Problem z diagnozą

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chris82
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z diagnozą

Post autor: chris82 »

Witam:)

Podejrzewam u siebie właśnie cekalię ewentualnie jakieś pasożyty.Objawy to chudnięcie w ciągu jakichś 14 miesięcy około 20 kg .drażliwość i strzelanie w stawach stolce częściowo luźne początek twardy potem mięciutki. Śluz w kale tez był. Badani na pasożyty wyszły ujemnie,ale wiadomo ze nie zawsze wychodzą.miałem przelewanie w brzuchu gazy itd. Gastrolog zlecił gastroskopię i kolonoskopię. opis wyniku z gastro :

W przełyku błona śluzowa bez zmian. Linia Z prawidłowa, regularna. W inwersji dno,wpust prawidłowe.Żołądek podatny na insuflacje. Błona śluzowa żołądka zaczerwieniona w trzonie i dnie pojedyncze nadżerki.Odźwiernik symetryczny,ziejący.W świetle żołdaka duża ilość inkrustowanej żółci. Błona śluzowa opuszki przekrwiona bez zmian ubytkowych. Poza opuszkowa cześc dwunastnicy bez zmian patologicznych.

Kolonoskopia norma . Przy czym wcześniej przy rektoskopii miałem podrażnienie ściany esicy i bole w lewym dole biodrowym.

w zeszłym roku miałem kilka kuracji antybiotykami i pewnie od tego sie zaczęło gdyż wcześniej nie miałem takich sensacji.Dodam ze przez około 3 lata ćwiczyłem przytyłem koło 25 kg i po zaprzestaniu ćwiczeń i przeprowadzce wszytko się zmieniło.Mialem tez badanie z krwi na helicobacter i wyszło lekko podwyższone a test ureazowy z wycinka ujemnie. Czy taki opis z gastro może wykluczać cekalię?

co do opisu z gastro diagnoza reflux
Ostatnio zmieniony śr 04 lis, 2009 13:54 przez chris82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: titrant »

Nie może wykluczać. Kosmki są małe i ich spłaszczenie chyba nie jest widoczne tak po prostu gołym okiem (może w jakichś ekstremalnych sytuacjach). Podczas gastroskopii powinno się pobrać wycinki dwunastnicy do badania mikroskopowego. Poza tym powinieneś zrobić badania przeciwciał. Poszukaj o diagnozie na forum.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
chris82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: chris82 »

wasze problemy z cekalia pojawiły się nagle? jakie mieliście objawy??gdzieś wyczytałem ze przyczyną może być stres i kuracje antybiotykowe?
Awatar użytkownika
titrant

Od wielu lat byłem zdołowany, senny i apatyczny. Potem problemy się pogłębiały - wrażenie gorączki po zjedzeniu czegokolwiek, niemożność zebrania myśli, problemy z pamięcią (znajdowanie słów nawet), trudności w artykułowaniu, ogólne spowolnienie... Wzdęcia, chociaż były, były najmniejszym problemem.

Gdybym nie był taki rozwalony i nie spodziewałbym się śmierci z każdym nadchodzącym dniem, dawno popełniłbym samobójstwo. Błogosławiony dzień, w którym przypadkiem dowiedziałem się, że gluten może być powodem. I był (przynajmniej w dużej części).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

A propos objawów: WASZE HISTORIE Wątek długi, ale warto poczytać co nieco...
joana22
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: joana22 »

JA juz nie wierze w moja celiakie mimo ze zanik 4 stopien a z krwi wszystko ujemne IGA IGG jestem na diecie ale z zoladkiem jeszcze gorzej mysle ze juz sa wrzody bo mam straszne bole głodowe i teraz wiem ze zanik kosmkow jest jeszcze od innych chorob tym bardziej ze wycinek pobieraja w dwunastnicy w ktorej siedzi moja zaraza helikobakter .
Takze moze ktos z duza wiedza bedzie wiedzial kiedy jeszcze moze wystapic zanik kosmkow moj lekarz mowi jeszcze o salmonelli ...hmmm srednio w to wierze .
Awatar użytkownika
titrant

Załączam artykuł, w którym jest wypisane kilka przykładowych pozaglutenowych przyczyn zaniku kosmków. Na temat tego artykułu jest wątek na forum, ale nie mogę teraz znaleźć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