Kubuś - soki
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Kupuję córce smakusie.
[ Dodano: Czw 05 Lip, 2007 18:57 ]
Napisałam do firmy Maspex z pytaniem o bezglutenowość Kubusia, bo pamiętam, że np. nad morzem w zeszłym roku Smakusia nigdzie kupić nie mogliśmy. Oto odpowiedź:
W odpowiedzi na Pani zapytanie informujemy j.n
Produkty bezglutenowe są zaliczane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Mogą one być produkowane i wprowadzane do obrotu po uzyskaniu zezwolenia Głównego Inspektora Sanitarnego, muszą być także odpowiednio oznakowane i systematycznie badane na zawartość glutenu. Produkowane przez nas soki "Kubuś" są ogólnego przeznaczenia i nie posiadają takiego zezwolenia ani badań na zawartość glutenu.
Według naszej wiedzy w używanych przez nas owocach i warzywach nie występuje gluten, natomiast syrop glukozowo-fruktozowy – który dodajemy do naszych soków wg deklaracji producenta pochodzi z pszenicy i też jest produktem bezglutenowym.
Zgodnie z obowiązującymi wymaganiami prawnymi UE produkty bezglutenowe mogą zawierać śladowe ilości glutenu - ustalony jest jego maksymalny poziom, używany przez nas syrop glukozowo-fruktozowy zawiera poziom znacznie niższy niż powyższe wymaganie i dlatego jest produktem bezglutenowym.
Mając nadzieję, że będzie Pani usatysfakcjonowana naszym wyjaśnieniem pozostajemy
z poważaniem
Urszula Zduniak
Kierownik Działu Rozwoju
"Tymbark"S.A. Oddział Olsztynek
Grupa Maspex Wadowice
tel. (89)5194660
fax (89) 5194681
www.maspex.com.pl
[ Dodano: Czw 05 Lip, 2007 18:57 ]
Napisałam do firmy Maspex z pytaniem o bezglutenowość Kubusia, bo pamiętam, że np. nad morzem w zeszłym roku Smakusia nigdzie kupić nie mogliśmy. Oto odpowiedź:
W odpowiedzi na Pani zapytanie informujemy j.n
Produkty bezglutenowe są zaliczane do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Mogą one być produkowane i wprowadzane do obrotu po uzyskaniu zezwolenia Głównego Inspektora Sanitarnego, muszą być także odpowiednio oznakowane i systematycznie badane na zawartość glutenu. Produkowane przez nas soki "Kubuś" są ogólnego przeznaczenia i nie posiadają takiego zezwolenia ani badań na zawartość glutenu.
Według naszej wiedzy w używanych przez nas owocach i warzywach nie występuje gluten, natomiast syrop glukozowo-fruktozowy – który dodajemy do naszych soków wg deklaracji producenta pochodzi z pszenicy i też jest produktem bezglutenowym.
Zgodnie z obowiązującymi wymaganiami prawnymi UE produkty bezglutenowe mogą zawierać śladowe ilości glutenu - ustalony jest jego maksymalny poziom, używany przez nas syrop glukozowo-fruktozowy zawiera poziom znacznie niższy niż powyższe wymaganie i dlatego jest produktem bezglutenowym.
Mając nadzieję, że będzie Pani usatysfakcjonowana naszym wyjaśnieniem pozostajemy
z poważaniem
Urszula Zduniak
Kierownik Działu Rozwoju
"Tymbark"S.A. Oddział Olsztynek
Grupa Maspex Wadowice
tel. (89)5194660
fax (89) 5194681
www.maspex.com.pl
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

