z

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Kolonoskopię przechodziłam kilkakrotnie. Nie jest to miłe doświadczenie, ale jak się uprzesz na znieczulenie, to da się przeżyć. Czy ma sens? Oczywiście, bo nawet jak nie wykaże żadnych zmian, to masz jasność, że nie chodzi np. o chorobę zapalną jelita typu Crohn czy colitis ulcerosa. Ważne jest tylko, aby oprócz badania makroskopowego (czyli wizualnego) była wykonana histologia. Bo czasem tylko wyniki badania mikroskopowego pokazują, że mamy do czynienia z chorobą, której nie widać gołym okiem (np. mikroskopowe zapalenie jelita grubego, kolagenoza, itp.). Co do działań niepożądanych, to rozumiem, że chodzi Ci o możliwe komplikacje. Każdy szanujący się lekarz powie, że owszem, są możliwe, bo to badanie inwazyjne. Ale też niezwykle rzadkie. Znam dosłownie dziesiątki, jak nie setki osób przechodzących kolonoskopię, ale nikogo, kto miałby np. perforację w jej wyniku. Nieprzyjemne jest tylko to, że w trakcie badania pompują w człowieka powietrze (jak nie przymierzając w balonik ;) ) aby lepiej widzieć i to powoduje dość nieprzyjemne wzdęcie. Ale mija. Jak dla mnie dużo gorsze od samego badania jest przygotowanie. Ja zawsze używałam preparatu Fortrans (i to w dużych ilościach), można też próbować X-Prep. Coś Ci na pewno polecą. X-Prep nie zawsze czyści dostatecznie skutecznie, zaś Fortrans... No cóż, to smakołyk dla twardzieli... :564: O szczegółach to chyba na PW, bo nie wiem, czy to jeszcze kogoś zainteresuje. A doświadczenie mam spore (nie chwaląc się ;) ).
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Sowa
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Sowa »

Witam,

od 12 lat borykam sie ZJS, a od około roku jest gorzej, mimo iz biore stale leki Debridat brałam tez inne ( Spasmoline, bóle sa własciwie non stop, mimo uwaznej diety ( zero smazonego, tłustego, kawy, mlecznych produktów), tylko gotowane. Miałam tez etap diety bezglutenowej pomogło na 1,5 miesiaca, wyniki przeciwcial na ceiliakie wyszły w normie. Lekarz zaproponował mi kolonoskopie, tylko zastanawiam sie czy jest sens, bo nie mozna u mnie pobrac zadnych wycinkow ( mom chorobe von Willebranda), czy kolonoskopia moze cos pomoc? Co radzicie na moje objawy... nieustannie mam wzdecia biegunki, ciagle bole..
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Basiar »

A posiew stolca w kierunku bakterii, drożdży i grzybów? Badanie nieinwazyjne, a bardzo dużo wyjaśnia. Polecam
Sowa
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Robiłam tylko badanie kalu, posiewu nie, musze wykonac. Dziekuje za rade:)
Sowa
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Nie moge edytowac postu , wiec dopisuje sie pod nim, czy radzicie isc na ta kolonoskopie?, skoro to nie helicobacter, celiakia, to jakie jeszcze badania moge sobie zrobic, bo nie ma dnia bez bolu.. czasem prawie caly dzien nie jem bo od razu jestem w wc, a naprawde uwazam na swoja diete, nie jem niczego poza domem, praktycznie nie zmieniam jadlospisu mimo to jest zle..w momentach nasilenia od razu po polknieciu pokarmu czuje bol.. dlaczego?
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: Tomkus »

Z badań nieinwazyjnych można jeszcze przeprowadzić badania radiologiczne. Nie chciałbym zgadywać, ale gdzieś w przewodzie pokarm. mogą być jakieś zmiany np. zgrubienia i /lub też jest stan zapalny, no, ale wtedy jest stan podgorączkowy.

Skoro masz Willebranda, to może kolonoskopia już bez pobrania wycinków, tylko sam ogląd...
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
kinga
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: kinga »

Lepiej zrobić tę kolonoskopię, będziesz wiedzieć więcej
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Basiar »

W temacie wypróżnienia zamieściłam test na grzybicę przewodu pokarmowego do samodzielnego wypełnienia. Polecam :D
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Malia »

Mam pytanie i potrzebuję szybkiej odpowiedzi: czy powinnam wziąć wolne tylko na dzień badania czy także na dzień wcześniej, kiedy będę piła to Fleet Phospho Soda???

Baaardzo proszę o szybką odpowiedź! Dzisiaj!
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
Mazia
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: Mazia »

To zależy jak masz ustawione picie tego preparatu bo ja miałam troszkę inny i piłam go w zasadzie cały dzień tj. od 8.00 do 22.00 oczywiście z przerwami także nie było mowy o pracy. Ale jeśli masz go wypić w przeciągu 4 godzin to po pracy może by wystarczyło o ile pracujesz do 16.OO. Ja przy kolonoskopii byłam usypiana także miałam wolne :)
Awatar użytkownika
Tomkus

Post autor: Tomkus »

Najczęściej jest tak, że jak kolonoskopia, to na oddział, ale przy tym Flicie to dość poważnie goni do wc; także przy tym środku najlepiej załatwiać wolne od pracy.

A po badaniu... Zależy, czy usypiają, czy nie...; a zresztą nawet, gdy nie, to po takiej inwazji zalecany jest spoczynek.
Potrzeba 3 dni.
- 1 dzień: przyjęcie; początek przygotowania do badania
- 2 dzień: badanie kolonoskopowe
- 3 dzień: karta informacyjna i do domu

Wszystko też zależy od lekarzy, co ustalą i jakie podejmą dalsze
decyzje opierając się na wynikach.
Ostatnio zmieniony wt 26 paź, 2010 22:13 przez Tomkus, łącznie zmieniany 3 razy.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Ja chyba też sobie wezmę wolne na dzień wcześniej. Pierwszą dawkę mam wypić o 7, drugą o 19, więc chyba przez cały dzień będą mi się jelita oczyszczały...

Dziękuję za pomoc. :)
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
"
Linus Pauling
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: ruda52 »

Ja również "czyściłam" się tym preparatem i brałam wolny dzień. Pijesz dużo płynów i oczyszczanie przebiega systematycznie cały dzień. Natomiast w dzień badania też miałam wolne, ale trzeciego dnia szłam do pracy. Po badaniu oczywiście przetrzymali mnie ok 2 godzin i do domu. :)
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

A po jakim czasie po spożyciu tego preparatu zaczyna się opróżnianie jelit?
"
Linus Pauling
SNCF
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: SNCF »

Malia pisze:A po jakim czasie po spożyciu tego preparatu zaczyna się opróżnianie jelit?
zapewnie roznie u roznych ludzi
ale lepiej daleko nie odchodzic od toalety

o ile pamietam mnie gonilo juz po 20minutach, a pozniej to juz co ok 10minut
ODPOWIEDZ