opcję przesyłki kuriera, więc cena automatycznie idzie w górę.
Można też kupić tofu w wielu internetowych sklepach ze zdrową żywnością, ale wtedy, po pierwsze, musisz mieszkać niedaleko, a po drugie jeśli zamawiasz produkty wymagajace przechowywania w lodówce, musisz wybrać jako opcję przesyłki kuriera, więc cena automatycznie idzie w górę.
Sery bez laktozy Firmy Kaasehof importuje Bioplanet, (www.bioplanet.pl). Sklep ze zdrową żywnością sprowadza dla mnie od nich te sery. Pozdrawiam , smacznego!
dieta - nowa, lepsza jakość życia
-
- Nowicjusz
witam serdecznie. od miesiaca stosuje diete bezglutenowa i bez laktozy:( jest mi trudno skomponowac "nabialowe Sniadanie":( baaaardzo prosze o wypowiedzi, co jadacie na sniadania, jakie jogurty? czy na diecie bez laktozy moge jesc jajecznice lub jajka w innej postaci> jakie jogurty bez glutenu i laktozy spelnia moje oczekiwanie:(? prosze, pomozcie!
wcale nie jem jogurtów, a już na pewno nie na śniadanie...edynburgia pisze:co jadacie na sniadania, jakie jogurty?
dlaczego koniecznie to musi być "nabiałowe" śniadanie?
jajka nie są z mleka, więc spokojnie można je jeść na diecie bezlaktozowej.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Nowicjusz
Nie jem jogurtów,sera,twarogu i mleka, piję za to mleko ryżowe wzbogacone w wapń, bardzo dobre ale niestety drogie. I bardzo lubię kaszkę Nestle Sinlac, tym zastępuję nabiał.Jajka jem i lubię.
Ostatnio zmieniony wt 11 wrz, 2012 14:25 przez Gośka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
wow!:) to podziwiam!!! jestem wychowana na nabiale, codziennie jadłam jogurty i przetwory mleczne az zdiagnozowano u mnie celiakie:( do tego doszla nietolerancja laktozy:( chyba! narazie testuja bo wzdecia sa nieustanne i brzuch jakby chciał pęknąc, a nie moze:( nie wiem co jesc:( prowadzilam zawsze aktywny styl zycia tzn duzo cwiczylam i jadlam co 4,5h. teraz nawet nie wiem co zjesc w pracy, pomiedzy posilkami, co przegryzc siedzac przy birku:( ucze sie wszystkiego od nowa dlatego tez jestem OGROMNIE WDZIECZNA za kazda wskazowke, podpowiedz!!!:*
poprawię pytanie; czy ser żółty trzeba czymś zastąpić, czy warto szukać nowych smaków które sprawią że nie będziemy już tęsknić za serem
radzę uważać na przetworzone produkty udające ser, ponieważ mogą one być czasem jeszcze bardziej szkodliwe. tofu i w ogóle soja potrafi namieszać w hormonach, ponoć zdrowa jest tylko sfermentowana soja w małych ilościach (miso itd.) jako dodatek do kanapek polecam awokado, masła orzechowe (uważać na ukryty dodany cukier; optymalny skład to same orzechy + trochę soli), pasty warzywne domowej roboty - bez chemii... pozdrawiam i smacznego
ps. co do nabiału, ostatnio dowiedziałam się że zakwasza on nasz organizm wyciągając z nas wapń... jedzmy banany

ps. co do nabiału, ostatnio dowiedziałam się że zakwasza on nasz organizm wyciągając z nas wapń... jedzmy banany
go vegan!
hmmm
My od paru ładnych lat zastępujemy z powodzeniem ser żólty majonezem... Pomysł powstał, kiedy jednego razu tata mój był z Zakopanem i po powrocie zrobił nam schobowe po góralsku, które polegały na tym, że się je po prostu zapiekało z szynką i posmarowane majonezem...
Nietolerancja silna: KUKURYDZA i DROŻDŻE...
http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 749&ref=ts
http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 749&ref=ts