-
- Aktywny Forumowicz
A my unikamy soków, które mają w składzie syrop glukozowo-fruktozowy....
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
dentysta Gliwice
Sheep,
Zdobyliśmy się już odwagę i podajemy Oli soki ogólnodostępne, kiedyś przez 2 lata były wyłącznie Bobofruty. It sucks.
Ale dzięki za głos w sprawie, może za 2 lata odpuścimy i w tej sprawie, ale jak czytam wyżej wiele osób źle reaguje na Kubusie. Ola też kiedyś źle zareagowała.
A na ostatnim MDC dr Gregorek mówiła że tym syropom glukozowo-fruktozowym nie możemy ufać.
Zdobyliśmy się już odwagę i podajemy Oli soki ogólnodostępne, kiedyś przez 2 lata były wyłącznie Bobofruty. It sucks.
Ale dzięki za głos w sprawie, może za 2 lata odpuścimy i w tej sprawie, ale jak czytam wyżej wiele osób źle reaguje na Kubusie. Ola też kiedyś źle zareagowała.
A na ostatnim MDC dr Gregorek mówiła że tym syropom glukozowo-fruktozowym nie możemy ufać.
Ostatnio zmieniony ndz 17 sty, 2010 11:09 przez TataOli, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
dentysta Gliwice
- Rafal_tata
- -#Moderator
To był jeden producent...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- dorciap1975
- Forumowicz
chcę podać info od producenta soków Kubuś:
W odpowiedzi na Pani pytanie informujemy j. n.
Produkty bezglutenowe są zaliczane do dietetycznych środków spożywczych.
Mogą one być produkowane i wzbogacane do obrotu po uzyskaniu zezwolenia
Głównego Inspektora Sanitarnego, musza one być także odpowiednio oznakowane
i systematycznie badane na zawartość glutenu. Wg naszej wiedzy w
używanych przez nas owocach i warzywach nie występuje gluten, natomiast używany
przez nas syrop glukozowo - fruktozowy - wg informacji od producenta pochodzi z
pszenicy i może zawierać śladowe ilości glutenu.
Zgodnie z obowiązującymi wymaganiami UE produkty bezglutenowe mogą
zawierać śladowe ilości glutenu - ustalony jest jego poziom maksymalny, uzywany
przez nas syrop glukozowo - fruktozowy zawiera poziom znacznie niższy niż
powyższe wymagania i dlatego jest produktem bezglutenowym

W odpowiedzi na Pani pytanie informujemy j. n.
Produkty bezglutenowe są zaliczane do dietetycznych środków spożywczych.
Mogą one być produkowane i wzbogacane do obrotu po uzyskaniu zezwolenia
Głównego Inspektora Sanitarnego, musza one być także odpowiednio oznakowane
i systematycznie badane na zawartość glutenu. Wg naszej wiedzy w
używanych przez nas owocach i warzywach nie występuje gluten, natomiast używany
przez nas syrop glukozowo - fruktozowy - wg informacji od producenta pochodzi z
pszenicy i może zawierać śladowe ilości glutenu.
Zgodnie z obowiązującymi wymaganiami UE produkty bezglutenowe mogą
zawierać śladowe ilości glutenu - ustalony jest jego poziom maksymalny, uzywany
przez nas syrop glukozowo - fruktozowy zawiera poziom znacznie niższy niż
powyższe wymagania i dlatego jest produktem bezglutenowym

Ostatnio zmieniony śr 24 mar, 2010 19:38 przez dorciap1975, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
Ja ciągle czytam etykietki ale ... zdarzyło się, że nie doczytałam i dałam wodę smakową Kubuś. Przeczyściło nas równo. Tymcio butelką był zachwycony więc butla umyta i teraz ma tam wodę z cytrynką
Więcej nie kupimy jednak coś z tym syropem jest na rzeczy

Dwa bezglutki - mama i syn
Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.

Więc Kubusie glutenu nie mają, ale dzieki wam wiem, że mają syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy. Mój syn zawsze źle reagował na te soki a nie wiedziałam dlaczego, teraz już wiem.
Jest uczulony na pszenicę i nawet na dekstrozę (jest produkowana z pszenicy i często obecna w chlebach bg) też źle reaguje.
Dzięki
Jest uczulony na pszenicę i nawet na dekstrozę (jest produkowana z pszenicy i często obecna w chlebach bg) też źle reaguje.
Dzięki